Treceți la conținutul principal

Jurnalul unui adolescent timid (The perks of being a wallflower) de Stephen Chbosky Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de Libraria Online Libris, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online printre care și The perks of beig a wallflower. O noutate la libris sunt cărțile în limba engleză.


Nu pot să vă spun cât de mult mi-a plăcut această carte. Modul în care e scris romanul este simplu, dar cu o  sensibilatate aparte, plină de emoții, trăiri, experiențe. Mi-a plăcut că romanul nu este împărțit pe capitole, ci scrisori, este narat la persoana I de personajul principal și scrisorile sunt adresate cititorului.
Charlie se desparte de generală și trebuie să se împace cu ideea de liceu acum. Chiar dacă nu este popular, vrea ca primul lui an de liceu să fie ceva diferit. Fără prietenul lui cel mai bun, acest lucru i se pare imposibil, până ce îi întâlnește pe Sam și Patrick. Charlie s-a îndrăgostit de Sam, în ciuda prezenței lui Patrick pe lângă ea. Însă este uimit când află că ei doi sunt frați (vitregi) și că sunt diferiți. Sam era fata din ultimul an, iar el era conștient de asta, dar se bucură de faptul că are doi prieteni, pe care se poate baza. 
Prietenii lui noi îl expune activităților din liceu, descoperă lucruri noi și chiar îl liniștește. Cu ajutorul lor trece peste anumite lucruri personale care l-au devastat în trecut. Familia lui nu e așa perfectă pe cât își dorea, frații lui nu sunt așa interesați de el. Charlie își mai face un prieten, acesta este profesorul Bill, care are grijă să-l perfecționeze, dându-i lecturi suplimentare și făcându-le câte un eseu.
Va fi un an de neuitat?

"We accept the love we think we deserve."

Romanul de debut al lui Stephen Chbosky este o adevărată lecție de viață. Oricine poate fi a wallflower (din titilu = o persoană timidă), dar liceul este o experiență unică prin care toți trecem fie dacă vrem sau nu. Romanul este valoros pentru că în 200 și ceva de pagini vorbește nu doar despre experiența unui adolescent în timpul liceului, sunt abordate și alte teme cum ar fi : familia, dragostea, inițierea, prietenia. Se vorbește și despre impactul pe care îl au drogurile, sexul asupra adolescenților și puteți să faceți o comparație între anii '90 și zilele noastre. Mi-a plăcut evoluția personajului principal, că a prins curaj pe parcurs, că a primit ce și-a dorit; a fost puternic în ciuda problemelor pe care le avea, și își făcea timp să se ocupe  de școală.
"So, I guess we are who we are for alot of reasons. And maybe we'll never know most of them. But even if we don't have the power to choose where we come from, we can still choose where we go from there. We can still do things. And we can try to feel okay about them."
În Septembrie apare și filmul. Din distribuție fac parte  Logan Lerman( Îl știți din Percy Jackson),  Emma Watson(o știți din Harry Potter), Nina Dobrev ( o știți din The Vampire Diaries).
TRAILER-ul filmulul:



Nota: 10/10
Titlu:The perks of being a wallflower
Autor: Stephen Chbosky
Editura: Trei
Recenzie: Claudiu


@Carti Alese

Comentarii

  1. Cred ca va fi super fain filmul mai ales ca este cu Emma Watson.Abea astept sa apara:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut foarte mult ;_;.
    Este o carte pe care dupa ce o citesti te intrebi cand vei gasi alta ,cel putin la fel de buna ca ea.
    Este una din favoritele mele si am intrat intr-o 'depresie' cand am terminat-o.Sper ca filmul sa nu fie mai prejos.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu nu am citit cartea, dar am descarcat filmul :D desi mereu se spune: Cartea bate filmul:))...oricum imi plac si actori, iar subiectul e dragut:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare interesanta...si chiar voi lua filmul.Ma ghidez dupa comentariile de mai sus.Si sper sa dau si de carte.:X

    RăspundețiȘtergere
  5. teme cum ar fi : familia, dragostea, inițierea, prietenia.-imi plac carti ce le cuprind pe toate.
    Sensibilitatea personajului,fragilitatea sa ma atrage.As citi cartea.

    RăspundețiȘtergere
  6. deci cartea nu a fost tradusa in romana? eu nu stiu engleza deloc... as dori sa o citesc dar...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate apare anul viitor la o editura romaneasca.

      Ștergere
    2. Update: CARTEA A APĂRUT la Editura trei sub titlul JURNALUL UNUI ADOLESCENT TIMID! PUNE MÂNA PE EA ! (:

      Ștergere
  7. Imi plac scrisorile si cand se nareaza la persoana I. :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi