Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

8/21/2012

Jurnalul unui adolescent timid (The perks of being a wallflower) de Stephen Chbosky Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de Libraria Online Libris, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online printre care și The perks of beig a wallflower. O noutate la libris sunt cărțile în limba engleză.


Nu pot să vă spun cât de mult mi-a plăcut această carte. Modul în care e scris romanul este simplu, dar cu o  sensibilatate aparte, plină de emoții, trăiri, experiențe. Mi-a plăcut că romanul nu este împărțit pe capitole, ci scrisori, este narat la persoana I de personajul principal și scrisorile sunt adresate cititorului.
Charlie se desparte de generală și trebuie să se împace cu ideea de liceu acum. Chiar dacă nu este popular, vrea ca primul lui an de liceu să fie ceva diferit. Fără prietenul lui cel mai bun, acest lucru i se pare imposibil, până ce îi întâlnește pe Sam și Patrick. Charlie s-a îndrăgostit de Sam, în ciuda prezenței lui Patrick pe lângă ea. Însă este uimit când află că ei doi sunt frați (vitregi) și că sunt diferiți. Sam era fata din ultimul an, iar el era conștient de asta, dar se bucură de faptul că are doi prieteni, pe care se poate baza. 
Prietenii lui noi îl expune activităților din liceu, descoperă lucruri noi și chiar îl liniștește. Cu ajutorul lor trece peste anumite lucruri personale care l-au devastat în trecut. Familia lui nu e așa perfectă pe cât își dorea, frații lui nu sunt așa interesați de el. Charlie își mai face un prieten, acesta este profesorul Bill, care are grijă să-l perfecționeze, dându-i lecturi suplimentare și făcându-le câte un eseu.
Va fi un an de neuitat?

"We accept the love we think we deserve."

Romanul de debut al lui Stephen Chbosky este o adevărată lecție de viață. Oricine poate fi a wallflower (din titilu = o persoană timidă), dar liceul este o experiență unică prin care toți trecem fie dacă vrem sau nu. Romanul este valoros pentru că în 200 și ceva de pagini vorbește nu doar despre experiența unui adolescent în timpul liceului, sunt abordate și alte teme cum ar fi : familia, dragostea, inițierea, prietenia. Se vorbește și despre impactul pe care îl au drogurile, sexul asupra adolescenților și puteți să faceți o comparație între anii '90 și zilele noastre. Mi-a plăcut evoluția personajului principal, că a prins curaj pe parcurs, că a primit ce și-a dorit; a fost puternic în ciuda problemelor pe care le avea, și își făcea timp să se ocupe  de școală.
"So, I guess we are who we are for alot of reasons. And maybe we'll never know most of them. But even if we don't have the power to choose where we come from, we can still choose where we go from there. We can still do things. And we can try to feel okay about them."
În Septembrie apare și filmul. Din distribuție fac parte  Logan Lerman( Îl știți din Percy Jackson),  Emma Watson(o știți din Harry Potter), Nina Dobrev ( o știți din The Vampire Diaries).
TRAILER-ul filmulul:Nota: 10/10
Titlu:The perks of being a wallflower
Autor: Stephen Chbosky
Editura: Trei
Recenzie: Claudiu


@Carti Alese

11 comentarii:

 1. Cred ca va fi super fain filmul mai ales ca este cu Emma Watson.Abea astept sa apara:D

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a placut foarte mult ;_;.
  Este o carte pe care dupa ce o citesti te intrebi cand vei gasi alta ,cel putin la fel de buna ca ea.
  Este una din favoritele mele si am intrat intr-o 'depresie' cand am terminat-o.Sper ca filmul sa nu fie mai prejos.

  RăspundețiȘtergere
 3. eu nu am citit cartea, dar am descarcat filmul :D desi mereu se spune: Cartea bate filmul:))...oricum imi plac si actori, iar subiectul e dragut:)

  RăspundețiȘtergere
 4. Pare interesanta...si chiar voi lua filmul.Ma ghidez dupa comentariile de mai sus.Si sper sa dau si de carte.:X

  RăspundețiȘtergere
 5. teme cum ar fi : familia, dragostea, inițierea, prietenia.-imi plac carti ce le cuprind pe toate.
  Sensibilitatea personajului,fragilitatea sa ma atrage.As citi cartea.

  RăspundețiȘtergere
 6. deci cartea nu a fost tradusa in romana? eu nu stiu engleza deloc... as dori sa o citesc dar...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate apare anul viitor la o editura romaneasca.

   Ștergere
  2. Update: CARTEA A APĂRUT la Editura trei sub titlul JURNALUL UNUI ADOLESCENT TIMID! PUNE MÂNA PE EA ! (:

   Ștergere
 7. Imi plac scrisorile si cand se nareaza la persoana I. :)

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate