Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

6/17/2012

Matched de Ally Condie Recenzie / Legaminte de Ally Condie Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de Libraria Online Libris, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți onlin printre care și Matched O noutate la libris sunt cărțile în limba engleză.
"Is falling in love with someone's story the same thing as falling in love with the person himself?"


Societatea 
decide 
pe cine iubești,
unde lucrezi,
când mori.
      Este ziua cea mare pentru Cassia și prietenul ei cel mai bun Xander, aveau să descopere chipul persoanei -jumătatea lor perfectă.
Cassia trăiește într-o lume unde Societatea controlează întreaga populație, oamenii muncesc cât li se impune și sunt supuși Oficialilor. După vârsta de șaptesprezece ani tinerii asistau la un banchet, unde în fața unui ecran vedeau persoana aleasă de Societate cu care se va căsători, va întemeia o familie.Toți purtau cu ei trei capsule de culori diferite (verde, albastru, roșu), iar cea verde o putea înghiți în situații extreme, pentru a se calma, dar despre efectele celorlalte capsule nimeni nu știa . Emoționată, Cassia este nerăbdătoare să descopere cine este acea persoană, dar ceva neobișnuit se întâmplă. În fața ecranului apare profilul lui Xander, prietenul ei cel mai bun este alesul. Ambii primesc câte un microcrard, în care sunt informații despre fiecare, dar Cassia nu are nevoie de așa ceva pentru că îl cunoaște pe Xander de mică. Însă, când  părinții ei și fratele șunt plecați de acasă Cassia verifică microcardul. Pe ecran apare poza lui Xander, dar peste puțin timp poza dispare și apare una nouă, un alt băiat.
Cum se poate așa ceva? Societatea nu face greșeli!
Numele lui este Ky și face parte din categoria inferioară a populației -cei care au comis infracțiuni și sunt obligați să trăiască singuri pentru tot restul vieții. Unul din Oficiali i-a mărturisit Cassiei, că totul a fost doar o greșeală, că alesul ei este Xander și că nimeni nu poate să afle despre această eroare. După toate cele întâmplate Cassia își vizitează bunicul, care împlinea optzeci de ani, iar la acea vârstă toată lumea trebuia să moară. Îi spune bunicului despre greșeala Societății, iar aceasta i-a spus să nu ia capsula verde, pentru poate rezista. Bunicul înainte de moarte îi înmână o poezie veche, iar subiectul poeziei era clar- "să se ridice și să lupte".

Cu timpul Cassia descoperă adevărata față a Societății, Ky este cel care îi deschide ochii.
Ce decizie va lua Cassia?  Îi poate iubi pe amândoi?
Va lupta?
" Now that I've found the way to fly, which direction should I go  into the night? My wings aren't white or feathered; they're green, made of green silk, which shudders in the wind and bends when I move- first in a circle, then  in a line, finally  in a shape of my own  invention. The black behind me doesn't worry me; neither do the stars ahead."

Matched este prima carte dintr-o trilogie. Este o altfel de carte distopică despre dragoste, viață și sacrificii. Societatea manipulează întreaga populație că este perfectă, dar nu este așa. Oamenii sunt privați de libertate, nu au voie să-și gătească propria mâncare; Societatea decide unde muncești, când și cu cine te căsătorești/însori, unde muncești, unde trăiești sau cât trăiești. La un moment dat Cassia descoperă multe lucruri în neregulă cu Societatea și intențiile acesteia. O lectură captivantă, imprevizibilă, o distopie plină de mistere.

Nota: 9.5/10


Titlul: Matched( original) / Legăminte (română)
Autor: Ally Condie
Editura: Penguin / Editura Litera
Recenzie:Claudiu
@Carti Alese

13 comentarii:

 1. Uau! îmi aduce aminte de jocurile foamei, doar că acolo nu erai obligat să te căsătoreşti cu cine dorea societatea. E destul de naşpa că trebuie să trăiască sub dominaţia lor, că trebuie să suporte ca altcineva să decidă asupra mâncării, louclui de muncă, dar şi asupra propriilor sentimente? Cât de groaznic poate fi? Şi apoi sunt greşelile... plus să nu uităm că Xander era cel mai bun prieten al ei, cum ar putea să se mărite cu el. Şii aici intervine Ky, sper ca el să reuşească să o facă să se revolte, e absurd să te măriţi cu cel mai bun prieten!
  Vreau şi eu să citesc carteaaaa!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. E superrr tare cartea!!
  Vreau sa o citesc si eu cat mai curand:)

  RăspundețiȘtergere
 3. ador subiectul,e chiar fain!
  cartea era deja pe my wish list:>

  RăspundețiȘtergere
 4. of...de cand urmaresc sa citesc macar legaminte...s-o prin la un pret bun

  RăspundețiȘtergere
 5. imi place mai mult coperta originala, povestea mi s-a parut buna inca de cand am citit ca va fi publicara si la noi, sper sa o citesc si eu

  RăspundețiȘtergere
 6. din ce in ce mai multe carti au ca subiect dominatia populatiei si asta ne da de gandit...

  RăspundețiȘtergere
 7. Am maia uzit de aceasta carte. Chiar suna bine..:)

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu am mai auzt de cartea aceasta, dar dupa ce am citit recenzia cred ca o voi cumpara si eu

  RăspundețiȘtergere
 9. Este superba cartea..abea astept si o recenzie de la volumul al doilea:D

  RăspundețiȘtergere
 10. suna a matrix,dar aparitia lui Ky si a bunicului ii da o nota de originalitate.nota 10!;)

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate