Treceți la conținutul principal

CUPA CARTILOR - ETAPA 1 - RUNDA 8 - Gazda VS Eve


Gazda de Stephenie Meyer

Numar volume aparute la noi: 1
An aparitie: 2009
Editura RAO


Când Stephenie Meyer a anunţat apariţia unui roman non-Twilight – mai mult, o distopie - nimeni nu a crezut că va fi atât de bun. Adresată tinerilor pasionaţi de SF şi nu numai, Gazda nu este nici despre ştiinţă, nici nu încearcă să răspunda la eterna întrebare “Încotro se îndreaptă omenirea?”, ci este despre ceea ce înseamnă a fi om aici şi acum.
Pământul a fost cucerit treptat, într-un mod neagresiv – dar tot definitiv - de o specie de extratereştri blânzi, incapabili să mintă sau să dezamăgească. Introduşi în ceafa gazdei, aceştia preiau controlul minţii şi a funcţiilor motorii, practic anihilând conştiinţa vechiului suflet și odată cu ea, umanitatea. Dar ce se întâmplă când omul nu cedează?
Deşi Wanda este un suflet cu experienţă, Melanie nu se lasă uşor, iar de aici porneşte intriga. Pe lângă faptul că trebuie să facă faţă amalgamului de sentimente umane pe care nicio altă rasă întâlnită de ea până acum nu le avea, se luptă să preia şi controul deplin asupra gazdei sale şi să afle amintirile pe care aceasta i le ascunde – amintiri despre un frate mai mic, Jamie şi despre bărbatul pe care il iubeşte, Jared. Pe măsură ce Wanda o cunoaşte şi o înţelege pe Melanie, îi visează din ce în ce mai des pe Jared şi Jamie, fiind copleşită de nevoia de a-i găsi şi proteja.
Gazda este o poveste inedită prin faptul că oamenii sunt înfăţişaţi ca fiind falşi, avari şi violenţi – ceea ce şi suntem dacă stăm să ne analizăm corect, mai ales când ne simţim ameninţaţi – în timp ce sufletele sunt generoase, paşnice şi nesuspicioase. În plus n-ar putea răni o muscă şi sunt îngrozite de oameni (ce e mai rămas nestăpânit din ei).
Dar Wanderer are momentele ei de putere şi ingeniozitate, pe lângă marea ei dilemă morală, care asigură un plus de farmec acestei poveşti.
Tema romanului este evidentă, poate prea evidentă pentru unii şi extrem de interesantă: oare merită oamenii să trăiască şi să se înmulţească dacă sunt atât de cruzi unii cu alţii şi abuzează de resursele planetei? Sufletele nici măcar nu folosesc banii, iau ceea ce au nevoie şi tratează pe toată lumea cu aceeaşi bunătate. Desigur, aici se ridică problema individualităţii, o temă preferată a distopiilor şi a SF-urilor.
Conflictul dintre Wanda şi Melanie – două conştiinţe prinse în acelasi trup, una mai puternică decât cealaltă - este fascinant şi crează o sumedenie de probleme. În Gazda triunghiul amoros capătă noi valenţe. Totul este mult mai complex. Iubirea pentru acelaşi bărbat este diferită deoarece Melanie îl iubeşte pe Jared, iar Wanda îl iubeşte de asemenea datorită amintirilor acesteia. Totuşi Wanderer nutreşte sentimente şi pentru Ian care şi-a făcut un scop în a o menţine în siguranţă pe Wanda (nu pe Melanie, pe care nu a cunoscut-o înainte de invazie) şi de a-i fi prieten sau chiar ceva mai mult. Însă ea nu îi poate răspunde lui Ian pentru că trupul ei, trupul Melaniei, il doreşte pe Jared.
Trebuie să votaţi Gazda pentru că are destule elemente realiste să satisfacă şi pe cei care nu sunt fani SF, este o distopie – ceea ce este la modă acum, are eroi de care vă veţi îndrăgosti. Este profundă şi pune problema anihilării blânde într-un fel cald şi care ne pune senin întrebarea oare o anihilare paşnică nu e tot anihilare? Avem vreo şansă să ne opunem unor asemenea cuceritori? Pot fi sentimentele şi gândurile noastre bune o armă eficientă?
(Bibliophile Mystery)

*** 

 Eve de Anna Carey

Numar volume: 2 (serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 1
An aparitie: 2011
Editura: LEDA


Ce este frumos la distopii este faptul că eroului/eroinei i se acordă o şansă.
În Eve şansa este a alegerii. A alegerii dintre ce i s-a pregătit şi ceea ce ar putea fi o viaţă liberă. Doar atât.
Avem de a face cu o lume în care oamenii au o destinaţie fixă, oribilă. Soarta lor este stabilită de însăşi cei care ar trebui să protejeze şi să ajute la dezvoltarea societăţii, dar care cred că scopul scuză mijloacele. Asta în cazul în care chiar i-ar interesa binele cetăţii şi a cetăţenilor şi nu ar avea propriile lor planuri meschine.
Acţiunea se petrece într-un ritm trepidant. Eroina este bulversată şi obligată să ia decizii vitale în decursul a câtorva ore, în contextul aflării unor elemente care îi răstoarnă lumea cu susul în jos. Autoarea a reuşit să construiască un personaj veridic, care nu capătă peste noapte abilităţi şi calităţi care să-i permită uşor să facă faţă provocărilor. Şi asta face posibil ca cititorul să se identifice uşor cu Eve. Ea face greşeli, uneori cu urmări grave, face alegeri eronate sau este victima unor decizii mârşave ale altora. Totuşi găseşte resurse să reziste, să se salveze. Mâna de ajutor şi noroc vine în mod natural, nimic nu dă impresia unei exagerări. La fiecare pas evoluează.
Prietenia, povestea de dragoste se strecoară şi se uneşte pe nesimţite, în mod fericit în lupta pentru supravieţuire, devenind un tot. Personajul lui e puternic şi, chiar daca nu a avut o viaţă uşoară, nu şi-a pierdut bunătatea şi sensibilitatea. Este un suflu proaspăt, un băiat bun, atât de rar în literatura pentru tineri, el este tandru, protector şi loial, iar Eve, în ciuda celor învăţate, recunoaşte asta în el („un om bun”).
Personajele secundare, bune sau rele, sunt frumoase. Prezenţa fiecăruia aduce o notă aparte poveştii şi inspiră cititorul. Speranţa şi deznădejdea coexistă. Fiecare pas poartă către o nouă încercare, către o nouă luptă.
Finalul poate smulge lacrimi cititorului, să-l facă să ţipe că nu e corect. Da, speranţa şi deznădejdea coexistă. Eve nu poate avea totul, Caleb nu (mai) are nimic. Ceva important va fi pierdut, dar important este ce va decide Eve să piardă.
Stilul autoarei este pictural şi fiecare detaliu are rolul său. Modul în care scrie face posibilă vizualizarea cu uşurinţă a întregului, de la sentimente până la ultima piatră prăfuită. Totuşi imaginaţia cititorului este doar îndrumată, fiecare putând să-şi aducă propria contribuţie. Anna Carey găseşte un amestec optim de descrieri, acţiune şi sentimente garantând astfel o lectură plăcută. Cel ce parcurge textul este ţinut alert şi nu poate lăsa cartea din mână. Ceva se întâmplă la tot pasul, ceva la care nici nu s-a gândit. Niciun plan nu prea ajunge la bun sfârşit şi nu are rezultatul scontat.
De ce s-o votaţi? Pentru că intriga este foarte bună, ritmul povestirii extraordinar, personajele realiste, iar cartea se termină pe o muchie de cuţit atât de ascuţită încât niciun alt volum doi nu va fi aşteptat cu mai multă nerăbdare. În plus este un îndemn pentru bărbaţi să considere femeia egalul şi partenerul lor.
(Bibliophile Mystery) 
Puteti vota pana pe 9 mai la ora 24.00 
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI

*CUPA CARTILOR este parte a campaniei "Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania"




Comentarii

  1. Eu am citit doar Gazda, chiar atunci când a apărut şi la noi. Am auzit păreri foarte bune despre Eve şi sunt sigură că o să fie ceva competiţie între cele două cărţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit ambele carti si mi-au placut foarte mult. Insa consider ca "Gazda" a avut o actiune complexa si a fost o carte excelenta, deci ii dau votul meu. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. gazda.desi, comparabil cu seria twilight, gazda este slabuta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bazez numai pe recenzii cand aleg Eve, e posibil sa ma insel. Gazda are o idee mai mult ca atragatoare, este ceva relativ nou, dar am inteles ca se insista foarte mult pe subiectul relatie si prea putin pe actiunea propriu zisa, ceea ce e pacat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am citit aceste carti, dar le am pe amandoua. Dupa subiect mi se pare mai interesanta Gazda.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eve mi-se pare o carte foarte frumoasa care impleteste foarte bine toate calitatile importante ale unui om : prietenia ,compasiunea ,taria de caracter si bunatatea.Clar Eve castiga <3

    RăspundețiȘtergere
  7. Eve mi s-a parut destul de buna, iar Gazda nu am citi-o, inca.

    RăspundețiȘtergere
  8. le-am citit pe ambele, Eve mi s-a parut mult mai buna

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi