Treceți la conținutul principal

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 13 - Fortele Raului Absolut VS Cercul Secret




Forţele Răului Absolut de Kelley Armstrong

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volime aparute la noi: 3
An aparitie: 
Editura: LEDA

Autoarea Kelley Armstrong s-a lansat cu o serie Adult, Women of the Otherworld, dar seria Forţele răului absolut (Darkest Powers) este un succes clar şi o serie extraordinară. Este una dintre acele serii care îi face pe cei ce cârcotesc împotriva literaturii clasificate Young Adult să-şi înghită cuvintele.
Creează o lume care coexistă în mod natural cu cea reală, ordinară. Nu este nimic forţat, nimic nelalocul lui. Pur şi simplu, aşa cum sunt unii talentaţi la desen, alţii la matematică aşa şi personajele seriei au propriile talente, doar că mai puţin obişnuite. Ei însă se confruntă cu aceleaşi probleme ca ceilalţi. Trebuie să se integreze în societate, la liceu, şi trebuie să se maturizeze. Aceasta presupune însă aflarea a ceea ce sunt (sau acomodarea cu ceea ce sunt) şi deprinderea controlării darurilor lor. Problemele apar atunci când intervin interese obscure care le pun însăşi viaţa în pericol.
Seria începe cu un prolog care foarte posibil va zburli simţurile cititorului transmiţându-i foarte clar tot ceea simte eroina principală – Chloe Saunders. Pentru că are nişte abilităţi mai neobişnuite ea trebuie să facă faţă unor provocări de care mulţi ar fugi cu siguranţă sau ... şi-ar pierde uzul raţiunii. Şi măcar dacă asta ar fi totul!
Personajul Chloe este plăcut, o adolescentă normală în ciuda a ceea ce poate face. Ea va face ceea ce consideră că trebuie să facă, ce i se pare corect să facă deşi îi va fi frică şi e departe de a-şi putea controla puterile – ceea ce nu e bine deloc.
Personajele secundare sunt plăcute şi reprezintă individualităţi şi personalităţi diferite. Unii par buni, alţii răi şi alţii pur şi simplu superficiali. Totuşi cititorul se va simţi legat de ele şi li se va alătura căutărilor lor. Este interesant modul în care autoarea prezintă relaţiile de familie. Fiecare personaj are propria istorie şi fiecare are parte de propria porţie de amar. Fiecare legătură, bunele intenţii sau adevăratele scopuri îşi lasă amprenta pe caracterele personajelor.
Nesiguranţa şi trăirile sufleteşti se dezvoltă împreună cu acţiunea. În Forţele răului absolut totul se îmbină în mod fericit: misterul, evoluţia personajelor, momentele de acţiune pură, dragostea. Partea amoroasă este prezentată într-o manieră deosebit de delicată şi realistă. Sunt tatonările şi căutările obişnuite adolescenţilor care îi vor lăsa pe tinerii cititori visători şi pe cei maturi (da, e o serie pe care o vor putea aprecia şi maturii) gândindu-se la experienţele lor.
Forţele răului absolut este plină de fiinţe şi puteri speciale, de trădare, încredere, probleme aparent fără soluţii şi idile. Surprizele nu vor întârzia să apară. 

De ce s-o votaţi? Pentru că Forţele răului absolut este o dovadă a talentului autoarei care reuşeşte să surprindăextraordinar şi cu o delicateţe deosebită toate trăirile adolescenţilor. Personajele sunt astfel construite încât o să le iubiţşi o să cereţi (cu insistenţă) continuarea seriei.
(Bibliophile Mystery)
 ***

Cercul Secret de L. J. Smith

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 3
An aparitie: 2011
Editura: LEDA


Cercul secret este una dintre pionierele seriilor apărute în România având în vedere că în străinătate a văzut lumina tiparului în 1992.
Dacă nu vă plac vampirii, îngerii căzuți sau alte ființe supranaturale sigur veți aprecia Cercul secret, ai căror eroi sunt nimic altceva decât vrăjitori. Oameni obişnuiți cu puteri neobişnuite.
Nu doar cei mai puternici au parte de neprevăzut şi nu doar cei mai puternici sunt puşi in situații incomode cărora trebuie să le facă față. Cassie este o fată absolut normală, iar faptul că descoperă ceea ce este nu o schimbă peste noapte. L.J. Smith are curajul de a crea o eroină a căror greşeli pot fi ale oricăruia. În plus, când iubeşti pe cine nu trebuie totul devine şi mai încurcat. Iar când doreşti să ascunzi ceea ce simți, chiar şi intențiile de admirat pot da naştere doar la mai multe şi mai mari complicații; cu atât mai mari cu cât modul în care sunt puse în aplicare nu este cel mai fericit ales. Şi asta sub presiunea de a fi parte din ultima generație de vrăjitori.
Personajele secundare sunt variate şi importante pentru evoluția lui Cassie. Concurența, divergențele dintre vrăjitoarele bune şi cele rele capătă noi lumini şi umbre (de exemplu Nick) fiind interesant şi modul în care fiecare îşi poate alege calea. Ele şi-au împlinit într-un fel propria evoluție şi oferă acum cadrul necesar dezvoltării eroinei principale prinsă în capcana propriilor sentimente. Sentimente generate de Adam, băiatul ce pare sortit nu doar alteia ci chiar aceleia care o protejează şi ajută pe Cassie. Între loialitate şi dragoste este greu de ales. Dragostea interzisă şi imposibilitatea unui sfârşit fericit vă va nelinişti, vă va face să vreti să parcurgeți cât mai repede paginile, mai ales că apare la orizont posibilitatea unei noi opțiuni şi nu se ştie ce (sau pe cine) va alege Cassie.
Dar lângă povestea de dragoste este inserată lupta dintre bine şi rău, dintre ceea ce trebuie şi ceea ce poate face un vrăjitor. Spirite malefice luptă pentru a se elibera şi pentru a dobândi puteri incomensurabile, puteri ce vor distruge chiar lumea. Un atu este faptul că autoarea nu se complică în ritualuri ciudate şi neobişnuite. Păstrează totul natural, aşa cum se pare că sunt vrăjile wicca, dând astfel seriei o notă clară de veridic.
L.J Smith reuşeşte să creeze un tot unitar armonios, inserând în ochiurile acțiunii drama dragostei interzise. Dar introduce şi anumite învățăminte, pe care nici nu le conştientizați, dar sunt acolo şi se vor strecura în mintea voastră. Micile trimiteri la istoria Salemului, modul în care „colegele” lui Cassie se comportă, ascund cu succes învățături cu privire la faptul că trebuie să fie respectată diversitatea umană, că indiferent de ce abilități, crezuri, religii are fiecare, el trebuie respectat şi tratat doar în funcție de ceea ce face şi nu de ceea ce este. 

De ce s-o votați? Pentru că seria prezintă personaje pe care le veți adora şi situații la care cu siguranță veți vrea săparticipați. Latura fantastică dă savoare şi creează operei un mediu plin de posibilități.
(Bibliophile Mystery)

Puteti vota pana pe 24 mai la ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI.

*CUPA CARTILOR este parte a campaniei "Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania"



@Carti Alese

Comentarii

  1. N-am citit niciuna din cărţi, abia dacă am apucat să răsfoiesc Cercul secret, dar judecând după ce serial s-a făcut după cartea aceasta eu cred că e destul de bună aşa că am votat-o :D

    RăspundețiȘtergere
  2. sa înțeleg ca nu e asa de plăcut "Cercul secret"
    hmm....ma cam îndoiesc deoarece serialul chiar a fost draguț,păcat ca l-au anulat :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne ...nici acum nu imi vine sa cred ca l-au anulat .Chiar imi placea serialul...

      Ștergere
  3. Eu am citit amandoua seriile si pot spune clar ca "Fortele raului absolut " sunt la un nivel urias fata de "Cercul secret ". Cred ca am citit toate cele trei carti din Fortele raului absolut in mai putin de patru zile ,pur si simplu nu am putut sa le las din mana .Si Cercul secret este o serie draguta ,prima carte mi-a placut foarte mult promite multe dar apoi cand am citit apoi a doua carte care m-a dezamagit total ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat ma bucur ca a castigat Fortele raului absolut. Este una dintre seriile mele preferate. Are tot ce-i trebuie unei carti de succes : aventura, actiune, cateva momente mai horror si putina dragoste. Pe mine m-a dezamagit enorm Cercul secret. Am citi primul volum si probabil pe al doile il voi citi doar cand chiar nu voi avea ce face si nici ce citi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fortele Raului absolut merita sa castige

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi