Treceți la conținutul principal

Cele treisprezece motive de Jay Asher Recenzie

     Începutul romanului este brusc. Clay Jensen trimite un colet unei persoane, același colet pe care l-a primit și el , dar a fost nevoit să-l dea mai departe, pentru că aceasta a fost dorința ei. Poate vă întrebați ce conține coletul. Acesta conține casete înregistrate de Hannah Baker, colega lui, care s-a sinucis cu câteva  zile în urmă. Pe casete sunt înregistrate 13 motive, multe persoane care într-un fel sau altul au adus-o în pragul disperării și sunt vinovați de moartea ei. Când a primit casetele, Clay nu știa în ce postură este, cu ce i-a greșit, dar în final află care este rolul lui pe acea listă a motivelor. Este șocat de faptul că mulți s-au întors împotriva ei (prieteni, colegi, familie), adevărurile au ieșit la iveală și că descoperă multe situații traumatizante, care au avut o consecință majoră - trecerea în neființă a Hannei. Ea era fata de care era îndrăgostit. Clay se simte vinovat că nu  i-a fost alături, nu a știut ce i-au făcut colegii, ce a însemnat pentru ea și cât a afectat-o, dar cel mai mult îl frământă întrebarea: „Eu ce caut pe listă?", dar nu înainte să asculte celelalte motive și să afle cine i-a trimis casetele, pentru că la fiecare trebuia să ajungă aceste casete...în ordinea motivelor.

"Iar tu mi-ai strivit  speranța. Ai hotărât că nu o merit."

"...aș vrea să știu dacă te-ai deranjat să vii la    înmorimântarea mea. Și dacă, ai remarcat cicatricea  pe care mi-ai făcut-o? Și voi, ceilalți, voi ați observat cicatricile pe care mi le-ați făcut? Nu. Probabil că nu.
Pentru că majoritatea nu se pot vedea cu ochiul liber."


    Romanul de debul al lui Jay Asher este o lectură emoționantă, asiști la povestea nenorocoasă a unei adolescente care s-a terminat tragic, din cauza unor persoane. S-ar putea să vă regăsiți în timp ce citiți acest roman sau chiar să vă gândiți la persoane pe care le cunoașteți. Hannah trece prin multe stări, situații, unele dintre ele le regăsești și în liceele din țara noastră. Cei doi naratori, Clay și Hannah (vocea ei prin casete), fac unic acest roman, temele pe care le tratează fac orice adolescent să fie interesat, iar modul în care Clay este purtat prin experiențele fetei fac și mai emoționantă cartea. După ce dați ultima pagină o să vă gândiți mult la ceea ce ați citit, la experiențele acestei fete, iar cartea aceasta vă poate schimba viața, iar printre mesajele desprinse, cel mai important este că orice-ar fi, nu merită să îți iei viața.


Nota: 10+/10

Titlul: Cele Treisprezece Motive/ Cele 13 motive
Autor: Jay Asher
Editura: Leda
Recenzie:Claudiu

Comentarii

  1. wow..totul suna asa de frumos..sper sa fac rost de ea cat mai repede♥

    RăspundețiȘtergere
  2. am ,,vazut" ca ai citit-o Claudiu...cum e?

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ne schimba viata, sa stii. Desigur, le va schimba viata acelor persoane care nu dau pe dinafara de superioritate. Pentru ca pe asa-zisii "superiori", nu ai cum sa ii schimbi.
    Adunatura aia de infumurati ramane la fel.
    Daca ar fi fost real, ma intreb cum s-ar fi simtit Justin dupa cativa ani. Sau Zach. Poate ca ar fi uitat. Dar hei, pe cine mint eu?
    =))))
    Sa uiti? Sa uiti ca ai ajutat la sinuciderea unei fete? Unei fete care nu-ti gresise cu nimic?
    Mhm...ma cam indoiesc de asta. Si poate par putin prea pornita acum, poate s-a vazut si in recenzia mea, dar...e proaspat citita cartea si sentimentul de ura e slefuit frumos. Pentru ca da, as fi vrut sa-i iau la rand pe nenorociti si sa-i joc in picioare. Pe fiecare dintre ei. Poate si pe Clay, pentru ca nu a fost capabil sa faca pasii aia mai inainte.

    Imi place recenzia ta. Si citatele pe care le-ai ales. In special al doilea.
    Cicatricile pe care le avem in suflet, nu le vede nimeni, din nefericire.

    Scuze pentru comentariul kilometric. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. oh , sper sa apuc sa citesc cartea aceasta in vacanta de paste , suna foarte bine...

    RăspundețiȘtergere
  5. vreau si eu cartea asta, stiu ca e minunata...

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte frumoasa receniza:)
    vreau neaparat sa citesc si eu cartea asta!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa recenzia!Am sa ma apuc sa citesc si eu cartea.

    RăspundețiȘtergere
  8. mi dau seama ca este o carte care merita citita si este realistica prin tragedia prin care o prezinta. Ce-i drept nu am avut niciodata ganduri...in legatura cu moartea mea si nici a celorlalti, dar m-au durut foarte mult cuvinte spuse de colegi, colegi pe care nu-i consideram chiar prieteni, dar speram sa aiba un minim de respect. Isa mi-am dat seama cam prea de mic copil ca nu toti sunt buni si ca nu te poti increde in ea, asa ca multumita unor persoane din trecut, acu sunt mai reticenta in a-mi da increderea pe tava. Cu toate astea, ceea ce au facut au dus la un lucru bun: am lasat naivitatea la o parte si acum e...dificil(daca nu imposibil) sa ma duca cineva de nas.
    Eram in clasa a 2-a(destul de mica) cand am venit acasa si am plans in fata mamei din cauza colegilor asa ca...pot spune ca stiu cum e sa te raneasca cateva vorbe ale unor pusti...
    Nu am cartea, dar cred sigur ca merita

    RăspundețiȘtergere
  9. Claudiu, imi place mult recenzia ta.
    Cele treisprezece motive este o carte foarte interesanta, din care cu siguranta ai ce invata,nu degeaba se preda in America. Abia astept sa fac rost de carte si sa o citesc, cred ca o sa o devorez:D .Astept si filmul cu Selena Gomez,dar oricum prima data voi citi cartea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru inceput,vreau sa spun ca am citit cartea,si desi am mai avut carti de care nu m-am putut desparti,asta,cred,e singura care m-a facut sa-mi dea lacrimile la sfarsit.
    Intamplarea face ca si mama mea a facut acelasi gest ca al personajului principal,si desi m-am straduit sa inteleg motivele ei,cartea asta m-a facut sa pricep ce se petrecea in sufletul ei si cum toate o afectau pe masura ce trecea timpul.
    Desi n-am citit de aproape o jumatate de an o carte(excludem cele obligatorii pentru cursuri),cartea asta mi-a aparut in momentul in care am primit un mail de la editura,deoarece mai comandasem alte carti.Si desi nu ma preocupa sa-mi verific mailurile,totusi,l-am zarit pe acesta cu cartea,si in momentul acela am simtit ca nu a fost o coincidenta...
    Recomand tuturor cartea,chiar daca recenzia,cred,si-a facut rolul,deoarece pe masura ce cititi din ea,descoperiti toate intelesurile ascunse in anuminte pasaje.Lucrul asta va va ajuta sa fiti mult mai atenti cu cei din jur,sa fiti mult mai grijulii si sa lasati nepasarea deoparte,pentru ca va puteti trezi ca un gest minuscul de-al vostru poate contribui la decizia finala chiar si a unei persoane straine.
    Totul conteaza,si totul influenteaza totul. :)[Imi cer scuze pentru comentariul prea lung si le multumesc celora care s-au obosit sa-l citeasca.Daca am sa va pot si vreodata de folos,banuiesc ca ma gasiti dupa contul Google,dar oricum voi reveni de mai mutle ori pe pagina asta.]

    RăspundețiȘtergere
  11. @Melusine

    Iti multumesc ca ai impartasit experienta ta de viata si opinia despre recenzia mea.

    Te mai astept pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  12. Este singura carte pe care o astept cu nerabdare. Am citit atat de multe lucruri pozitive despre ea incat nu mai pot astepta. Din pacate e posibil sa trebuiasca sa mai astept o perioada si o sa o primesc abia dupa paste (sper).
    Ti-am zis cumva ca imi plac recenziile tale? (^_^)

    RăspundețiȘtergere
  13. Din pacate nu am citit-o.:( Subiectul mi se pare unul foarte interesant si este foarte diferita de celelalte carti. Sper sa o citesc si eu cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  14. daca ati sti cat de mult mi-am dorit sa apara si la noi cartea asta, merita citita si emotia pe care o transmite te lasa sa iti doresti sa schimb ceva la tine, sa-i intelegi mai mult pe cei din jurul tau si sa ii iei exact asa cum sunt cu bune si rele pentru ca la sfarsitul zilei nimeni nu e perfect.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cartea iti transmite cu adevarat o lecie de viata.Mai ales pentru tineri.Ca indiferent de cat de marunte sunt porblemele nu trebuie sa ne luam viata din cauza lor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi