Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

3/12/2012

Jocurile Foamei de Suzanne Collins Recenzie

Katniss Everdeen trăiește în Filon-Districtul 12 din Panem( noua Americă de Nord) împreună cu sora ei Prim și mama ei.
La început Panemul era împărțit in 13 districte, dar din cauza revoltei populației,douasprezece districte au fost înfrânte, iar Districtul 13 a fost anihilat. S-au impus noi legi, era începutul unei perioade grea pentru populație, dar o mare consecință era impunerea Jocurilor Foamei. Anual doi tineri  între 12-18 ani (fată și băiat), din fiecare district, erau aleși prin tragere la sorți, să participe la acest "eveniment" crud. Toți acești tineri erau numiți tributuri, erau lăsați într-o arena, unde trebuiau să supraviețuiasca o perioadă, să  facă față capcanelor și tributurilor, pentru că erau obligați  să se ucidă unii pe alții. Populația era obligată să privească acest "spectacol" live, dar pentru Capitoliu, Jocurile Foamei reprezenta un show incitant, care îi distrau.
24 intra în arenă, doar unul iasă.
Acum, la șaisprezece ani, Katniss participa pentru a 5-a oara la extragere, dar în loc să aibă cinci intrări, avea douăzeci (La doisprezece ani numele lor erau trecute o singură dată, la treisprezece ani de două ori...la optsprezece ani de șapte ori. Cum viața în district era grea, Katniss a ales ca numele ei să intre de mai multe ori în urnă, în schimbul unor produse-cereale, ulei.). Gale, prietenul ei cel mai bun, în vârstă de optsprezece ani, are patruzeci de intrări (tot din aceleași motive). Împreună cu el, Katniss vâna în padure, mâna foarte bine arcul.Ea se descurca să vâneze astfel își întreținea familia după ce tatăl ei a murit. Prim, sora lui Katniss, participă și ea la extragere,pentru că împlinise doisprezece ani. În mod surprinzător, numele lui Prim este extras din urnă. Disperată, Katniss se oferă ea ca tribut în locul ei, deoarece sora ei era inocentă, nu știa să vâneze. Șochează publicul, prin decizia ei.
Numele lui Peeta Mellark este strigat, Katniss îl cunoaște pe acest baiat, a ajutat-o cu ceva timp în urmă.nÎn doar câteva zile aceștia urmau să intre în arenă, să-și reprezinte districtul și să încercă să supraviețuiască.
"Trădare. Ăsta e primul lucru pe care îl simt , ceea ce mi se pare ridicol. Ca să existe trădare, ar fi trebuit să existe mai întâi încredere.Între Peeta și mine. Și încrederea nu face parte din înțelegere. Suntem tributuri. Dar băiatul care a riscat să fie bătut pentru a-mi da mie pâine, cel care m-a ajutat să-mi mențin echilibrul în car, cel care m-a acoperit[...]...oare n-a existat o parte din mine care nu s-a putut împiedica să-i acorde încredere? 
Jocurile încep peste două zile și încrederea n-ar fi decât o slăbiciune."
Cartea este alcătuită din trei părți( Tributurile, Jocurile și Învingătorul), este narată de Katniss.
Jocurile Foamei este o lectură captivantă, emoționantă, cu acțiune și adrenalină. Ce m-a șocat este faptul că tinerii erau obligați să participe la acest "eveniment", iar în carte a fost prezentată cea de-a a 74-a ediție. Mulți tineri mureau din cauza acestui eveniment, care era doar o consecință a revoltei din trecut, oamenii erau privați de libertate, cei din Districtul 12 și alte câteva districte duceau o viață mizerabilă. Un alt lucru șocant este faptul că pentru cei din Capitoliu (capitala), le făcea plăcere să vizioneze Live acest eveniment, li se părea distractiv.
M-a surprins decizia lui Katniss și evoluția ei pe tot parcursul cărții. Idila dintre ea si Peeta, m-a cam zăpacit pentru că nu știam dacă se iubesc cu adevărat cum a mărturisit el înainte de Jocuri că o iubește, sau că iubirea lor era doar de fațadă, ca să prindă la public. M-am atașat de încă un tribut, care moare eroic, dacă aș putea spune așa, scena morții m-a impresionat enorm de mult, a fost foarte emoționantă.  Romanul este imprevizibil, sfârșitul jocurilor, "câștigătorul", finalul m-a dat peste cap. Vă recomand această carte, nu o s-o puteți lăsa din mâna.Nota: 10/10

Autor: Suzane Collins
Titlu: Jocurile Foamei
Editura: Nemira
Recenzie: Claudiu
@Carti Alese

16 comentarii:

 1. TREBUIE sa citesc si eu seria. O am in biblioteca, urla dupa mine de fiecare data cand ma vede si eu continui sa o ignor. Dupa Cercul Secret. (^_^)

  RăspundețiȘtergere
 2. ioana alexandra12 martie 2012, 21:23

  ador Jocurile Foamei. e cea mai tare carte distopica. am citit-o de doua ori si tot as mai citi-o:X

  RăspundețiȘtergere
 3. @mariana radoi
  cred ca da , nu am avut ocazia sa o citesc inca , dar e posibil sa fie chiar frumoasa.who knows?

  RăspundețiȘtergere
 4. ioana alexandra13 martie 2012, 18:26

  @Mariana frumoasa e putin spus! e grozava, a surclasat multe carti din topul meu preferat. acum e pe primul loc:D

  RăspundețiȘtergere
 5. Vreau si eu de mult timp sa citesc aceasta serie, insa inca e pe lista de asteptare. Dar am auzit doar lucruri bune despre ea, deci abia astept.

  RăspundețiȘtergere
 6. UPDATE: Multumesc Irina pentru ca mi-ai recomandat aceasta carte minunata!
  Raspuns: Oh, nu ai pentru ce!
  :)))

  RăspundețiȘtergere
 7. Foarte faina recenzia, m-ai facut curioasa, trebuie sa citesc si eu seria!!!

  RăspundețiȘtergere
 8. Pacat ca e inspirata de la japonezi, cam la fel ca orice altceva ce vrea pare original zilele astea.
  A se cauta spre referinta Battle Royale, benzile desenate, nu filmele.

  RăspundețiȘtergere
 9. Am citit prima carte si este foarte frumoasa, iar filmul cum ma asteptam sa fie.

  RăspundețiȘtergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 11. Cartea e absolut bestială, trebuie neapărat să o citesc şi eu! Păcat că nu prea am timp în ultima vreme, dar sper să pun mâna pe ea luna asta :> Ar fi păcat să nu o citesc, mă gândeam să mă uit la film înainte, dar ar fi o prostie:-"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am citit cartea în întregime în nici 24 de ore :)) A fost GENIALĂ! Deşi la final mi-a fost aşa de milă de Peeta! Katniss a fost la înălţime pe tot parcursul cărţii, deşi nu mă aşteptam ca până la urmă să se alieze cu Rue sau Peeta. A fost super şi Hamylton, uau a fost trează multă vreme :)))
   N-am decât cuvinte de laudă pentru carte:D Abia aştept să citesc volumul doi. Îmi e dor de Gale, mi-a fost drag de la început :)) Şi cât a fost ea în arenă aş fi vrut să fie măcar o parte care să spună ce simte el :))

   Ștergere
 12. Pfff..La recenzia asta nici nu am ce comenta.Adica mi se pare absolut geniala cartea.Katniss este o luptatoare.Si este foarte curajoasa mai ales ca s-a oferit voluntara in locul surori ei.Si filmul este foarte tare.L-am vazut a doua zi dupa ce a aparut:X

  RăspundețiȘtergere
 13. "May the odds be ever in your favor" ador cum suna:))...o trilogie care cu siguranta merita citita si recitita:D cu filmul au facut o treaba destul de buna desi a cam taiat unele faze care mi se pareau importante.Asta e... nu se putea cuprinde toata cartea intr-un singur film:)

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate