Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

9/28/2011

CE VA FI DUPĂ VAMPIRI? Noul trend în literatura pentru adolescenţi: THRILLERELE DISTOPICE!

 Viitorul va începe din 4 octombrie la Editura LEDA!
 
Fanii literaturii urban fantasy cu vampiri nu trebuie să se sperie, vom continua editarea cărţilor lor preferate. Cu acest articol vreau doar să anunţ demararea unei noi direcţii de publicare, pe care analiştii pieţei de carte din Occident o consideră a fi viitorul (vezi articolul din Bookseller pe iulie 2011). Sunt absolut convins că veţi fi cu toţii fascinaţi de aceste serii noi, din care nu lipsesc acţiunea, romance-ul şi misterul.
1. EVE de Anna Carey
Unde să te ascunzi când nicăieri nu eşti în siguranţă?
La şaisprezece ani după ce un virus mortal a ucis cea mai mare parte din populaţia pământului, lumea este un loc plin de pericole. Eve, protagonista în vârstă de optsprezece ani a romanului, nu s-a aventurat niciodată dincolo de curtea bine păzită a şcolii, unde – alături de alte două sute de fete orfane – i s-a promis o pregătire care să-i asigure un viitor strălucit în Noua Americă, fie ca profesoară, fie ca artistă. Dar în noaptea de dinaintea absolvirii, Eve află adevărul şocant despre realul scop al şcolii unde este elevă – şi soarta cumplită care o aşteaptă.
Părăsind singurul cămin pe care l-a cunoscut vreodată, Eve pleacă într-o călătorie lungă şi primejdioasă în căutarea unui loc unde să poată supravieţui. Pe drum, ea o întâlneşte pe Arden, fosta ei rivală din şcoală, şi pe Caleb, un băiat rebel care trăieşte în sălbăticie. Ţinută la distanţă de bărbaţi întreaga sa viaţă, Eve a fost deprinsă să se teamă de aceştia, dar Caleb îi câştigă treptat încrederea… şi inima. Acesta promite să o protejeze, dar când soldaţii încep să îi vâneze, Eve trebuie să aleagă între dragostea adevărată şi propria-i viaţă.
În această nouă serie epică, Anna Carey, asemenea mult mai titratei ei predecesoare în domeniul distopiilor, Margaret Atwood (şi mă refer aici la celebrul roman Povestirea cameristei), imaginează un viitor deopotrivă frumos (prin afirmarea perenităţii valorilor general umane) şi înspăimântător. Cititorii se vor delecta cu o poveste incitantă despre o dragoste interzisă şi aventuri extraordinare.
2. UGLIES de Scott Westerfeld
Pornind de la dorinţa arzătoare a fiecărui adolescent de a arăta la fel de bine precum cei din jurul său, Scott Westerfeld imaginează o lume a viitorului în care fiecare persoană în vârstă de şaisprezece ani este operată pentru a-i fi şterse trăsăturile fizice care o diferenţiază de ceilalţi. Astfel toată lumea ajunge să aibă un chip încântător, care corespunde unui ideal de frumuseţe. Cei care fac parte din grupul „Noilor Frumuseţi” sunt liberi să-şi petreacă timpul distrându-se, pe când  tinerii, „Urâţii”, se uită cu invidie la cei mai mari decât ei şi, înainte ca la rândul lor să treacă prin această transformare, pun la cale intrigi împotriva celor dintâi. Tally Youngblood este una dintre cele mai îndrăzneţe tipe din grupul „Celor Urâţi”, iar intrigile puse la cale de ea o aduc în conflict cu ameninţătorul departament de Circumstanţe Speciale. Şi-a dorit din toată inima să fie frumoasă, dar de când cea mai bună prietenă a ei, Shay, s-a refugiat în aşezarea de rebeli numită „Fum”, întemeiată de recalcitranţii „Urâţi”, Tally este derutată. Autorităţile o pun în faţa unei alegeri imposibile: fie va merge pe firul indicaţiilor secrete pe care i le dă Shay, pentru a ajunge în „Fum”, cu scopul de a-i trăda pe rebeli, fie nu i se va mai permite niciodată să aibă un chip frumos. Sperând că o va salva pe Shay, Tally porneşte într-o călătorie periculoasă. Dar când, în sfârşit, ajunge în „Fum”, îşi schimbă părerea căci proaspătul ei iubit, David, îi dezvăluie secretul sinistru care stă în spatele a ceea ce înseamnă să primeşti un chip încântător.
Dincolo de toate aceste aventuri, cititorii vor descoperi o viziune tulburătoare asupra propriei noastre societăţi, numită aici „Ruinele Ruginite” – ruine rămase după ce un virus a distrus toate depozitele petroliere.
Adolescenţii vor fi captivaţi de acest roman, iar sfârşitul plin de suspans le va trezi curiozitatea. 
3. DIVERGENT de Veronica Roth
Divergent se aseamănă cu Jocurile foamei de Suzanne Collins – o viitoare societate distopică împărţită în facţiuni, cu o tânără protagonistă care trebuie să se implice într-un război. Astfel, Divergent va fi cu siguranţă pe placul fanilor romanului Jocurile foamei, dar, mai mult, acţiunea alertă, vocea narativă extrem de inspirată şi stilul simplu şi accesibil al lui Roth vor atrage mulţi cititori noi către acest gen de literatură. Temele abordate sunt de un deosebit interes pentru adolescenţii care încearcă să îşi găsească locul în lume – având de ales între a urma destinul propriilor părinţi sau a porni pe un drum nou. Relaţia care se înfiripă între Beatrice şi antrenorul ei îi va incita pe toţi cei care sunt pasionaţi de poveştile de dragoste, dar şi de scrierile cu multă acţiune.@Carti Alese

10 comentarii:

 1. Toate par interesante. Si chiar cred ca o sa fie fascinante.

  RăspundețiȘtergere
 2. pai, actualmente, dupa vampiri nu mai merge cam nimic....

  RăspundețiȘtergere
 3. par interesante intr-adevar,dar nu stiu mi se apre ca prima seamana cu Apocalipsa de Stephen king pe care nici nu am putu sa o termin.Mi s-a parut plictisitoare.Trebuia sa apara ceva nou pentru a avea in continuare cititori.

  RăspundețiȘtergere
 4. e normal ca literatura fantasy sa treaca mai departe de vampiri si varcolaci sau ingeri

  RăspundețiȘtergere
 5. eu va zic de pe acum LE VREAU PE TOATE (bine la divergent e discutanil ca am citit cartea :D)

  RăspundețiȘtergere
 6. Pai eu zic sa asteptam terminarea seriei Twilight. Asta a pornit trendul, nu? Or sa apara filmele Jocurile Foamei, care de aseamenea sunt bazate pe carti foarte populare. Eu zic ca o sa infloreasca genul acesta.
  Imi plac cartile cu vampiri, ingeri si asa mai departe, dar vampirii au inceput sa apara mai in toate domeniile si deja devine sufocant. Au aparut reclame, vidioclipuri, melodii si chiar si Disney a preluat ideea. Nu mai zic de carti, mult prea multe, desi sunt idei diferite.

  RăspundețiȘtergere
 7. Adica nu vor mai aparea asa multe carti cu vampiri sau vor mai aparea dar mai putine?:|

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu-ti fa griji Andreea, e doar un nou trend.Vampirii nu pot fi inlocuiti iar la Editura Leda sunt multe Serii cu vampiri(Jurnalele Vampirilor,Sange Albastru,Vampirii din Morganville....) si vor scoate in continuare volumele seriilor! :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Mie la fel ca multor altor cititori imi place cum suna acest nou "trend" in literatura fantasy. Sunt sigura ca vor avea mult succes aceste carti.

  RăspundețiȘtergere
 10. ioana alexandra16 martie 2012, 18:46

  deja le ador! sper sa apara cat mai multe si la noi

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate