Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

6/04/2011

Mândrie şi prejudecată

Posibilitatea de a avea o parere nu tocmai favorabila despre cei de care cineva e legat prin sentimente afectuoase e clar afirmata in Mandrie si prejudecata, cu aerul ca ea ar fi, de fapt, un loc comun.
Ea se regaseste, de pilda, intr-una din acele replici, abia schitate, dar cu implicatii imense, pe care Jane Austen le ascunde printre cele cu aparenta banala sau chiar tradand o anume buna dispozitie, pe care Elizabeth le rosteste in discutiile ei cu sora sa, Jane: ea ii marturiseste ca "sunt putini oameni pe care ii iubeste cu adevarat si inca si mai putini cei despre care are o parere buna".
Un conflict al valorilor dintre eroina si cei mai apropiati de ea, conflict mut si, in general, cunoscut numai de eroina insasi e, de altfel, o parte esentiala a intrigii tuturor romanelor scrise de Jane Austen; si, cum personajul central - in buna masura, autobiografic - e legat printr-o afectiune adevarata de cei din preajma, tensiunea aceasta dramatica e una interioara. In toate romanele ei, Jane Austen atribuie eroinei centrale evidente trasaturi autoportretistice si, in maniera naratiunii clasicizante, ii confera rolul unui raisonneur; si intotdeauna tema sa principala de reflectie e necesitatea de a pastra sentimente de afectiune fata de cei ale caror idei morale nu coincid cu ale sale. Dan Grigorescu
Format: 13 x 20 cm 
Autor: Jane Austen   
Traducere: Anca Florea 
ISBN: 973-102-123-2 
Editura: Editura Leda 
Aparitie: 2004 
Numar pagini: 368 
6 comentarii:

 1. He, he, asta-i cartea mea preferata
  e pur si simplu geniala si de cand am citit-o, am devenit fan jane Austen. Si o intrece pe Ratiune si simtire

  RăspundețiȘtergere
 2. da......o am inca la capataiul patului.cand vreau sa ma relaxez....o recitesc.

  RăspundețiȘtergere
 3. O carte superba, minunata, extrem de frumoasa.

  RăspundețiȘtergere
 4. O carte absolut superba.Eu am citit-o de doua ori pana acum si cred ca in mod sigur o voi recitii din nou:)) .O recomand tuturor >:D<:X.

  RăspundețiȘtergere
 5. ioana alexandra25 martie 2012, 21:28

  n-am citit cartea asta. nu e chiar genul meu..

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate