6/10/2021

RECENZIE Ultimul voiaj al lui Poe Blythe de Ally Condie

„Amintește-i inimii tale unde e. Înăuntru, în siguranță. Reamintește-ți cine ești.”
 

   
    Poe Blythe trăiește într-o lume dominată de nave cu tehnologii avansate, iar țelul suprem este să extragă cât mai mult aur din râurile targetate. Doar că înainte ca Poe să ajungă căpitan de navă și să pornească în prima ei misiune, în timpul unei navigări, ca muncitor al Avanpostului, tânăra s-a confruntat cu obstacolele din timpul „capturării” aurului. Așa numiții bandiți, care sunt pirații din viitor, reușeșc să oprească extragerea și să atace nava. Totul se întâmplă rapid, iar urmările o afectează și-n prezent, pentru că bandiții l-au ucis pe Call, iubirea vieții sale. Iar acum, căpitan fiind, Poe nu-și dorește decât răzbunare. Misiunea pe râul Serpentine nu va fi una ușoară, iar confruntarea este inevitabilă. Tânăra și echipajul său sunt puși față în față cu situații nemaiîntâlnite de ei, iar căpitanul în special începe să-și pună fel și fel de întrebări. Oare ea se află de partea bună a Avanpostului?

„Durerea mea e uriașă, precum universul, unică precum fiecare stea în parte.”

„Când mori, moare ceva în tine. 
Asta e magia, alchimia: elementul primitiv, adânc înrădăcinat, care există în fiecare - care e fiecare - și care pleacă în momentul în care mori. Nu-l primești înapoi. Nimic nu-l poate cumpăra. Oricâte lacrimi ai vărsa, nu-l poți readuce acasă.”

„Ești în inima mea când se avântă. În mâinile mele când fac ceva nou. În răsuflarea mea când alerg. 
Și într-o bună zi, până și astea vor dispărea. Vei fi undeva adânc în sângele și în oasele mele, parte din mine, dar eu voi fi mers mai departe. Chiar purtându-te cu mine, te voi fi lăsat în urmă.” 

„Ultimul voiaj al lui Poe Blythe” este un roman cu acțiune, o distopie maritimă cu multe substraturi tematice. M-a surprins prin narațiunea alertă, care conduce spre alte teme surprinzătoare cum ar fi inițierea, condiția umană și socială și bineînțeles tema răzbunării. Am citit „Matched” tot de aceeași autoare, o altă distopie care mi-a plăcut, dar care este construită în același fel ca romanul de față. Ally Condie prezintă lumea ficțională cu puține detalii legate de istorie sau incipitul lumii, lăsând cititorul să deducă sau să prezică evoluția sau principiile lumii. Având în vedere mașinăriile și rolul acestora, Avanpostul este văzut ca o societate materialistă care nu le oferă oamenilor șanse, ci doar să fie de partea vieții maritime. 
Poe este un personaj complex prin faptul că este limitată de normele lumii Avanpostului, doar că are mult prea mult potențial, iar primul ei traseu naval, reprezintă și inițiere în ceea ce privește conștientizarea adevărului ce o înconjoară. Dorința ei de răzbunare se diminuează atunci când realizează că lupta Avanpostului cu bandiții are motive întemeiate, iar misiunea ei de extragere a aurului devine și una de supraviețuire. În timpul misiunii se redescoperă, înțelege viața și faptul că unele lucruri nu pot fi reparate, iar răzbunarea ei n-ar fi de folos nici ei și nici persoanei iubite, dar ceea ce contează cu adevărat este viitorul.
Romanul este unul palpitant, cu multe mesaje în ceea ce privește tehnologia, manipularea societății și limitarea condiției umane. M-aș întoarce în acest univers ficțional, dacă Ally Condie ar scrie despre același univers pentru că-mi plac romanele cu teme maritime și aș vrea să aflu mai multe despre lumea Avanpostului.


Nota: 9.5/10 
Titlu: Ultimul voiaj al lui Poe Blythe
Autor: Ally Condie
Editura: CorinTeens (Editura Corint)
Recenzie: Claudiu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate