RECENZIE: Majoretele de Kara Thomas

      Sunnybrook pare a fi un oraș blestemat. Atât protagonista, cât și cititorul își poate da seama că ceva este putred la mijloc atunci când un accident de mașină, două crime și o sinucidere au loc într-o perioadă foarte scurtă de timp și mai ales atunci când toate victimele sunt majorete. Cinci ani mai târziu, Monica e ferm convinsă că sora ei Jen nu s-a sinucis și urmează o proprie investigație legată de lanțul de evenimente petrecut acum cinci ani, când ultima din lanțul de victime a fost chiar sora ei. „Blestemul” a început  cu accidentul petrecut într-o noapte ploioasă când sora Monicăi și-a pierdut două prietene, apoi seria de evenimente tragice a fost urmată de o crimă dublă. Atât pentru Monica, cât și pentru ceilalți localnici, sinuciderea lui Jen a fost considerată doar o reacție a pierderii celor patru prietene și nu a fost chestionată sau investigată de autorități. Cinci ani mai târziu, Monica găsește telefonul surorii ei și mesajele din telefon o fac să reconstruiască zilele dinaintea sinuciderii lui Jen și să găsească punctele care ar putea lega moartea ei cu celelalte patru victime.

„Nu știu dacă suntem blestemați. Tot ce știu e că sora mea nu s-ar fi sinucis. Iar dacă a facut-o, de ce nu a lăsat un bilețel explicând motivul?”


Majoretele este un roman care m-a ținut cu sufletul la gură și știu că nu am mai folosit de mult această expresie clișeică, dar mi-era dor de o lectură care să mă facă să retrăiesc o doză încărcată de suspans de la primele pagini, până la ultimul rând. Cartea mi-a amintit de filmele americane cu majorete și în același timp avea un vibe de film horror slasher anii '80-'90, doar că de data aceasta tematica a luat alte forme. Kara Thomas a construit un thriller young adult în care a intregrat mai multe teme legate de perioada adolescentină, teme legate de inițierea sexuală, familie și traumă. 
Mă așteptam ca rețeta acestei cărți să fie una clasică, dar având în vedere tot norul care înconjoară orașul Sunnybrook, te face să chestionezi natura acestui caz, pentru că firul narativ este construit în așa fel încât să iei în considerare și latura aceasta paranormală a misterului.
Protagonista romanului este prezentată cu defecte și calități, nu este eroina aceea clasică dornică să afle ce s-a întâmplat, ci este o adolescentă care trece prin mai multe etape și vrea în principal să afle de ce sora ei și-a luat viața sau dacă chiar a fost un caz de sinucidere. Monica suferă și trece prin tot acest proces riscându-și viața, iar din punctul meu de vedere întreaga investigație o consider ca un proces de acceptare a morții lui Jen și pentru a scăpa de o povară, pe care o poartă inconștient de cinci ani.
Romanul m-a impresionat prin expozițiunea misterului; a fost o expozițiune abruptă și palpitantă și mi-a plăcut cum totul a decurs spre deznodământ. Nu mă așteptam la un final împărțit în două (da, două), pentru că o parte din adevăr rămâne doar între cel care a fost martor și cititorul, care este și el un martor al narațiunii. Dacă v-a plăcut mult acest roman și aspectul misterului, v-aș recomanda să vă documentați asupra faptelor reale care au inspirat romanul. Am citit articolul celor de la Bustle, în care scriitoarea a vorbit despre sursa ei de inspirație, orașul Dryden, urmând mai apoi să caut documentare despre aceste cazuri și în acest fel am descoperit documentarul The Mystery of Dryden, The Village Of The Damned, care m-a șocat.

Nota: 10/10 
Titlu: Majoretele
Autor: Kara Thomas
Editura: Editura Corint (Leda Edge)
Recenzie: Claudiu






 

Comentarii