Treceți la conținutul principal

RECENZIE: Majoretele de Kara Thomas

      Sunnybrook pare a fi un oraș blestemat. Atât protagonista, cât și cititorul își poate da seama că ceva este putred la mijloc atunci când un accident de mașină, două crime și o sinucidere au loc într-o perioadă foarte scurtă de timp și mai ales atunci când toate victimele sunt majorete. Cinci ani mai târziu, Monica e ferm convinsă că sora ei Jen nu s-a sinucis și urmează o proprie investigație legată de lanțul de evenimente petrecut acum cinci ani, când ultima din lanțul de victime a fost chiar sora ei. „Blestemul” a început  cu accidentul petrecut într-o noapte ploioasă când sora Monicăi și-a pierdut două prietene, apoi seria de evenimente tragice a fost urmată de o crimă dublă. Atât pentru Monica, cât și pentru ceilalți localnici, sinuciderea lui Jen a fost considerată doar o reacție a pierderii celor patru prietene și nu a fost chestionată sau investigată de autorități. Cinci ani mai târziu, Monica găsește telefonul surorii ei și mesajele din telefon o fac să reconstruiască zilele dinaintea sinuciderii lui Jen și să găsească punctele care ar putea lega moartea ei cu celelalte patru victime.

„Nu știu dacă suntem blestemați. Tot ce știu e că sora mea nu s-ar fi sinucis. Iar dacă a facut-o, de ce nu a lăsat un bilețel explicând motivul?”


Majoretele este un roman care m-a ținut cu sufletul la gură și știu că nu am mai folosit de mult această expresie clișeică, dar mi-era dor de o lectură care să mă facă să retrăiesc o doză încărcată de suspans de la primele pagini, până la ultimul rând. Cartea mi-a amintit de filmele americane cu majorete și în același timp avea un vibe de film horror slasher anii '80-'90, doar că de data aceasta tematica a luat alte forme. Kara Thomas a construit un thriller young adult în care a intregrat mai multe teme legate de perioada adolescentină, teme legate de inițierea sexuală, familie și traumă. 
Mă așteptam ca rețeta acestei cărți să fie una clasică, dar având în vedere tot norul care înconjoară orașul Sunnybrook, te face să chestionezi natura acestui caz, pentru că firul narativ este construit în așa fel încât să iei în considerare și latura aceasta paranormală a misterului.
Protagonista romanului este prezentată cu defecte și calități, nu este eroina aceea clasică dornică să afle ce s-a întâmplat, ci este o adolescentă care trece prin mai multe etape și vrea în principal să afle de ce sora ei și-a luat viața sau dacă chiar a fost un caz de sinucidere. Monica suferă și trece prin tot acest proces riscându-și viața, iar din punctul meu de vedere întreaga investigație o consider ca un proces de acceptare a morții lui Jen și pentru a scăpa de o povară, pe care o poartă inconștient de cinci ani.
Romanul m-a impresionat prin expozițiunea misterului; a fost o expozițiune abruptă și palpitantă și mi-a plăcut cum totul a decurs spre deznodământ. Nu mă așteptam la un final împărțit în două (da, două), pentru că o parte din adevăr rămâne doar între cel care a fost martor și cititorul, care este și el un martor al narațiunii. Dacă v-a plăcut mult acest roman și aspectul misterului, v-aș recomanda să vă documentați asupra faptelor reale care au inspirat romanul. Am citit articolul celor de la Bustle, în care scriitoarea a vorbit despre sursa ei de inspirație, orașul Dryden, urmând mai apoi să caut documentare despre aceste cazuri și în acest fel am descoperit documentarul The Mystery of Dryden, The Village Of The Damned, care m-a șocat.

Nota: 10/10 
Titlu: Majoretele
Autor: Kara Thomas
Editura: Editura Corint (Leda Edge)
Recenzie: Claudiu






 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi