Treceți la conținutul principal

RECENZIE: Warcross de Marie Lu Recenzie

Acțiunea romanului Warcross se desfășoară într-un viitor îndepărtat (sau poate nu prea îndepărtat), în care realitatea este duală. Poți trăi într-o lume monotonă precum cea de acum sau poți să pătrunzi într-o lume alternativă unde ai un avatar, iar acțiunile îți aduc puncte care guvernează întreaga ta existență. Dacă te plimbi sau bei o limonadă, acest lucru nu-ți aduce bani sau popularitate în lumea reală, însă în lumea paralelă a Warcrossului îți aduce puncte. Warcross este sursa principală de divertisment , un joc care bineînțeles poate fi urmărit doar folosind tehnologia lumii alternative. Emika Chen este o fată care încearcă să ducă o viață cât mai normală în New York, dar acest lucru este greu când are cazierul pătat. Are noroc de faptul că tehnologia este de partea ei uneori și-i poate găsi vulnerabilitățile, pâtrunzând precum un hacker pentru a se bucura de aceste servicii. Regula principală în cazul Emikăi este anonimatul, iar într-o zi face o greșeală, o greșeală care o poate duce din nou în închisoare. Este chemată de însuși creatorul acestei noi tehnologii, Hideo Tanaka, tocmai în Tokyo, unde viața ei ia o întorsătură neașteptată. În partea cealaltă a lumii Emika primește o nouă șansă, însă poate Warcrossul s-o transforme într-o răufăcătoare?

„Moartea are un obicei cumplit să taie drept fiecare linie pe care ai trasat-o între prezentul și viitorul tău. Linia care duce către felul în care tatăl tău îți umple camera de cămin cu flori în ziua absolvirii. Către rochia de mireasă pe care ți-o creează. Către cinele în compania lui, acasă la tine, în fiecare duminică, atunci când fredonatul lui afon te face să râzi atât de tare, că-ți dau lacrimile. Avem sute de mii de asemenea linii și într-o singură zi au fost tăiate, lăsându-mă cu un teanc de facturi medicale neplătite și cu o datorie la jocuri de noroc. Moartea nu mi-a oferit nimic spre care să îmi îndrept furia. Tot ce puteam face era să cercetez cerul.”


Warcross a fost o lectură neașteptat de plăcută, la fel cum mi s-a părut și Legenda, o distopie care a surprins prin felul scrierii și prin conturarea poveștii. Marie Lu a reușit prin Warcross să ofere mai mult decât un roman futuristic în care tehnologia guvernează cotidianul ființei umane, pentru că personajul principal este un outsider (o persoană de la perifierie), care face parte din două lumi (la propriu și la figurat). Emika răiește într-o lume în care principalul mijloc de divertisment este să pătrundă într-o totul altă lume, unde ai mai multe posibilități, iar în același timp această lume digitalizată începe să o acapareze și să devină inconfortabilă pentru ea, pentru că-și dă seama că acest mediu se îndepărtează de ceea ce a vrut tatăl ei pentru ea. Imaginea tatălui o face să se dezmeticească mereu și să-și dea seama că Warcross nu ar trebui să fie ceva permanent pentru ea. Emika ajunge să fie un pion important pentru cel care deține și a creat Warcrossul și ajunge la un moment dat să tragă linie, atunci când află ce se ascunde în spatele acestei întregi tehnologii.
Mi-a plăcut foarte mult cum romanul a fost alert și felul în care decurgea un joc Warcross. Am fost impresionat de personaje și direcția în care a luat-o romanul, prezentând atât  beneficiile, cât și dezavantajele unui viitor futurist în care lumea virtuală domină. Faptul că personajul principal a fost atipic, iar acțiunea a fost mutată din Orașul care nu doarme Niciodată, la Tokyo a adus încă un plus romanului. 
Finalul poveștii Warcross îl vom afla în volumul 2, care completează această duologie și sincer, vreau să știu ce se întâmplă mai departe după un asemenea final. 

Nota: 9.5/10
Titlu: Warcross
Autor: Marie Lu
Editura: Editura Leda Edge
Recenzie: Claudiu



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi