Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

8/08/2015

Locuri intunecate de Gillian Flynn Recenzie      Romanul Fata dispărută m-a făcut să mă interesez și de celelalte cărți ale autoarei. Locuri întunecate este un thriller psihologic interesant, care urmărește rezolvarea unui mister. Familia Day s-a destrămat abrupt și tragic. Libby Day este o femeie matură care nu se poate desprinde de trecutului ei neglorios. Trecutul i-a adus bani de mai bine de douăzeci de ani, dar faima începută din împrejurări tragice a făcut-o să stea pe loc și să nu aibă parte de o viață normală. Viața ei s-a schimbat în 1985, noaptea în care mama și surorile ei au fost omorâte, ea fiind singura supraviețuitoare a masacrului comis de fratele ei, Ben Day. În prezent Libby caută noi surse neortodoxe care să-i poată aduce venituri și astfel a ajuns la Clubul omor. După întâlnirile cu fanii pasionați de crime, aceasta începe să aibă dubii despre acea seara care i-a schimbat viața, deoarece mulți cred că Ben este nevinovat, criminalul încă se află în libertate, ceea ce ar însemna că și-a condamnat propriul frate. Libby încearcă să pună totul cap la cap, dar este oare pregătită să afle că a greșit în acea noapte? Gillian Flynn pătrunde adânc în viețile personajelor, reconstituind toate evenimentele din acea zi, doar că adevărul este șocant, iar timpul nu-l poate recupera cineva.

"Am în mine o răutate palpabilă, ca un organ. Spintecă-mi burta și s-ar putea să alunece afară, cărnoasă și întunecată, să cadă pe dușumea și s-o calci în picioare. E sângele familiei Day. Ceva nu-i cum trebuie cu el."

Sunt sigur de faptul că Gillian Flynn are un dar în a descrie și a pătrunde în problemele din cadrul unei familii. A reușit să pătrundă  în problemele mariajului din Fata dispărută și acum în problemele unei familii cu mulți membri (trei fete și un băiat) din romanul Locuri întunecate. O sursă de inspirație a scriitoarei, în ceea ce privește misterul, ar fi chiar crimele comise de grupurile satanice din S.U.A., de care știam. Am văzut filmul Devil's Knot și a fost cutremurător.
Structura romanului este puțin amețitoare, deoarece avem capitole din perspectiva protagonistei, dar și din perspectiva lui Ben, fratele care se află în pușcărie. Capitolele din perspectiva făptașului oferă detalii despre ultimele clipe ale membrilor. Avem parte de aceste capitole și putem construi portretul psihologic al fiecărui personaj în parte. Cum avansăm în lectură și vrem să lămurim dacă Ben a fost sau nu făptașul, avem parte de noi surprize, noi detalii cu privire la personajele vizate. Ben nu era doar un adolescent frustrat care și-a vărsat amarul într-un mod sadic. Libby Day este un personaj direct, o fată care s-a maturizat prea repede și într-un mod neobișnuit. Se observă cât de dur este personajul prin vocabularul său și modul lui de a gândi. Dacă la început protagonista urmărea să obțină un venit, acum totul devine o cursă inversă spre trecut în căutarea adevărului. Nu este doar un simplu mister, Libby descoperă mai mulți suspecți și faptul că totul a fost un complex de evenimente care nu au fost conform planului.
Relațiile în roman sunt bolnăvicioase. Nu există vreo relație sănătoasă. Cea între Libby și Ben, nu există, dar încet-încet s-ar putea suda ceva. Relația între cei doi părinți este dezastruoasă, iar Ben a fost un nefericit, anturajul său fiindu-i dăunător. Finalul este unul relativ șocant. Ne dăm seama că majoritatea personajelor sunt vinovate de ceva.

Nota:9/10
Titlu: Lucruri întunecate
Autor: Gillian Flynn
Editura: Editura Trei 
Recenzie: Claudiu

Puteți viziona filmul care a apărut de curând.

Un comentariu:

  1. De cand cu Gone Girl, si pe mine m-au interesat mai multe carti de la autoare. Cred ca aceasta va fi urmatoarea pe care o citesc de la ea ;) Foarte frumoasa recenzie!

    Ella
    Naga Sanctuary

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate