Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

8/08/2015

Jocurile Foamei 3: Revolta de Suzane Collins Recenzie


       Trilogia Jocurile Foamei a ajuns la final cu acest volum, Revolta. Cât mai poate rezista Katniss? Supraviețuitoare a Jocurilor Foamei și a Jubileului Pacificării, nici ea nu știe dacă va ajunge să respire liniștită vreodată. După finalul din arena de tip ceas, aceasta descoperă urmările dezastruoase ale sfidării lui Snow, pentru că liderul Panemului lovește unde o doare cel mai tare. Aceasta este ultima și unica speranță ca Panemul să nu mai cunoască un regim grotesc și ca Jocurile foamei să nu se mai întâmple vreodată. Katniss se trezește de la bun început înconjurată de membrii Districtului 13, pe care toată lumea îl credea distrus din cauza primei revolte, de la care s-a început tradiția jocurilor. Acest district este ascuns de ochii lui Snow în subteran, iar Coin, liderul acestui district, are un plan pentru protagonistă. Aceasta trebuie să fie simbolul districtului, să lupte și să înduplece celelalte districte să se revolte asupra liderului Panemului. Katniss este nevoită să se supună acestui plan, deoarece Peeta fusese capturat după Jubileu și doar așa îl putea elibera, luptând și stârnind revolta în întreg Panemul, doar că în această revoltă mult sânge va fi vărsat.

"O să le spun cum supraviețuiesc. O să le spun că în diminețile rele mi se pare imposibil să ma bucur de ceva, fiindcă mă tem că îmi va fi luat. Atunci îmi fac în gând o listă a tuturor lucrurilor bune pe care le-am văzut vreodată săvârșite de cineva. E ca un joc. Repetitiv. Chiar puțin plictisitor, după douăzeci de ani."

    De data aceasta nu sunt jocuri. Nu există arenă. Lupta e pe câmp deschis. Romanul prezintă  o pregătire a războiului, lupta propriu-zisă și urmările acesteia. Pentru mine tot ce s-a întâmplat a fost trist și nici chiar finalul nu m-a făcut să mă simt fericit din mai multe motive, dar asta nu înseamnă că nu mi-a plăcut foarte mult finalul acestei trilogii, pentru că totul a avut sens. Autoarea a fost realistă în tot ce s-a întâmplat și nu s-a sfiit să șocheze la sfârșit. Mi s-a părut foarte ciudat când tot timpul am vrut ca Snow să dispară și la un moment dat am început pe de o parte să-i dau dreptate. Katniss a luptat pentru a asigura libertatea, dar poate Panemul nu poate fi salvat în totalitate, dacă ne gândim bine că au fost peste șaptezeci de ani de Jocurile Foamei și în acest timp o mare parte din populație a fost spălată pe creier.
Spre final eram șocat de ce direcție putea s-o ia romanul dacă nu intervenea Katniss. O mare parte din persoanele care au citit ultima carte din trilogie o consideră pe Katniss slabă. E greșit. Ea este un personaj puternic, curajos și luptător. Toată povara, greutatea a fost pusă în spatele ei. Nu și-a dorit vreodată să fie nevoită să lupte, doar că așa au fost împrejurările. Singurul lucru greu de imaginat este că ar putea avea o viață alături de personajul din final. Nu o vedeam cu acel personaj în viitor, poate că scriitoarea s-a gândit mai mult la faptul că jocurile i-au adus împreună și mai apoi a urmat iubirea. În Revolta, Katniss s-a depășit pe ea însăși, pentru că în această ultimă luptă intrai și nu aveai cale de întoarcere. Fiți pregătiți pentru un final palpitant, emoționant, care va rămâne în amintirea voastră.


Nota: 9.5/10
Titlu: Revolta
Autor: Suzane Collins
Editura: Editura Nemira
Recenzie: Claudiu

Un comentariu:

  1. Pe mine ma mira cine o considera pe Katniss slaba, sunt curioasa ce ar fi facut ei daca erau in Jocurile Foamei si daca ajungeau asa departe, sincer :)) Mie mi-a placut foarte mult finalul. Cam urat ca filmele nu prea o sa se opreasca aici, nu prea vad ce ar mai putea aduce in plus la poveste.

    Ella
    Naga Sanctuary

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate