Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

9/04/2014

Mincinoșii de E. Lockhart Recenzie (We Were Liars Recenzie)

"Bine-aţi venit la minunata familie Sinclair. N-avem niciun criminal. N-avem niciun dependent. N-avem niciun ratat."


     Cadence este încă un membru al familiei Sinclair. Nu trebuie să se îngrijoreze. Trebuie să gândească și să se simtă ca un Sinclair, pentru că cei din neamul lor sunt doar învingători. În fiecare vară este o reuniune a membrilor Sinclair pe o insulă. În acest timp, Cadence își petrece majoritatea timpului cu verișorii ei mai mari Mirren și Johnny. Într-una din veri, fata ajunge să-l întâlnească un alt băiat pe insulă, care a fost adus de unul din verișorii ei pentru a petrece vara alături de el. Momentele petrecute la plajă se schimbă, comportamentul fetei este altul, pentru că ajunge să se îndrăgostească de acest băiat, doar că totul se năruie când Gat pleacă și află că s-a întors la altcineva. Fata suferă un accident. Detaliile sunt necunoscute, Cadence aducându-și aminte doar că a fost găsită în mare și era la un pas de înec. Din cauza traumei ajunge să fie amnezică, iar toată lumea se ferește să-i spună adevărul. În următoarea vară, tânăra nu revine pe insulă, ci călătorește. Verișoara ei nu-i răspunde la e-mailuri, pentru că trebuia singură să-și aducă aminte.
     În următoarea vară se întoarce pe insulă și își dă seama că totul e diferit. Mirren, Johnny, Gat, chiar și mama ei refuză să-i spună despre ziua accidentului. Astfel, Cadence începe să-și amintească frânturi, iar spre sfârșit află adevărul. Chiar că trebuia să-și dea seama singură!

"Cineva a scris odată că un roman ar trebui să ne trezească o serie de mici surprize. Primesc același lucru petrecând o oră cu tine."

"Universul acum pare foarte nemărginit . Am nevoie să mă agăț de ceva."

"Ce s-ar întâmpla dacă am putea înceta să fim diferite culori, diferite fonduri și să fim doar îndrăgostiți?"

       Romanul Mincinoșii începe la fel de abrupt cum se termină, iar dacă vă întreabă cineva cum se termină, mințiți pur și simplu. Înainte să citesc romanul am fost sfătuit că e bine să încep să citesc fără să cunosc ce se întâmplă în mare (intrigă, personaje etc) și asta am și făcut. Mă bucur că am citit romanul fără să cunosc multe detalii, pentru că momentele mi se păreau șocante. Autorul are o manieră interesantă de a scrie, folosește și figuri de stil și a construit o poveste interesantă.
       Candence Sinclair este încă o persoană din arborele genealogic Sinclair. I se spune că trebuie să fie puternică, pentru că niciun neam de-al ei nu este un ratat. Pe tot parcursul romanului avem atât conflicte interioare (reprezentat de personajul principal), cât și exterioare, între personaje. Exista o problemă cu familiile Sinclair, pentru că se observa nevoia de perfecțiune. Toate mătușile lui Cadence (incluzând și mama tinerei) aveau câte o casă pe insulă, care aparținea tatălui (bunicul lui Cadence) și exista disputa despre cine va moșteni una din casele mari sau chiar insula pe viitor. Cadence fiind singură la părinți și cu părinții divorțați, observă acest lucru, că atât mama ei, cât și celelalte femei depind financiar de tatăl lor. Relația tinerei cu Gat este una compromisă și nu este acceptată de bunicul ei, iar după accident sănătatea ei fizică și psihică este compromisă. Ajunge să se simtă abandonată și nu înțelege de ce nu-și aduce aminte de acea zi.
         Insula este simbolul misterului și face oarecum trimitere la romanul celebru al scriitoarei Agatha Christie, Zece negri mititei. Pe parcurs se face și o mică paralelă între romanul contemporan și basm, făcundu-se trimitere în câteva capitole la diferite basme. Cartea face trecere de la romanul adolescentin, la romanul plin de suspans, mister (polițist e prea mult spus, pentru că nu avem concret vreun cadavru).
             Finalul este surprinzător și emoționant, dar sunt de părere că nu este la propriu centrat pe acea idee, dacă mă gândesc la trauma fetei și cum s-a întâmplat tot spre final, tonul romanului devenind unul melancolic. 

Nota: 9.5/10
Titlu: Mincinoșii
Editura: Editura Trei
Autor: E Lockhart
Recenzie: Claudiu

2 comentarii:

  1. Wow, de-abia astept s-o citesc si eu, chiar pare o carte cu un impact puternic

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate