Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

7/12/2013

Exercitii de echilibru de Tudor Chirila Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de această librărie online, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Exerciții de echilibru. Găsiți și o mulțime de cărți în limba engleză. Atenție! În luna iulie orice comandă pe libris.ro are TRANSPORTUL gratuit!


"Oare jumătatea mea, femeia pe care nu am cunoscut-o niciodată, se pregătește să sară odată cu mine? Ne vom regreta unul pe altul în cădere?"

Această carte e un jurnal? Sunt  gândurile adunate ale unui om talentat, care te vor surprinde. Tudor Chirilă știe să se joace cu cuvintele și să transmită anumite idei, sentimente într-un mod anume. Uneori directe, alteori misterioase, este foarte importat ce subiect abordează pentru că îți trezește interesul. Personajele din această carte se confruntă cu viața, cu obstacolele și plăcerile ei. În unele pasaje îl cunoaștem chiar pe Tudor, în altele doar persoanele înconjurătoare, indivizii care trec prin necazurile societății de astăzi. În fiecare capitol se explorează ceva diferit, iar trecerea de la un subiect la altul este surprinzătoare. Lectura este plină de viață, iubire, supraviețuire și acomodare. Cartea oferă răspunsuri și gânduri profunde. Te face să accepți lucrurile așa cum sunt, pentru că e imposibil să nu fii de acord cu cele scrise. Printre alte scrieri frumoase realizezi că Tudor Chirilă este unul din noi. O persoană care nu face parte dintr-o generație pierdută. Un om care a avut de ales și a ales rațiunea și vrea să schimbe lumea noastră, România. În doar câteva pagini cu poeme este imposibil să nu zâmbești . În ceea ce privește exercițiile... chiar merg. Toată cartea este plină și chiar îți oferă un echilibru când citești. Analizezi anumite meleaguri, te analizezi pe tine însuți. 


"Există printe ei unii care nu visează, dar nu despre aceștia e vorba aici. Aici vorbim despre cei care sunt gata să-și urmărească visele ca un zmeu, alergând până la epuizare. Ei sunt cei care încă tremură când se sărută. Ei sunt cei care învață despre dragoste și iubire abia stăpânindu-și atomii și moleculele-n delirul simțirii."


"-Trecutul e sigur. Acolo nu mi se mai poate întâmpla nimic...
-Eu iubesc prezentul.
-De ce?
-E imprevizibil.
-Vezi? Suntem diferiți... Ce iubești la mine?
-Tot ce nu pot fi eu..."

"Tot acolo a furat primul sărut care i-a lăsat un gust dulce, inconfundabi, de gutuie glazurată și pe care nu l-a mai regăsit de atunci. (...) - și dintr-odată, buzele lu s-au lipit și s-a lăsat liniștea...peste șopron, peste lume, nu se mai auzeau decât inimile  lor și plescăitul buzelor care învățau sărutul... Și acum era liniște... mașinile  își urmau cursul... fatalitatea traficului... vrei, nu vrei, trebuie să te deplasezi, se gândea."

"Uitându-mă la ea însă, mi-am văzut dintr-odată viitorul și trecutul. M-a făcut să văd ce las în urmă și ce vine spre mica ca într-un joc agresiv al timpului. Nemișcată odată cu mine fugind, m-a privit în ochi de mii de ori, incapabilă să-mi ofere vreun răspuns. Cu ea am de patru ani o relație specială. Este o oglindă retrovizoare a mașinii mele. Oglinda stângă."

Exerciții de echilibru este prima carte a lui Tudor Chirilă, membru al trupei Vama și trebuie neapărat să puneți mâna pe ea. Trebuie să luați o pauză de la romane de orice gen și să explorați această carte. Acum am un respect mult mai mare față de acest artist care m-a încântat cu foarte multe piese pentru că mai are un talent, rezultatul fiind această carte. Am învățat că multe piese au fost inspirate din scrierile acestea și acum văd are logică. Gândurile, trăirile din această carte sunt transmise într-un mod aparte. Sunt folosite cuvinte atente, pline de sensibilitate, dar pentru viața cotidiană sunt folosite și cuvinte care reamintesc faptul că trăim într-o țară, unde mentalitatea este una comunistă. Temele sunt foarte multe și acesta e un punct forme. În doar trei sute și ceva de pagini întâlnim teme ca : iubirea, inițierea, condiția umană, trecerea timpului. problemele vieții și viciile; doar că aceste teme sunt tratate într-un mod diferit și plăcut. Se citește cu ușurință și mesajele sunt cu duzina. După părerea mea, Tudor Chirilă a vrut să sublinieze faptul că putem să schimbăm țara. Dacă lumea ar iubi mai mult, dacă oamenii s-ar ocupa mai mult de fericire și s-ar elibera de stres măcar cât un gram, atunci s-ar produce o schimbare. Comunismul a distrus oamenii, le-au spălat creierii și cei ca Tudor Chirilă dau speranță cititorilor, oamenilor cu capul pe umeri...

Nota: 10+/10
Titlu: Exerciții de echilibru
Autor: tudor Chirilă
Editura: Polirom
Recenzie: Claudiu

6 comentarii:

 1. Incerc de ceva vreme sa o cumpar.Pana la sfarsitul anului o sa o am.Am citit sau ascultat fragmente din ea si e geniala.Omul asta are vaste cunostinte intr-ale poeziei,teatrului absurd.Stie sa creeze imagini,senzatii,emotii.

  RăspundețiȘtergere
 2. Omul asta e genial ! Te face sa te simti mandru ca esti roman

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu aveam habar ca tudor chirila a scris o carte, sunt sigura ca este foarte buna.

  RăspundețiȘtergere
 4. Peste tot am vazut, auzit, citit de aceasta carte scrisa de Tudor Chirila. Am citit fel si fel de recenzii ca sa ma conving singura ca merita cumparata si eram pe punctul de a o cumpara. M-am razgandit si nu am mai vrut-o. Dar acum iar o vreau:)) Nu stiu ce cred ceilalti, dar mie imi transmite o stare extraordinara. Melancolie, tristete, emotie, sentimente de nedescris.

  RăspundețiȘtergere
 5. Promotie luna decembrie: La fiecare carte cumparata veti primi cate un pliculet cu spera marelui autor sa o folositi cum stiti mai bine.

  RăspundețiȘtergere
 6. Am citit-o pana la urma.E cea mai buna carte citita si sincer nu stiu in ce gen sa o incadrez.E buna si nu am ce sa zic mai mult!!!

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate