Treceți la conținutul principal

De ce citesc?

Articolul e pentru concursul organizat de Librarie online Libris, site-ul unde găsiți multe cărți online.
De ce citesc? O întrebare bună pentru mine, dar și pentru toată lumea. Unii citesc ziare, alții referate sau pur și simplu citesc pentru că peste câtva timp au un examen pe care vor să-l treacă. Însă eu citesc și cărți pe lângă articole din reviste sau subtitrările filmelor cum fac alții.

V-ați gândit vreodată ce s-ar fi întâmplat dacă lectura nu exista? În primul rând comunicarea ar fi fost mai săracă și mai puțină. Tinerii îndrăgostiți nu și-ar mai fi trimis scrisori sau bilețele prin intermediul porumbeilor. Fără lectură comunicarea ar fi fost scumpă și puțini și-ar fi permis un telegraf sau telefon cu vreme în urmă. Pe lângă faptul că lectura ne oferă avantajul de a ne exprima mai bine și ne îmbogățește vocabularul, ne creează un univers al nostru, ne permitem să ne extindem imaginația până când dăm și noi naștere unei scrieri/povești.  Scrisul și cititul ne definește pe fiecare. Câte lucruri n-ar fi existat dacă nu apăreau cărțile și lumea nu citea... E interesant cum o carte poate fi ca o mașină a timpului. Dai prima pagină și îți amintești prima oară cum citeai cartea respectivă, ce sentimente treceau prin tine și cât de mult te-a interesat subiectul ei. Îmi amintesc cum citeam basme și de fiecare dată finalul era unul fericit, cei doi îndrăgostiți rămâneau împreună și mă determina să scriu și eu o altă versiune, mai contemporană în care eram eu și fata de care eram îndrăgostit copilărește atunci. Cât de mult ne poate influența lectura? Foarte mult! Chiar dacă acum este o eră a tehnologiei, 90% se găsește pe internet, nimic nu se poate compara cu o carte în formă fizică. Admiri coperta, îi simți esența și parcă nu poți să te desparți de ea.

Cât de mult îmi place să citesc. Nu vă pot explica în cuvinte. E ca și cum mi-ar fi foame sau sete și mă hrănesc cu ochii. Citesc aproape orice, nu contează dacă opera respectivă a primit mai multe critici negative decât pozitive. Vreau să mă asigur eu și să-mi fac singur o părere fără să fiu influențat. Este urât cum în țara ta ești văzut altfel dacă citești în public de exemplu, ceea ce în alte țări decât a noastră este un lucru normal.
Inima este influențată de ce citesc de fiecare dată. Un roman horror, thriller, mistery îmi dă adrenalină și suspans, îmi dă o senzație extraordinară, în timp ce o carte plină de umor mă face să zâmbesc, să râd, să-mi dea o dispoziție bună chiar dacă am avut o zi grea. Cărțile romantice îmi încălzesc inima și mă fac să mă gândesc la propria mea viață intimă, iar dramele sau tragediile mă întristează și mă pun pe gânduri.
Te iubesc. Aceste două cuvinte de câte ori le auzim în viața de zi cu zi? În cărți au o însemnătate și o seriozitate aparte, dar în zilele noastre cele două cuvinte sunt spuse ca un Bună ziua. Poate generațiile tinere au luat-o razna, dar e adevărat. Un te iubesc spus într-o carte are o mai mare relevanță decât ce-și spun tinerii adolescenți sau pre adolescenți și uneori chiar adulții în anul 2013.
Este curios cum înveți atâtea lucruri dintr-o carte. Învățăm ce e bine și ce e rău, citim despre iubire prima dată în basme. Fiecare carte transmite ceva, lasă un mesaj sau demonstrează ceva. Noi trebuie să credem și să descoperim, ne adâncim în carte până vedem că frumoasa călătorie s-a terminat cu ultima pagină. 
Simt că am în mână propriul meu univers. Pătrund de fiecare dată într-o altă lume și partea cea bună este că de fiecare dată e grozav. Îmi imaginez acest univers plin de pagini plutitoare, care sunt mereu acolo și chestia interesantă e că aici nu există soare sau găuri negre care poate distruge universul. Eu sunt soarele propriului meu univers.
Când o să fiu de șaizeci de ani, bătrân și cu un sac în spate de amintiri și experiențe, o să le povestesc nepoților ce citeam eu când eram de vârsta lor și câte am învățat din cărți. Dacă nu citiți ce o să le puteți spune?

Cum spunea Victor Hugo "Cărțile sunt prieteni reci, dar siguri." 
Trebuie să fim recunoscători scriitorilor clasici, pentru că atât noi cât și scriitorii contemporani nu ne-am fi bucurat de lectură, de cărțile noi apărute astăzi sau de invențiile de pe urma cărților. Mulți scriitori au dat naștere speciilor, curentelor sau genurilor pe care le citim astăzi. Și că tot vorbeam de clasici, trebuie să-i citim chiar dacă prima reacție a noastră nu a fost una plăcută de mici. Vă pot spune că cel mai mult admir personajele din operele clasice sau scriitorii care au murit la o vârstă fragedă și nu au reușit să scrie decât un singur roman, dar au devenit recunoscuți doar cu acea carte. De exemplu Emily Brontë este cunoscută cu romanul La răscruce de vânturi, unul din cele mai iubite romane citite de mine. Dar toți știu că la acea vreme femeile nu scriau și a scris sub un pseudonim bărbătesc, fără să-și dorească recunoaștere națională sau internațională. Sunt multe cărți care așteaptă să fie citite, iar noi în loc să citim ( și acum mă refer doar la țara noastră) ne ferim de ele.
Îmi amintesc și acum momentul în care am început să citesc prima mea carte serioasă. Eram copleșit de faptul că personajul principal era de vârsta mea și era acea empatie, pe care nu pot s-o vă descriu. Acea carte era David Copperfield scrisă de scriitorul, care a devenit și preferatul meu, Charles Dickens.

@Carti Alese

Comentarii

  1. ”Cărțile sunt prieteni reci, dar siguri.” Frumos. Foarte originală ideea ta cu, ”CITESC”. Succes! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte originala ideea . iubesc cartea La răscruce de vânturi, cu ea am inceput sa ma indragostesc de citit

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place foarte tare mai ales citatu cartile sunt prieteni reci dar siguri:d dintre toate blogurile a ta imi place cea mai mult:D succes si sper sa castigi:D

    RăspundețiȘtergere
  4. frumos articolul tau si imi place mult imaginea nu m-am gandit sa pun cartile mele la o lalata. lasa-mi si mie un comm aici te rog http://quietreadin.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi plac tare mult raspunsurile tale la intrebare. eu citesc pentru refugiul pe care doar o carte mi-l poate oferi.

    RăspundețiȘtergere
  6. E placut sa vezi diferitele motive pentru care bloggerii citesc si ador ideea ta cu ... CITESC.
    Si buna alegere a citatului: "Cărțile sunt prieteni reci, dar siguri." (ajunge in carnetelul meu ^_^)

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos aticolul!!Ai punctat foarte bine fiecare idee.Iti doresc mult succes!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari pentru articol! Mult succes! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesanta abordare!frumos articol!

    RăspundețiȘtergere
  10. De ce citesc? Pentru ca asa imi pot darui o lume mai buna. Am renuntat demult sa incerc sa schimb oamenii. In cartile pe care le citesc, gasesc fix ,oamenii si caracterele pe care mi le doresc, chiar daca reprezinta doar imaginatia cuiva. Ma gandesc ca acel cineva care s- a gandit sa isi puna ideile pe hartie este real, este un om cult, si asta imi da speranta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place, ca iti place sa citesti si cred ca oricine ar trebui, sa placa pe cei ce citesc... !

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumos articol!Succes la concurs!Am raspuns si eu la intrebare daca vrei sa te uiti.=)

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte interesant ceea ce ai scris tu, si sincera sa fiu, m-a pus pe ganduri. Mi-a placut ce ai scris si cum ai scris, ce crezi. Iubesc ceea ce spune Victor Hugo: "Cărțile sunt prieteni reci, dar siguri"
    Foarte frumos, Claudiu:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma bucura faptul ca pasiunea ta pentru citit a ramas la fel! Frumos articol si bafta in continuare clau >:D<!

    RăspundețiȘtergere
  15. "La rascruce de vanturi" este si preferata mea (dintre cartile clasice). Sunt de acord cu tine in tot ceea ce ai spus: fara carti am fi mult, mult mai saraci, fara prea multe perspective. Fiecare carte e o lume noua - nu mai stiu cine a zis asta, dar a avut dreptate.
    Mi-a placut mult asta: "Când o să fiu de șaizeci de ani, bătrân și cu un sac în spate de amintiri și experiențe, o să le povestesc nepoților ce citeam eu când eram de vârsta lor și câte am învățat din cărți. Dacă nu citiți ce o să le puteți spune?" Pai cei care nu citesc ce le vor putea spune? Numele cluburilor frecventate :) Eu unul sunt mandru ca o parte dintre prietenii mei frecventeaza mai mult librariile si mai putin cluburile.

    RăspundețiȘtergere
  16. superb comentariul..of, daca as putea, as darui tuturor cartile dorite...va fi o inccercare grea sa departajeze castigatorul

    RăspundețiȘtergere
  17. Succes Clau! Foarte frumoase motivele tale. Si aranjarea e inedita, imi place!

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi plac mult motivele tale. Sunt originale si dragute. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce fain! Iti urez mult succes!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Sper sa castigi...pe mine m-ai convins!

    RăspundețiȘtergere
  21. Bafta, Claudiu!! E foarte frumos articolul! )

    RăspundețiȘtergere
  22. Loredana Băcița16 aprilie 2013 la 22:52

    Îmi plac motivele tale Claudiu. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  23. Fain. Sper sa castigi!

    RăspundețiȘtergere
  24. Din ceea ce ai scris se vede ca iti place sa citesti,cartile fiind "prietenii tai reci,dar siguri".Din pacate eu nu sunt o "prizoniera" a acestei lumi...dar asta nu inseamna ca nu am citit niciodata.Am citit seria Amurg,nu pot sa zic ca sunt carti exceptionale care sa ajunga pe primul loc,dar tot au reusit sa ma fascineze...cam sunt o adepta a comediilor romantice.Dar pentu mine seria aceasta va fi intotdeauna pe primul loc deoarece prin intermediul acestor carti am ajuns sa intalnesc persoane deosebite,din pacate din alte orase,cu care am o relatie de 4 ani.
    Oricum mi-a placut foarte mult ceea ce ai scris,se vede ca ai pus suflet,iar partea cu C I T E S C foarte tare,preferata mea!Iti urez succes din tot sufletul!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte frumos articolul !!:*
    Chiar m-a impresionat.
    Sper sa castigi!
    Multa bafta!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Ador felul in care ai scris postarea asta! Si desi nu suntem multi, eu una sunt mandra ca fac parte din comunitatea celor carora le pasa de carti si fac posibila cresterea imaginatiei. In fiecare an imi propun sa citesc cat mai mult si reusesc. Dar timpul ma omoara. Fiecare fila necesita o clipa, care mai nou, din cauza bacului nu o mai pot retine langa mine. Ea zboara inainte sa pot ajunge la actiune. Dar o carte pe care pur si simplu nu te poti abtine sa nu o citesti e o comoara pentru care nu dormi noaptea si pentru care ai face orice doar sa afli finalul. Asa ca da! Mai bine imi sacrific noptile, decat sa nu citesc deloc.

    RăspundețiȘtergere
  27. (: De acord cu tot ce ai scris! Sper sa aprecieze toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  28. Bravo Claudiu! Foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  29. sincer ideea cu citesc pe verticala e foarte originala si greu de copiat pentru ca ar fi mai mult decat evident. bravo

    RăspundețiȘtergere
  30. Foarte frumos articolul tau! Felicitari! :D

    RăspundețiȘtergere
  31. E bine că citești și s-o faci în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  32. Foarte originala structura textului si motivele sunt bine alese. Congrats si mult succes! ;)

    RăspundețiȘtergere
  33. Foarte profund modul in care prezinti ceva. In tot ceea ce ai scris ai mare dreptate. Imi place ca prin citit te regasesti, traiesti ceea ce citesti,fapt ce multa lume ar trebui sa faca. Felicitari pentru munca depusa scriind acest 'articol'si mult succces in continuare Claudiu. Iti tin pumnii si voi fi alaturi de tine.

    RăspundețiȘtergere
  34. Foarte originala ideea clau >:D<
    sper ca si tu sa castigi un premiu !
    bafta faina si succes :D

    RăspundețiȘtergere
  35. Ai scris foarte frumos! Iti urez mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  36. Din pacate ai dreptate, multa lume se uita ciudat daca citesti in autobuz, in metrou, pe strada. Cu toate acestea prefer oricand sa citesc o carte buna in drumul spre serviciu in loc sa ascult muzica sau sa ma uit pe geam.
    Succes in concurs si felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  37. "nimic nu se poate compara cu o carte în formă fizică. Admiri coperta, îi simți esența și parcă nu poți să te desparți de ea."
    Cred ca e partea mea favorita. sunt de acord! buna postare :P

    RăspundețiȘtergere
  38. Mi-au placut argumentele tale, mi s-au parut cu adevarat solide si mi-aplacut si ideea cu acel "CITESC" :)

    RăspundețiȘtergere
  39. Superb! Și eu mă regăsesc în descrierea ta. Câteva din cărțile citite de tine mi-au trecut și mie prin mână. Este o pasiune, un adevărat har să ai putere să citești într-o lume atât de tehnologizată și anagramată. Citind, mă simt mult mai înzestrată decât oricine din jurul meu.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi