Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

12/28/2012

Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri de Eric-Emmanuel Schmitt -Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de Libraria Online Libris, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Cea mai frumasă carte din lume și alte povestiri, de pe acest site . O noutate la libris sunt cărțile în limba engleză.

Fericirea și iubirea surpinse în opt ipostaze, unele mai diferite și mai interesante.Cartea surprinde mentalitățile mai multor femei, destinul tragic pentru unele și descoperirea fericirii pentru altele. Toate nuvelele mi-au plăcut, dar vreau să vorbesc în special de E o frumoasă zi cu ploaie, Intrusa  și  Cea mai frumoasă carte din lume
            În prima nuvelă  Hélène este o femeie bogată, cunoscută, dar nu vede viața magnifică, cum i-o spune bărbatul alături și acesta speră să-i schimbe viziunea și să spună că este cu adevărat "o fumoasă zi cu ploaie...". Intrusa este povestea unei jurnaliste, care trăiește într-un apartament și este căsătorită cu un reporter, plecat de multe ori în străinătate. Femeia suprinde un intrus în casă și cheamă poliția, dar asta nu rezolvă cu nimic. Finalul nuvelei este unul trist, chiar dacă mă așteptam să fie așa. Dacă în fiecare nuvelă este prezentată viața unei singure femei, în ultima Cea mai frumoasă carte din lume sunt foarte multe. Nuvela are un subiect mult mai serios și tragic în același timp, acțiunea fiind plasată în secolul XX, într-un gulag al URSS-ului, în timpul lui Stalin. Femeile sunt conștiente că vor fi prizoniere mult timp și chiar vor muri, dar vor să lase ceva în urmă. 

"Ea îl asculta. Fericirea lui i se părea abstractă. N-o simțea deloc. Cu toate astea, o fericire abstractă face mai mult decât lipsa fericirii. Se hotărâ să-l creadă."

Pot să spun că nu știam nimic de Eric Emmanuel Schmitt, dar acum mă bucur că l-am descoperit. O carte ușoară de citit, nuvelele sunt destul de scurte, dar complicate și cu un mod unic de narare. În carte descoperim iubirea în mai multe ipostaze : cea pasională și răzbunătoare, dragostea sufletească, dragostea de viață și cea maternă. O carte frumoasă, care te poate surprinde și îți va schimba ziua. Cele 8 nuvele sunt : Wanda WubbipegE o frumoasă zi cu ploaieIntrusaFalsulTotul pentru a fi fericită, Prințesa desculțăOdette Toulemonde și Cea mai frumoasă carte din lume.

Nota: 10/10
Titlu: Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri
Autor: Eric Emmanuel Schmitt
Editura: Humanitas
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

7 comentarii:

 1. Ador cartile de Eric-Emmanuel Schmitt. Am citit cartea asta intr- o zi. Nuvela mea preferata este Intrusa. Iti recomand si "Concert in memoria unui inger" de acelasi autor. Superb.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu imi vine sa cred ca am gasit-o la un super pret si am trecut pe langa ea. Unele carti trebuiesc promovate mai mult. Imi pare atat de rau ca nu mi-am luat-o cand am avut ocazia, dar nu stiam exact despre ce este vorba.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu am citit nici o carte scrisa de Eric-Emmanuel Schmitt, dar banuiesc ca este intotdeauna timp pentru un nou inceput. M-ai facut curioasa cu recenzia ta, si povestile de dragoste sunt, intradevar genul meu. Btw, imi place citatul cu rosu (mai ales dovada increderii).

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am mai auzit numele Schmitt dar nu am citit inca nici o carte scrisa de el.
   Momentan ma atrag cartile cu fiinte paranormale.

   Ștergere
  2. Si pe mine. Desi "cei mai mari" spun ca adolescentii citesc doar prostii. Varcolacii, vrajitoarele, vampirii sunt genul de fiinte care te atrag. Dar na... adultii au crescut cu romanele de dragoste, razboi... Iar ceea ce ne place noua este considerat daunator. Anyway, eu tot cartile astea le citesc :X

   Ștergere
 5. Imi plac cartile de nuvele.o carte veche care mi-a placut este Fericirea unora de Maurice Druon.Titlul este de asemenea prea interesant.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate