De veghe in lanul de secara de J.D.Salinger Recenzie
Această carte mi-a fost oferită de Libraria Online Libris, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și De veghe în lanul de secară, de pe acest site . O noutate la libris sunt cărțile în limba engleză.
"Caracteristica definitorie a omului imatur e că vrea să moară în mod nobil pentru o cauză, în timp ce catacteristica definitorie a omului matur e că vrea să moară umil petru una.''
Holden Caulfield este un tânăr care s-a săturat de toate nimicurile din jur și nu-i este frică să spună ce gândește. Nu a picat niciodată la ora de Engleză pentru că îi plăcea să citească, iar fratele lui D.B. era un scriitor stabilit la Hollywood, însă la celelate materii avea probleme, nu înțelegea rostul lor, și din această cauză rămânea repetent; iar la această școală era din nou exmatriculat. Se gândea la cum vor primi părinții lui această veste din nou, iar viața de cămin era într-adevăr la un pas calvar. S-a hotărât să părăsească școala mai devreme și să se aventureze prin New York, unde avea să stea la un hotel. Pe parcurs aflăm mai multe despre familia lui și New York-ul anilor '50.
Ce impact va avea această călătorie asupra lui și a celor din jur? Zilele trec, lucrurile se complică, iar el e același, dar poate să se schimbe?
"Omului care se prăvălește în gol nu-i e permis să simtă sau să audă când atinge fundul prăpastiei. El doar cade, fără să se mai oprească. Toată orânduiala asta e făcută pentru oamenii care, într-un moment sau altul al vieții lor, căutau ceva ce mediul înconjurător nu le putea oferi. Sau cel puțin așa credeau ei. Așa că au renunțat să mai privească în jur. Au renunțat înainte de a fi început vreodată cu adevărat."
Această carte a fost interesantă, încă de la început s-a simțit ceva nou în legătură cu personajul-narator. Pe tot parcursul cărții avem parte de o perspectivă subiectivă, a naratorului care este personaj. Se observă încă de la început sinceritatea acestuia și lucrurile personale de care o să se lege și unele pe care o să le omită. Avem parte de un personaj rebel, care face față unei societăți în care banul are o mare influență. Pe parcursul cărții desprindem că acest băiat trebuie să se maturizeze, s-a săturat să fie puști, și pornește într-o mică călătorie, în care iubirea nu poate să lipsească. Dar această călătorie îl poate iniția? Expus New York-ului, tânărul Caulfield este pus față în față cu realitatea și își dă seama de unele lucruri, vrea să facă ceva cu viața lui, se simte atras de aspectele vieții. Cartea lui J.D. Salinger din secolul XX a fost una din cele mai interzise și cenzurate cărți a Americii, din cauza limbajului, a temelor pe care le abordează (viciile și discuțiile despre sexe)
Titlu: De veghe în lanul de secară
Autor: J.D.Salinger
Editura: Polirom
Recenzie: Claudiu
@Carti Alese
Am citit-o in primavara in engleza. Nu stiam ca este tradusa si in romana. Si mie mi s-a parut draguta, dar nu cred ca are acel ceva care sa o faca de nota 10 :p
RăspundețiȘtergereSper sa reusesc sa o citesc cat mai repede.
RăspundețiȘtergereO poveste interesanta,adolescentul cu probleme si viata in caminO sa iau si eu cartea,imi plac anii 50 deci,chiar o sa o iau.am auzit de multe ori despre ea,dar asta e prima recenzie pe care o citesc.
RăspundețiȘtergeresuna bine...ma bucur pentru ca am cartea ca lectura suplimentara la scoala:))
RăspundețiȘtergereSunt sigura ca e o carte grozava.
RăspundețiȘtergereTitlul cartii ma duce cu gandul la filmele de groaza. Chit ca aici este lan de secara, am tot aceeasi impresie cum ca cineva te urmareste fara sa vrea sa fie descoperit.
RăspundețiȘtergeretitlul cartii m-a facut sa cred,pana sa vad autorul,ca e o carte romaneasca;))))e atat de pitoresc.
RăspundețiȘtergere