Treceți la conținutul principal

CUPA CARTILOR - Etapa 2 - Runda 7 Fortele Raului Absolut - Amurg


Forţele Răului Absolut de Kelley Armstrong

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volime aparute la noi: 3
An aparitie: 
Editura: LEDA

  
Autoarea Kelley Armstrong s-a lansat cu o serie Adult, Women of the Otherworld, dar seria Forţele răului absolut (Darkest Powers) este un succes clar şi o serie extraordinară. Este una dintre acele serii care îi face pe cei ce cârcotesc împotriva literaturii clasificate Young Adult să-şi înghită cuvintele.
Creează o lume care coexistă în mod natural cu cea reală, ordinară. Nu este nimic forţat, nimic nelalocul lui. Pur şi simplu, aşa cum sunt unii talentaţi la desen, alţii la matematică aşa şi personajele seriei au propriile talente, doar că mai puţin obişnuite. Ei însă se confruntă cu aceleaşi probleme ca ceilalţi. Trebuie să se integreze în societate, la liceu, şi trebuie să se maturizeze. Aceasta presupune însă aflarea a ceea ce sunt (sau acomodarea cu ceea ce sunt) şi deprinderea controlării darurilor lor. Problemele apar atunci când intervin interese obscure care le pun însăşi viaţa în pericol.
Seria începe cu un prolog care foarte posibil va zburli simţurile cititorului transmiţându-i foarte clar tot ceea simte eroina principală – Chloe Saunders. Pentru că are nişte abilităţi mai neobişnuite ea trebuie să facă faţă unor provocări de care mulţi ar fugi cu siguranţă sau ... şi-ar pierde uzul raţiunii. Şi măcar dacă asta ar fi totul!
Personajul Chloe este plăcut, o adolescentă normală în ciuda a ceea ce poate face. Ea va face ceea ce consideră că trebuie să facă, ce i se pare corect să facă deşi îi va fi frică şi e departe de a-şi putea controla puterile – ceea ce nu e bine deloc.
Personajele secundare sunt plăcute şi reprezintă individualităţi şi personalităţi diferite. Unii par buni, alţii răi şi alţii pur şi simplu superficiali. Totuşi cititorul se va simţi legat de ele şi li se va alătura căutărilor lor. Este interesant modul în care autoarea prezintă relaţiile de familie. Fiecare personaj are propria istorie şi fiecare are parte de propria porţie de amar. Fiecare legătură, bunele intenţii sau adevăratele scopuri îşi lasă amprenta pe caracterele personajelor.
Nesiguranţa şi trăirile sufleteşti se dezvoltă împreună cu acţiunea. În Forţele răului absolut totul se îmbină în mod fericit: misterul, evoluţia personajelor, momentele de acţiune pură, dragostea. Partea amoroasă este prezentată într-o manieră deosebit de delicată şi realistă. Sunt tatonările şi căutările obişnuite adolescenţilor care îi vor lăsa pe tinerii cititori visători şi pe cei maturi (da, e o serie pe care o vor putea aprecia şi maturii) gândindu-se la experienţele lor.
Forţele răului absolut este plină de fiinţe şi puteri speciale, de trădare, încredere, probleme aparent fără soluţii şi idile. Surprizele nu vor întârzia să apară. 


De ce s-o votaţi? Pentru că Forţele răului absolut este o dovadă a talentului autoarei care reuşeşte să surprindăextraordinar şi cu o delicateţe deosebită toate trăirile adolescenţilor. Personajele sunt astfel construite încât o să le iubiţşi o să cereţi (cu insistenţă) continuarea seriei.
(Bibliophile Mystery)


 ***

 Amurg de Stephenie Meyer


Numar volume: 4 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 4
An aparitie: 2008
Editura: RAO



Amurg este prima în topul a milioane de cititori şi seria care probabil a dat startul plăcerii de a citi cărți fantasy multora dintre voi.
Nu se ştie dacă este vorba de poveste, de personaje sau de stil, dar cert este că Twilight a ajuns un adevărat brand, un etalon. Mii de alte cărți foarte bune sunt recomandate fanilor ei, ceea ce spune destul.
Adolescenta Bella Swan în vârstă de 17 ani, locuia cu mama sa în însoritul Phoenix, Arizona, părinții fiind divorțați. În vacanța de vară, obişnuia să petreacă o lună cu tatăl ei, în micul orăşel Forks din Washington State, aflat sub o pătură constantă de nori. Nu-i plăcea deloc oraşul, nereuşind să se acomodeze cu frigul şi umezeala, dar când mama ei se mărită cu un jucător de baseball şi începe să călătorească prin țară împreună cu el, Bella este nevoită să se mute acolo.
În prima zi de şcoală, îl cunoaşte pe Edward Cullen, care o cucereşte imediat cu chipul incredibil de frumos. Bella este foarte surprinsă când acesta pare să o deteste fără motiv, dar fascinația ei în ceea ce îl priveşte se adânceşte, mai ales când, după o mică absență, el îi salvează viața într-un mod extrem de ciudat.
Acțiunea pare să se desfăşoare în timp real, autoarea descrie prin ochii Bellei fiecare privire, fiecare gest cât de mic al lui Edward. Toate aceste determină ca implicarea cititorilor să devină totala, fascinația lor pentru el crescând odată cu a ei.
Bella este un personaj care atrage în special pentru că este o fată simplă, normală, care se percepe pe sine într-un mod caracteristic adolescenței – ciudată şi nesemnificativă. Totuşi, fără să realizeze, ea devine centrul atenției băieților din liceu. Neîndemânatică şi predispusă la o mulțime de accidente, are avantajul de a fi inteligentă, independentă şi curajoasă. Aceste calități sunt cele care îi vor permite să se apropie de Edward, legătura lor dezvoltându-se pe parcursul seriei. Nu va fi o relație facilă, bunele intenții putând avea un cu totul alt efect decât cel dorit. Dar cine a zis că dragostea e uşoară? Mai ales când apar alți pretendenți a căror dragoste şi pasiune concurează cu cele mai profunde drame ale literaturii. Triunghiul amoros care pare să se creeze este unul deosebit şi pentru faptul că linia dintre o prietenie profundă şi dragoste poate fi uneori neclară. Pe parcursul celor patru volume, Bella, Edward şi Jacob vor evolua, orice tentă de adolescență rămând undeva în trecut. Fiecare are o misiune, fiecare are repsonsabilități. Dragostea pentru Bella face şi desface alianțe.
Familia Cullen este specială nu numai pentru că este formată în totalitate din vampiri, ci şi datorită abilităților deosebite pe care le posedă aceştia: Edward citeşte gândurile, Alice vede viitorul, Jasper poate influența stările de spirit ale celor din jur. Dar nu acestea sunt calitățile cele mai importante, calitățile care îi deosebesc fundamental de cei ca ei. În schimb sunt calitățile care vor atrage noi pericole, pericole care vor amenința viața întregii familii şi a prietenilor lor.
Twilight este considerată o carte fenomen. Nu există nimic forțat, nimic în plus, iar ritmul şi fluiditatea cu care este scrisă se potrivesc perfect. Meyer are curajul de a crea un mit propriu al vampirilor. Aceştia nu ard în lumina soarelui, ci pielea lor ca de marmură capătă sclipiri de diamant – de aceea şi locuiesc în Forks, unde este înnorat mai mereu – nu se sperie de cruci sau de usturoi, nu mănâncă mâncare umană, conduc maşini cu o viteză amețitoare şi… se îndrăgostesc.
Trebuie să votați Amurg pentru că este una dintre cele mai antrenante, plăcute şi romantice poveşti ale momentului. Se poate citi la micul dejun, în drum spre şcoală, în tramvai sau în pauza de masă. Este cartea pentru care găseşti cele mai ciudate metode de obține timp liber.
(Bibliophile Mystery)
Puteti vota pana pe 27 iunie la ora 24.00 
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI
*CUPA CARTILOR este parte a campaniei "Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania"



@Carti Alese

Comentarii

  1. Eu am votat Amurg:D Am zis că vreau să-mi păstrez opinia, Amurg e o carte grozavă, chiar dacă filmele şi continuarea ei nu sunt chiar aşa de drăguţe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-a placut seria Fortele Raului Absolut, deci asta am votat.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Stefana Alexandra ai dreptate....Amurg a declansat o adevarata ,,isterie" mondiala...asta inseamna ceva, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu sunt o mare fana Twilight, am vazut doar filmele si nu ma prea tenteaza sa citesc cartile. Fortele raului absolut le-am citit atunci cand au aparut la revista Bravo si mi-au placut foarte mult si asta am si votat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa parerea mea Amurg e de 100 de ori mai matura ca Fortele Raului Absolut. Din moment ce am citit amandoua serile stiu continutul... Si Amurg e mai buna ca Fortele Raului Absolut. Eu am votat Amurg :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Amurg e pe primul loc....nu se compara cu Fortele raului, desi si acestea mi-au placut..dar Amurg ramane o carte de suflet pt. mine

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi