Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

2/17/2012

Uratii de Scott Westerfeld Recenzie

"Într-o lume a oamenilor extrem de frumoși, cei normali sunt în pericol."

Tally Youngblood așteapta cu nerăbdare ziua de 9 septembrie , pentru că împlinea șaisprezece ani. La acea vârsta toată lumea făcea operația, deveneau frumoși și aveau mult mai multă libertate. Prietenul ei cel mai bun, Peris, a devenit frumos înaintea ei, deoarece era mai mare decât ea cu trei luni, iar de când a fost operat nu s-au mai întâlnit; Peris era într-o vilă din Orașul Noilor Frumuseți, unde se distra, iar Tally trebuia să se deplaseze din Orașul Urâților cu scopul de a-l căuta pe baiat, apelând la trucurile ei pentru a evada. După ce-l găsește, Tally se întoarce de urgență înapoi în Orașul Urâților, pentru a nu fi prinsă, dar în drumul său o întâlnește pe Shay, cele două aveau multe în comun. Devin bune prietene, Tally învață trucuri noi de la ea,  Shay o alina, cum Peris nu mai era langă ea de ceva vreme.Dar când vine ziua cea mare Shay nu dorește să facă operația, îndreptându-se spre Ținutul de Fum, un oraș ascuns al Urâților care s-au împotrivit operației, unde se afla prietenul ei David, de care îi vorbise.
Shay îi lasă lui Tally un bilet criptat, care o va conduce la ținut, dar pentru Tally era mai important să fie frumoasă, să fie alături de Peris și să cutreiere Orașul Noilor Frumuseți.
Operația fetei nu mai are loc deoarece intervin Circumstanțele Speciale (autoritățile). Tally este șantajată de aceștia, dacă nu coopera rămânea pe vecie urâta. Mulți Urâți au plecat din cauza acestui ținut, printre care și Shay, iar autoritățile doreau să-i aducă înapoi.
Astfel, Tally pornește într-o călătorie , iar când ajungea acolo trebuia să-i anunțe prin dispozitivul primit sub forma unui lănțișor, asta însemna, să-și trădeze prietena și oamenii de acolo.
Își va trăda noii prieteni, după ce află adevăratul scop al operațiilor?

"Tally se aplecă spre el, apăsându-l cu greutatea ei și, pe când picioarele îi alunecau treptat de pe piatră, buzele lor se întâlniră.Trupul lui era cald în aerul răcoros de dinaintea zorilor și prezenta ceva solid și sigur în realitatea zdruncinată a lui Tally.
...
Câteva clipe mai târziu, se dădu înapoi  ca să-și recapete suflul, gândindu-se pentru o secundă la ciudățenia situației.Urâții se sărutau între ei și făceau chiar mai multe, dar întotdeauna părea că nimic nu contează până când nu capeți frumusețea."

Este o carte interesantă, nu am mai citit o carte de acest gen până acum, m-a impresionat. În această lume oamenii normali erau considerați anormali, în care diferențele fizice trebuiau reparate. Prin operație, oamenii deveneau identici, li se îndepărtau pielea și li se punea plastic,îi făceau mai slabi, le schimbau culoarea irisului...Tot acest  proces duce la dezumanizare, după parerea mea este creată o specie "de oameni" neștiutori de trecut, de trecutul oamenilor de dinaintea lor. Este de admirat faptul că Tally se schimbă, David este motivul schimbării, are încredere în ea chiar dacă e doar un spion (și el nu știe), o iubește cu adevărat. Un roman, considerat de mine S.F., care tratează mai multe teme dintre care: condiția umană, prietenia, iubirea, necunoscutul. Este impresionant finalul romanului, prin sacrificiul personajului principal și întorsătura de situație.

NOTA: 9/10

Autor: Scott Westerfeld
Titlu: Urâții
Editura: CorinTeens
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

15 comentarii:

 1. In primul rand imi place numele tipei.;)) Ciudat ca e nascuta in aceasi zi cu mine, dar trec peste. O sa il dau in judecata pe Scott pentru asta!:)) Imi place citatul, chiar intareste ce ai spus tu in recenzie.:D Este clar pe lista Must Read. ^^

  RăspundețiȘtergere
 2. Participa/ati la concursul care i-l organizez pe blog cu ajutorul librariei online Libris si puteti castiga cartea “Uratii” de Scott Westerfield. Sper sa te/va inscrii/eti, cu cat sunteti mai multi cu atat mai bine. http://shadowbooks.wordpress.com/2012/02/17/concurs-uratii/

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitari pentru recenzie! Chiar m-ai convins sa o cumpar :). Te pricepi foarte bine, cat despre carte, cred ca este o carte unica, exxact cum ai spus tu, chiar daca nu am citit-o. O voi cumpara cat de curand pot. Dar deja am comandat peste 5 carti si nu stiu cu care sa incep. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. mey, cred ca toate marile eroine ale generatiilor tinere, sunt nascute in septembrie....

  RăspundețiȘtergere
 5. mey, cred ca toate marile eroine ale generatiilor tinere, sunt nascute in septembrie....

  RăspundețiȘtergere
 6. Foarte interesanta tema abordata in carte....pentru mine e infioratoare o lume in care toti sa aratam la fel, super perfecti...nu stiu, consider ca micile defecte ne fac speciali, adica umani.

  RăspundețiȘtergere
 7. Si mie mi-a placut enorm de mult Uratii :).Ador distopiile si abia astept urmatorul volum :).Super recenzia.

  RăspundețiȘtergere
 8. Imi place coperta si chiar as vrea sa citesc aceasta carte, dar momentan mai am destule necitite si inca multe de cumparat. Dar am sa o pun pe lista si apropo, chiar e dragut acel citat.

  RăspundețiȘtergere
 9. ioana alexandra5 martie 2012, 19:30

  abia astept sa o citesc si eu. imi plac distopiile, iar subectul cartii mi se pare..diferit.

  RăspundețiȘtergere
 10. nu sunt un impatimit al cartilor distopice , dar hai ca merge...

  RăspundețiȘtergere
 11. mi se pare un pic cam deplasata cartea aceasta si coperta la fel , cat despre tema ..... nu stiu cum la cineva ia venit ideea sa scrie o astfel de carte ...

  RăspundețiȘtergere
 12. Am cartea de foarte mult timp in biblioteca.Dar mereu mi se parea ca apare ceva mai bun care sa ma inspiteze.Oricum odata si odata tot o voi citi:D

  RăspundețiȘtergere
 13. Astazi m-am apucat de citit cartea.Mi-a placut cum a inceput.Abea astept sa vad cum se terminaa:>

  RăspundețiȘtergere
 14. sfarsitul a reusit sa ma ia prin surprindere:-?...mi-a placut subiectul desi parca actiunea a inceput de la jumatatea carti oricum abia astept sa citesc si urmatorul volum.

  RăspundețiȘtergere
 15. suna a Madmax dar imi place.intriga e bine construita.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate