Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

2/26/2012

Apa pentru elefanti de Sara Gruen Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de Libraria Online Libris, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Apă pentru elefanți.


Jacob Jankovski era student în anul cinci, trebuia să dea examenul final, devenea un veterinar și călca pe urmele tatălui său. Dar cum lucrurile nu merg de fiecare dată cum vrem noi, acesta pică examenul din cauza stresului și vinovăției că părinții lui au murit într-un accident de mașină. Rămâne fără casa părintească, cabinetul veterinar al tatălui său, pentru că  acestea erau ipotecate pentru a-l purta pe Jacob în școală. Disperat că nu mai are nimic, pleacă din oraș, urmând șinele de tren.
Ajunge să fie clandestin pe un tren, dar nu orice tren, trenul care îi va schimba viața. Când este descoperit, Jacob află că pe acel tren este transportat un întreg circ, Spectacolul Fraților Benzini. La prima vedere conducătorii circului, Unchiul Al și August aveau de gând să-l arunce din tren, dar, când află că e un veterinar fără licență, se răzgândesc. Marlena era soția lui August, era vedeta circului, numărul ei cu doisprezece cai făcea senzație. Silver Star, unul din cai este consultat de Jacob, diagnosticându-l cu furbură. Această boală era nevindecabilă, calul fiind împușcat după un timp. Unchiul Al cumpară o femelă elefant (Rosie), care trebuie să fie noul număr senzațional al spectacolului.Era o nouă provocare pentru Jacob, Marlena și August.
Jacob descoperă că: August nu e așa un om cumsecade, prietenii lui de la circ sunt în pericol și trebuie să-i ajute, iar Marlena nu pare să fie o soție fericită.
Marlena îi mărturisește lui Jacob că la vârsta de șaptesprezece ani a pleacat de acasă, căsătorindu-se cu August, a fost respinsă de familie pentru că s-a căsătorit cu un evreu (August), iar soțul ei are multe "ieșiri" ieșite din comun.
 Între Jacob și Marlena se înfîripă o idilă, chiar dacă sunt conștienți de urmările acestei relații.
Vor rămâne cei doi împreună și vor scăpa de acest circ al "ororilor"?
"Mă uit la ea îngrozit. Nu am surori și experiența mea la alinat femei s-a limitat întotdeauna la sitații mult mai puțin devastatoare decât cea de acum. După cateva clipe de ezitare, îi pun o mână pe umar. Se întoarce și se abandonează în brațele mele, lipindu-și obrazul ud de cămașa mea..."


Apă pentru elefanți este un roman narat la persoana I, naratorul este și personaj (Jacob Jankovski), povestea lui este emoționantă, imprevizibilă, într-o lume a spectacolului. Mi-a plăcut  faptul că Jacob ne dezvăluie aceste întâmplări în timp ce el are nouăzeci și trei de ani și modul în care narează, scoțând în evidență procedeul de povestire în ramă.
Sara Gruen prezintă ascensiunea unui circ și decăderea lui tragica în perioada anilor 30', romanul este inspirat din câteva fapte reale printre care paralizia provocată de ghimbirul jamaican care a distrus viețile a mii de americani.
Acest roman este o experiență unică, plăcută; povestea de dragoste e înconjurată de primejdii, iar finalul romanului are o aură tragică, deoarece multe personaje mor.

NOTA: 9.5/10

Autor: Sara Gruen
Titlu: Apă pentru elefanți
Editura: Humanitas
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

11 comentarii:

 1. da, cartea-i buna. Filmul?....deocamdata ma abtin.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai vazut filmul? Eu nu am citit nici cartea si nu am vazut nici filmul pentru ca s-a facut atata reclama si in mare parte din cauza ca joaca Robert Pattison. Apoi am vazut niste interviuri in legatura cu filmul si am zis pas.

   Ștergere
 2. Excelentă recenzie! Ador citatul, este atât de emoţionant. Mă uimeşte faptul că acest Jacob dezvăluie totul abia la vârsta de 93 de ani. Mă duce cu gândul la Titanic, hehe. Am văzut filmul, nu e rău, pe viitor, sunt sigură că o să citesc şi cartea.:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi-a placut si mie foarte mult cartea.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am tot auzit de carte, insa n-am citit-o inca. O prietena a terminat-o de curand si mi-a spus ca i s-a parut destul de simpatica.

  RăspundețiȘtergere
 5. ioana alexandra5 martie 2012, 14:58

  felicitari pe. frumoasa recenize! si pt. citat, l-ai ales foarte bine:)

  RăspundețiȘtergere
 6. am vazut filmul care mi-a placut foarte mult , chiar daca la MTV Movie Awards (parca), Robert si-a cam batut putin joc de el...

  RăspundețiȘtergere
 7. am vazut filmul si ma fascinat..presupun ca aceasta carte e si mai buna decat filmtl... de abia astept sa imi cada niste banuti extra sa o pot cumpara:D....

  RăspundețiȘtergere
 8. O sa citesc si eu cartea si de asemenea o sa ma uit si la film.

  RăspundețiȘtergere
 9. Eu am vazut numai filmul.Mi se pare foarte dragut si foarte romantic:X.ORicum mi-ar fi placut sa citesc si cartea inainte:D

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate