Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

12/27/2011

Daca as Ramane de Gayle Forman Recenzie

Trebuia să fie o zi obişnuită în Oregon pentru Mia şi familia acesteia, dar din cauza zăpezii oraşul era parcă "paralizat" de orice activitate, copiii nu se duceau la şcoală, iar parinţii nu se duceau la servici. Pentru a profita de acest lucru Mia, fratele ei  Teddy şi părinţii lor se duc cu maşina la Henry şi Willow (prieteni de familie).
Pe drum Mia asculta Sonata a treia pentru violoncel de Beethoven, avea o pasiune pentru muzica clasică, mai ales pentru violoncel.
Aceasta închide ochii în timp ce asculta sonata, iar inevitabilul se întamplă, maşina lor este spulberată de o camionetă...

 Mia se trezeşte într-un şanţ fără nicio zgârietură, se aproprie de maşină, care arată ca un schelet, şi îşi găseşte părinţii morţi, la câţiva metri de maşină. Mia zăreşte o mână pe marginea şanţului, crede că e fratele ei mai mic, Teddy. Pe cât se apropie îşi dă seama că nu era trupul lui, era al ei. Mia, disperată, începe să se ciupească, crezând, că e doar un vis, dar nu era aşa, era moartă.

"Mă aplec peste forma fără viaţă şi plină de tuburi care sunt eu. Pielea îmi este cenuşie. Pleoapele îmi sunt coborâte, iar pe ele sunt aplicate două fâşii de leucoplast.Aş vrea să le îndepărteze cineva."

 Romanul lui Gayle Forman este din perspectiva Miei, pe parcursul romanului facem cunoştinţă  cu toate persoanele apropiate ale personajului principal, amintirile plăcute şi neplăcute, în timp ce aceasta este între viaţă şi moarte, iar medicii încearcă să o salveze.
A fost o lectură emoţionantă, m-a impresionat cum unele personaje credeau în faptul că Mia e încă printre ei, mărturiseau  ca îi acceptă alegerea, dacă nu mai dorea să lupte, în timp ce alte personaje nu o lăsau să renunţe. Mia e neputincioasă, nu se poate întoarce în corpul ei,  şi nici nu ştie dacă vrea să se întoarcă, să fie alături de bunici, de Kim (cea mai bună prietenă) sau Adam, iubitul ei.


Nota: 9/10
Titlu: Daca as Ramane
Autor:Gayle Forman

Editura: Rao

Recenzie: Claudiu
  @Carti Alese

12 comentarii:

 1. Mi-a plăcut recenzia, este convingătoare şi mi se pare puţin diferită faţă de celelalte de până acum. Sincer, am remarcat o abordare cu totul nouă, şi am apreciat foarte mult ultima parte, unde deja exprimai propria ta părere despre lectură. Singurul lucru care mi-a atras atenţia şi m-a cam zgâriat pe urechi, a fost: "persoanele apropiate ale personajului principal." Aici trebuie puţin reformulat, încearcă ceva de genul "fiinţele apropiate de personajul principal" sau "fiinţele importante din viaţa protagonistei". Nu ştiu dacă îţi place, dar fiecare are gusturile lui.:)
  Un lucru care m-a încântat este că utilizezi diacritice, este un lucru important şi, până la urmă, suntem în România şi scriem româneşte.;)
  Sper că ţi-am fost de ajutor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am primit cartea de Craciun si pana a doua zi am terminat-o. Mi-a placut foarte mult, dar ar fi fost mai frumoasa daca autorul ar mai fi continuat macar un pic la final, cu ce a facut Mia dupa ...

  RăspundețiȘtergere
 3. @Rossana O sa aflam ce se intampla mai departe, in volumul 2 "Where She Went".

  RăspundețiȘtergere
 4. Chiar foarte convingatoare recenzia :)
  Imi place si vreau sa o citesc si eu.. am vazut ca nu e foarte mare si pare o lectura usoara

  RăspundețiȘtergere
 5. Sa te vezi mort cred ca ar speria orice persoana: ))Coperta este superba m-i se pare putin trista.. .recenzia imi place ma face sa vreau sa citesc cartea..de cand am auzit ca v-a aparea si la noi mi-o doream..si sper ca de curand o s-o am in biblioteca: )

  RăspundețiȘtergere
 6. Am tot auzit de aceasta carte diferite pareri, insa mi se pare o abordare noua si chiar vreau sa o citesc:X

  RăspundețiȘtergere
 7. wow pareri mixte , eu nu stiu ce sa spun.nu ma tare tenteaza.

  RăspundețiȘtergere
 8. din cate vad parerile sunt impartite... fiecare cu parerea lui, dar eu una cred ca ar trebui sa o cititi inainte de toate si daca nu va place asta e , dar daca o sa va placa ganditiva ca ati castigat o viziune diferita a unui model de carte buna... mie una mi-a placut nota 10...

  RăspundețiȘtergere
 9. ioana alexandra9 martie 2012, 15:02

  n-am citit cartea. pare buna, dar parca nu ma atrage atat de mult, cum fac alte carti:D

  RăspundețiȘtergere
 10. m-a uimit descrierea.imi place genul asta de carte.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate