Treceți la conținutul principal

Carti Noi SF la Targul Gaudeamus! Editura Leda

PRAXIS de Walter Jon Williams
VOL.1 DIN TRILOGIA PRĂBUŞIREA IMPERIULUI GROAZEI

Shaa: primele fiinţe extraterestre care au întrevăzut adevărurile Praxisului, rezumat în fraza Tot ceea ce este important este cunoscut. Cu 12 481 de ani în urmă, au început să le răspândească prin spaţiul cunoscut, cu o mână de fier, cu cruzime dacă era necesar, potrivit principiului că aceia care încalcă legea fundamentală trebuie să primească o pedeapsă mai mare decât crima pe care au comis-o, pentru ca virtutea publică să fie păstrată prin aceste exemple.

În momentul în care începe cartea, puţine lucruri se cunosc despre shaa. Au ales să se izoleze de imperiul lor, pierzându-şi treptat interesul faţă de civilizaţia pe care au constru

it-o. Ca rezultat al atingerii unei vârste apropiate de nemurire, aceste fiinţe au trăit nenumărate milenii, dar o viaţă atât de lungă a făcut ca memoria lor să devină suprasaturată. Chiar şi construirea unor reţele masive de computere care să le extindă capacitatea de stocare nu a făcut decât să amâne sfârşitul inevitabil. Cu setea de cuceriri stinsă şi cu amintirile impresionante năruindu-li-se, shaa încep să se sinucidă unul câte unul.

Pe rând, Marii Maeştri mor şi sunt incineraţi imediat alături de posesiunile lor, de servitorii şi de supuşii loiali a căror poziţie şi putere le îngăduie onoarea de a muri alături de Conducător.

Când cel din urmă shaa alege moartea, prima rasă cucerită de ei, naxizii, se revoltă împotriva ordinii prestabilite şi încearcă să preia printr-un complot conducerea imperiului, invocând faptul că, fiind cei care au trăit cel mai mult sub influenţa Praxisului, sunt singurii în măsură să asigure continuarea acestei ideologii apăsătoare şi invariabile.

Celelalte rase au însă o altă părere, iar planurile atent puse la punct ale naxizilor sunt încurcate de doi tereştri cu calităţi deosebite: locotenentul Gareth Martinez, un

aristocrat de provincie cu ambiţii mari, şi pilotul Caroline Sylla, conducătoarea unui clan nobil, al cărei trecut ascunde un şir de secrete întunecate. Aceste personaje se vor afla în centrul unei poveşti relatate cu măiestrie, cu răsturnări de situaţie şi cu umor, o poveste plină de victorii şi de înfrângeri, de sentimente împărtăşite sau trădate, pe fundalul unor bătălii spaţiale desprinse parcă din Battlestar Galactica sau al unor relaţii de tip feudal extinse la nivel cosmic, în ciuda tehnologiei ultrafuturiste, amintind de celebra saga Dune a lui Frank Herbert.

Vor reuşi oare naxizii să-şi impună dominaţia asupra imperiului sau, în ciud

a lipsei de experienţă după milenii de pace forţată, celelalte rase îşi vor păstra libertatea? Ce se va întâmpla cu acest imperiu al groazei, în absenţa tiranilor care l-au creat?

Veţi afla răspunsurile la aceste întrebări citind până la capăt Praxis, primul roman din seria Prăbuşirea imperiului groazei de Walter Jon Williams, unul dintre scriitorii cei mai interesanţi din domeniul science-fiction, câştigător sau nominalizat de mai multe ori la cele mai importante premii ale genului, care se vede publicat acum pentru prima dată cu un volum în româneşte.


RECUPERATORII de Eric Garcia


Thriller-ul futuristic Recuperatorii al autorului american Eric Garcia pune publicul dinaintea unei situaţii mai puţin obişnuite. Mai precis, Garcia este autorul romanului, dar şi al scenariului filmului Repo Men, inspirat de roman, lansat în acest an de studiourile Universal Pictures şi avându-i în rolurile principale pe celebrii Jude Law, Forest Whitacker şi Liev Schreiber.

Atât cartea, cât şi filmul spun povestea palpitantă a unor recuperatori care, într-un viitor apropiat de domeniul coşmarului, îi caută şi îi măcelăresc pe deţinătorii de organe artificiale care nu îşi pot plăti creditele contractate la bănci.

Deşi înrudite, cele două lucrări sunt departe de a fi identice. Ca urmare, dacă filmul Repo Men v-a pus pe gânduri şi v-a ridicat nişte întrebări, Editura Leda vă invită să parcurgeţi romanul Recuperatorii ca să aflaţi răspunsurile.

SNOW CRASH de Neal Stephenson


Romanul Snow Crash (1992) al autorului american Neal Stephenson este pe cale să apară în sfârşit şi în ţara noastră. Snow Crash a marcat un punct de cotitură în literatura cyberpunk, aducând, pe lângă speculaţiile despre viitorul apropiat şi acţiunea intensă cu care clasicii genului îi obişnuiseră pe cititori, o bine-venită doză de umor.

Romanul urmăreşte în paralel un personaj masculin, Hero Protagonist, şi unul feminin, Y.T., care se implică în lupta pentru a proteja America post-naţională a unui viitor apropiat împotriva infestării cu un virus ce acţionează pe căi biologice şi informaţionale.


In Curand la Editura Leda!

Comentarii

  1. Dintre toate,cea mai interesanta mi se pare Recuperatorii.

    RăspundețiȘtergere
  2. praxis ...am vazut dar n`am citit...recuperatorii cu atat mai putin si nu stiu daca as citi ...se apropie mai mult de tema romanelor politiste si nu suport...=))
    iar snow crash , tot asa ...sunt in ceata cu ea :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi nu sunt chiar genul meu,cea de-a doua carte imi place destul de mult.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi