Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

9/28/2017

Mara Dyer Începutul de Michelle Hodkin Recenzie

     Pătrundem în acest univers ficțional ca într-un început de film horror în care un grup de adolescente vor să pătrundă dincolo de inexplicabilul vieții și să folosească o placă de spiritism. Pentru Mara, Rachel și Claire s-a dovedit că era doar o joacă, neștiind ce urmează. Mara ajunge să rămână în viață după un eveniment tragic, care rămâne un mister pentru ea și pentru anchetatori, pentru că felul în care ceilalți adolescenți și-au pierdut viața rămâne un mister. Singura rămasă în viața, dar fără răspunsuri, aceasta rămâne marcată de pierderea prietenilor, fiind prizoniera acestui mister. După o perioadă părinții adolescentei s-au decis să se mute într-un nou oraș, crezând și eu că pentru ea este o nouă ocazie s-o ia de la capăt cu școala și să-și revină, doar că Mara începe să-și amintească și să afle lucruri despre ea care o tulbură din ce în ce mai mult. Neliniștită și nefăcând diferența între ceea ce e real și halucinații, Mara trece prin multe întâmplări supranaturale, ceea ce mă face să înțeleg mai bine de ce are numele (de ce și-a ales numele) de Dyer...

„Dar tu ești singura care știe.”

„Nimeni n-ar fi știut că, undeva în lumea asta, există un copil de nota nouă cu niște cadavre la activ. Și e important să aflați, ca să nu fiți următorii pe listă.”

Am așteptat foarte mult să citesc această serie și m-am bucurat enorm când am auzit că va fi tradusă și la noi. M-am lovit de introducerea cărții, de acel mic paragraf, pentru că după ce-am citit ultima pagină a romanului, tot nu știu ce se întâmplă. Adevărul este că Michelle Hodkin reușește cu primul volum să-ți prezinte întreg terenul misterului, care are foarte multe rădăcini (paranormale sau nu?). Maniera în care pătrunzi în povestea acestor adolescenți este bruscă, întâlnești multe elemente horror cum e placa de spiritism sau situațiile întunecate în care este chestionată starea mintală a personajului principal și misterul. Personajul principal, Mara nu este la fel de obișnuită cum mă așteptam și abia aștept să văd ce se întâmplă pe parcurs cu misterul. Mi-a plăcut foarte mult cum întreaga linie narativă nu are o ancoră solidă, pentru că după ce-am citit primul volum, sunt foarte sigur că nu pot avea încredere în niciun personaj. Întâlnirea Marei cu Noah aduce și revelații, dar și ambiguități despre ceea ce sunt capabili cei doi, dar pentru mine ceea ce mi s-a părut cel mai fascinant este misterul principal al cărții, ce s-a întâmplat cu adevărat în sanatoriul abandonat și cum tulburarea de stres post traumatică a Marei accentuează și mai mult lupta în aflarea adevărului. Mara Dyer Începutul este o experiență garantată, o lectură alertă care te va confuza și te va face să vrei mai mult. Abia aștept să citesc volumul 2, Mara Dyer Transformarea.


Nota: 10/10
Titlu: Mara Dyer Începutul 
Autor: Michelle Hodkin
Editura: Editura Trei (Young Fiction Connection)
Recenzie: Claudiu

Un comentariu:

  1. Wow! Suna atat de bine! Cu siguranta o voi achizitiona!

    https://medeeasjourney.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate