Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

4/27/2017

Am supraviețuit distrugerii orașului Pompei de Lauren Tarshis Recenzie

Serie de Bestseller New York Times 
Am supraviețuit distrugerii orașului Pompei 79 d.Hr. 
de Laurn Tarshis

   Autoarea alege să-și introducă cititorul în desfășurarea narațiunii într-un mod extrem de brusc, anunțându-se într-o manieră directă sfârțitul apocaliptic, din 24 august 79 d.Hr, antagonic titlului. Pentru ca în cel de-al doilea capitol aceasta să se revină la desfășurarea zilei precente, una ce nu anunța devastatorul eveniment și care era cât de poate de obișnuită pentru locuitorii Pompeiului.
Mai apoi, ne este introdus în poveste Marcus, care era sclav și care va fi surprins în activitatea lui cotidiană de un cutrem energic. Se pare că aceste activități seismice erau ușor trecute cu vederea de locuitorii orașului roman, până când ajutând o bătrână, Marcus va afla ce îi va aștepta:

„Vine sfârșitul, spune ea, dându-i în fine drumul la mână. Lumea asta o să ardă!”

      Ceea ce surprinde în text este modul în care toate întâmplările sunt relatate alert și astfel capată mult dinamism. Practic, nu există timp în care cititorul să aibă timp să-și tragă sufletul. Începând cu capitolul 5 are loc un eveniment imprevizibil pentru eroul nostru, odată cu desfășurarea luptelor dintre gladiatori și așa-numitul Ciclop. De aici în colo totul ia o întorsătură diferită față de incipit, cartea descriindu-se a fi plină de momente de suspans dar și fericire. Chiar și atunci când crezi că nimic șocant nu mai poate interveni, autoarea injectează acel element surpriză care te atrage și mai puternic în poveste. 

„Marcus simțea că îi explodează capul. Îi curgeau lacrimi, iar ochii îl înțepau. Plămânii îl ardeau și abia respira. Se simți amețit. Nu mai rezistau mult în aerul ăsta!”

În ciuda faptului că este un roman care se întinde pe puține pagini, toată acțiunea, personajele și întorsăturile de situație te fac să fii cât se poate de treaz și implicat afectiv alături de eroi. Cu adevărat interesant ar fi ecranizarea acestui roman, care cred că va strânge multe aprecieri. Vă las e voi să descoperiți însă finalul care va fi eliberator de tensiunea acumulată pe parcurs.Nota: 9+/10 
Titlu: Am supraviețuit distrugerii orașului Pompei 79 d.Hr.
Autor: Lauren Tarshis
Editură: Editura Gama
Recenzie: Simona

Un comentariu:

Persoane interesate