Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

3/06/2016

Eleanor & Park de Rainbow Rowell Recenzie

Puteți comanda Eleanor și Park de Rainbow Rowell de pe Librăria Online Libris. Găsiți multe cărți de beletristică și aveți transport gratuit!

     Eleanor este victima unui nou scenariu. Este victimă acasă și acum urmează să fie și la școală. Totul începe pe autobuz, primul ei impact cu viitorii ei colegi de liceu. E greu acum și era greu și în 1986 pentru că apar prejudecăți de la prima apariție a persoanei nou venite. Eleanor este etichetată de la bun început și este jignită continuu, dar ceea ce i-a adus alinare a fost un loc oferit de un băiat arțăgos pe autobuz. Era diferit, îl ura, dar timpul o va face pe Eleanor să înțeleagă că Park este un băiat de încredere și doar el o va putea ajuta. Agonia interiorizată a lui Eleanor încet-încet se diminuează, iar Park se apropie din ce în ce mai mult de viața fetei roșcate cu pistrui, iar inevitabilul se întâmplă. Dragostea învinge, fie ea tristă.

„O ținea de mână pe Eleanor și era ca și cum ar fi ținut în palmă un fluture. Sau o bătaie de inimă. Ceva absolut, dar absolut.”

„E un loc pe pieptul lui, imediat sub gât, care mă face să-mi doresc să-l las să-mi deschidă uși în viață.”

După ce am terminat de citit Eleanor & Park pot să afirm că Rainbow Rowell îmi aduce aminte de romanele lui David Levithan și Rachel Cohen (Playlist pentru Nick și Norah, Cartea provocărilor, Zi după zi și altele), în sensul că scriitoarea readuce în prim plan iubirea inocentă, ne readuce aminte ce înseamnă un roman de dragoste și de ce ne plac romanțele. Este realist tot procesul, de la întâlnirea celor două personaje până la final. Observăm foarte bine cum se sudează această relație, bucățică cu bucățică. Ceea ce e interesant este că există și un substrat al romanului, pentru că pe lângă tema centrală a iubirii, mai există și tema socială, legată de familie și instituția de învățământ. Putem lua cartea și drept o critică a societății, pentru că Eleanor trăiește într-un mediu familial dăunător, iar instituția de învățământ aduce încă un plus de negativitate. Există atâta ură din partea unora în perioada adolescenței, încât persoanele jignite ajung să accepte aceste etichete și pot ajunge și ei să aibă aceste tendințe negative de a jigni mai departe. Acest lucru reprezintă o problemă a societății actuale.
Romanul este scris în stil simplu cu o narațiune la persoana a III-a. Structura este pe capitole, care la rândul lor sunt împărțite în subcapitole cu numele celor două personaje, astfel încât un subcapitol vizează în principal un personaj și felul lui de a reacționa. Acest lucru ajută și mai mult procesul empatic, ceea ce mă bucură pentru că de obicei se întâmplă ca din două personaje principale să-mi placă doar unul singur sau niciunul. În cazul lui Eleanor și Park pot să spun că mi-au ambele personaje. Este un roman care îți va deschide inima, te va face să zâmbești, să râzi și să te întristezi în fața iubirii.Nota: 9.5/10
Titul: Eleanor și Park
Autor: Rainbow Rowell
Editura: Editura Art 
Recenzie: Claudiu

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate