Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

8/07/2015

Al cincilea val de Rick Yancey Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de această librărie online, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Al cincilea val de Rick Yancey. Găsiți și o mulțime de cărți în limba engleză. Atenție! TRANSPORTUL gratuit la orice comandă acum!

"Pentru că promisiunile contează. Acum mai mult ca oricând."

       Al cincilea val a fost conform așteptărilor mele, o lectură  surprinzătoare. Chiar dacă valurile nu sunt cele propriu-zise asta nu înseamnă cu nu sunt la fel de distrugătoare. Primul val a paralizat omenirea, conducând-o spre exterminare. Pentru Cassie fiecare val a fost o provocare, dar era conștientă că după fiecare încercare a extratereștrilor, erau din ce în ce mai puține șanse să  mai întâlnească o ființă umană. În timpul exterminării și-a pierdut mama, lăsând-o să pătrundă în necunoscut alături de fratele  și tatăl ei. O posibilă tabără de supraviețuitori le rupe legătura, lăsând-o pe Cassie singură. Rănită, aceasta descoperă că nu este singură, deoarece este salvată de Evan. La fel ca și ea, băiatul a trecut prin clipe grele, doar că el are un secret greu de digerat pentru oricine. Alături de acesta, Cassie are de gând să-și caute fratele și să lupte, așteptând și cel de-al cincilea val. 


"Acum îi simt sărutul mult mai intens, în întunericul camerei în care a murit sora lui. În liniștea acestei case în care a murit familia lui. În încremenirea unei lumi în care a murit viața, așa cum o știam înainte de Sosire. Îmi gustă lacrimile înainte să le simt. Acolo unde ar fi curs lacrimi simt sărutările lui."

"(...) războiul s-a sfârșit - nu războiul cel mare, ci acela care contează, cel care se poartă pe câmpurile de bătălie ale sufletului său."

Romanul are mult sens. Dacă există viață dincolo de galaxia noastră, aceste valuri puse cap la cap ar duce la un real dezastru. Rick Yancey ne descrie atmosfera tulburătoare prin ochii lui Cassie, care ne descrie urmările fiecărui val. Primul val, care a dus la căderea tuturor sistemelor pe bază de electricitate m-a șocat. Descrierea avioanelor, care se prăbușeau în timpul primului atac m-a copleșit, iar aceasta a fost doar prima scenă. Pe lângă distrugerea omenirii într-un mod aparte, autorul structurează romanul în mai multe părți, oferindu-ne nu doar peripețiile lui Cassie. 
Am fost surprins de numărul de personaje. Mă așteptam doar la intrarea lui Evan, dar nu mă așteptam să se exploreze și acțiunile celorlalte personaje cum ar fi Ben Parish. Romanul are elemente science fiction, dar nu este plin doar de acțiune, ci și de momente emoționante. După întâlnirea lui Evan cu Cassie, întâmplările iau o altă întorsătură. Nu putem nega posibila relație între cei doi, care ia naște în împrejurări ciudate și tragice, dar în timpul lecturii puteți să vă situați în altă tabără. Am putut s-o scot din minte pe Katniss Everdeen când am lecturat cartea, pentru că protagonista acestui roman este diferită față de cea a Trilogiei Jocurile Foamei. Spun asta pentru că s-a adus în discuție acest subiect de mai multe persoane. Katniss a trăit în cu totul alt mediu și a trebuit să ia alte decizii și să aibă parte de alti dușmani.  Finalul cărții ne face să vrem mai mult. Vă recomand cartea dacă vreți o altă experiență. Eu unul apreciez cartea, mai ales că trebuia să iau o pauză de la distopii.
P.S. În curând putem să vedem și adaptarea cinematografică, Chloë Grace Moretz având rolul lui Cassie.

Nota: 9/10
Titul: Al cincilea val
Autor: Rick Yancey
Editura: Editura Art
Recenzie: Claudiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate