Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

11/05/2013

O noapte de neuitat de Walter Lord Recenzie

"Se pare că e vorba despre un ghețar doamnă..."

De ce Titanicul? Cu toate că scufundarea navei a luat cu ea peste o mie de vieți, n-a fost singurul naufragiu de mari proporții. Scufundarea Titanicului a fost mediatizată și un subiect actual de discuții datorită faptului că mulți pasageri erau oameni înstăriți, din viața mondenă de atunci, care umpleau ziarele vremii, iar după tragicul incident lucruri bizare au fost descoperite. Cartea O noapte de neuitat este relatarea nopții tragice de pe Titanic, autorul folosindu-se de mărturiile supraviețuitorilor. Aflați cum s-a produs adevăratul coșmar citind romanul. 

Tragedia și Titanicul în ansamblu a fost bizar. La vremea respectivă era cel mai mare vas de croazieră, iar atmosfera de pe acest vas era unică, datorită rafinamentului. Pentru mulți dintre pasageri Titanicul le promitea o viață mai bună, îi ajuta să urmărească visul american, dar din nefericire n-au apucat toți să pună piciorul pe pământul american. Ce este ciudat și în mod paradoxal, vasul care nici Dumnezeu n-avea puterea să-l scufunde, a ajuns pe fundul Atlanticului în prima sa călătorie. Supraviețuitorii au descris acea seară ca una ireală, oceanul era liniștit, cerul plin de stele, iar vasul semăna cu un deget care arăta spre cer...să fi fost acesta un semn? Știați că un autor a prezis această tragedie cu douăzeci și patru de ani înainte de a se întâmpla? Ciocnirea cu icebergul putea evitată, moartea a peste 1000 de oameni putea fi evitată. În timp ce mulți oameni nu conțientizau că aveau să moară în doar zeci de minute, pe aceeași rază se aflau și alte vapoare. Unul chiar monitoriza Titanicul, dar nu a făcut niciodată legătura cu poziția ciudată a vasului și rachetelor de semnalizare. Există zeci de dacă, dar parcă era inevitabil să se întâmple. Ceea ce mi se pare șocant este faptul că au supraviețuit mai mulți bărbați de la clasa I, decât copii de la clasa a III-a. Mulți pasageri de la clasa a III-a nici nu vorbeau engleza și nu s-au descurcat și n-aveau nicio șansă în favoarea celorlalți. Au fost perechi care nu s-au putut despărți și-au rămas pe vas, orchestra a cântat până în ultimele clipe dedicându-și viața, iar căpitanul și echipajul au făcut tot ce-au putut. După ce vasul a fost înghițit de marele abis, sute de suflete cereau ajutor, își dădeau ultima suflare în apa rece ca gheața. O singură barcă s-a întors când era prea târziu. Titanicul a fost un exemplu tragic că nu putem fi niciodată siguri în totalitate de nimic. 

Vă recomand lecturarea acestei cărți pentru că este o reconstituirea adevărată a evenimentelor petrecute în acea noapte. Descoperiți vinovații și mărturiile supraviețuitorilor și veți descoperi că filmul din 1997 putea fi mai bun, dacă nu se axa așa de mult pe povestea de dragoste. Titanicul este și va fi un eveniment tragic în istorie, atât filmul cât și această carte provoacă aceeași emoție. În plus, aveți lista cu toți pasagerii, câteva schițe și imagini, exemplarul de la Corint fiind o carte de colecție valoroasă.

Nota: 9.5/10
Titlu: O noapte de neuitat
Autor: Walter Lord
Editura: Corint
Recenzie: Claudiu

3 comentarii:

  1. hm, cred ca asta este una din cartile pe care imi doresc sa le citesc, dar timpul nu imi prea permite ....

    RăspundețiȘtergere
  2. Perfect de acord cu krisszu95shinnygirl, din pacate timpul nu ne permite nu numai sa citim, nu mai avem timp de nimic din pacate

    RăspundețiȘtergere
  3. a, cat de smecher :-? cu siguranta ajunge pe TBR

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate