Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/19/2013

Jocurile Foamei 2: Sfidarea de Suzanne Collins Recenzie

Katniss Everdeen și Peeta Melark sunt câștigătorii Ediției a 74-a din Jocurile Foamei. Gaița zeflemitoare și Katniss au devenit un simbol pentru populația de jos a Panemului, după ce Katniss a sfidat creatorii de joc și conducătorul țării. Cei doi supraviețuitori au câștigat simpatia publicului prin dragostea care radia între cei doi  , care nu era adevărată. Întorși acasă în Districtul 12 după încoronare, Katniss își revede mama, sora și pe Gale. Se adeverește că Gale este considerat de cei din Capitoliu verișorul lui Katniss, când el e de fapt prietenul ei cel mai bun și posibila ei iubire. Cu toate că acum trăiește în cartierul învingătorilor și nu duce lipsă de nimic, Katniss încă vânează, iar coșmarurile ei nu se mai termină. Cei omorâți de ea, victimele din Jocurile Foamei încă o mai "bântuie". Turnul învingătorilor era chinuitor pentru ea. Trebuia să pozeze în iubita fericită, viitoarea logodnică a lui Peeta, în fața fiecărui District. Cum poți să dai ochii cu părinții, prietenii celor uciși în arenă?  
Președintele Snow îi face o vizită neanunțată lui Katniss. Acesta consideră că ea este speranța celor nemulțumiți, care se vor răzvrăti din nou, iar din cauza sfidării ei va avea de suferit atât ea cât și cei din jur.  Vizita președintelui forțează iubirea celor doi, anunțând că în curând va avea loc o nuntă. Revolta începe. Populația se răzvrătește pentru libertate. Se anunță Jubileul Pacificării, o ediție specială a jocurilor care are loc o dată la 25 de ani. De această dată, la cea de-a treia ediție regulile s-au schimbat. Participanții sunt aleși din învingătorii fiecărui district. Katniss era singura femeie din districtul său care a câștigat, ceea ce înseamnă că se întoarce din nou în arenă. 

"Știe ce mă leagă de Gale. Sunt sigură că, deși mie nu mi-a trecut niciodată prin minte, o grămadă de oameni au presupus că ne vom căsători în cele din urmă. Dar asta se întâmpla înainte de Jocuri. Când celălalt tribut din district, Peeta Mellark, încă nu anunțase că mă iubea nebunește. Idila noastră a devenit o strategie esențială pentru supraviețuirea în arenă. Numai că, pentru el, n-a fost o strategie. Nu sunt sigură ce-a fost pentru mine. Iar acum știu că, pentru Gale, n-a însemnat decât durere. Simt o strângere de inimă la gândul că, în timpul Turneului Triumfal, eu și Peeta va trebui să apărem iarăși în postura de îndrăgostiți."

Am avut dubii despre continuarea romanului Jocurile foamei, mă temeam că Sfidarea va fi o copie a primului volum. Am aflat mai multe despre viețile personajelor după terminarea jocurilor și cum Katniss a influențat populația din Panem. A doua confruntare în arenă nu o puteam compara cu prima pentru că lipsea ceva, dar la sfârșitul cărții se clarifică acest lucru. Plin de suspans și cu o revelație care dă peste cap întregul curs al romanului, finalui Trilogiei Jocurile foamei se anunță mare!
Personajele au suferit mici schimbări și am făcut cunoștință cu unele noi. Katniss regretă relația din arenă și este nevoită să fie împreună cu Peeta. Oricât de mult cititorii ar îndrăgi  cuplul Katniss-Peeta, eu nu-l înțeleg. Noile personaje sunt adversarii cu experiență din arenă, iar unul din cele mai importante ar fi Finnick. Aflăm că se ajunge la o nouă revoltă, mulți oameni sunt sacrificați în numele libertății, iar totul a început cu sfidarea de la sfârșitul primului volum. 

Nota: 9.5/10
Titlu: Sfidarea
Autor: Suzannne Collins
Editura: Nemira
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

7 comentarii:

 1. Nu am citit seria asta dar vreau sa fac rost de ea. Frumoasa recenzia

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am citit decat prima carte si recenzii despre a doua nu prea am vrut sa mai citesc pentru ca vroiam sa o citesc singura :)
  Se pare ca va trebui sa o citesc curand :)

  RăspundețiȘtergere
 3. cartea este super buna! merita 9.5....Astept si filmul

  RăspundețiȘtergere
 4. Una din cele mai bune serii de fictiune distopica - am citit cele 3 carti in timp record, si am fost placut surprins ca filmul nu a macelarit cartea :) si desi reprezinta mai nou standardul pentru acest gen, difera de Divergent, alta serie distopica mentionata in postarile trecute

  RăspundețiȘtergere
 5. Mie mi-a placut cel mai mult primul volum din trilogie. Insa nici cel de-al doilea volum nu e de lasat. :D

  RăspundețiȘtergere
 6. Am citit întreaga serie şi mi-a plăcut. Am văzut chiar şi filmul, dar nu în întregime. Comparativ, aş putea spune că prefer cartea. Întotdeauna prefer cartea, oricum.

  RăspundețiȘtergere
 7. Desi am vazut doar filmul,cartile par bineinteles mult mai interesante.Sper ca inainte de a aparea al 2-lea film sa am ocazi de a citi toata seria :)

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate