Treceți la conținutul principal

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 14 - Jurnalele Vampirilor VS Amurg


 Jurnalele Vampirilor de L. J. Smith

Numar volume: 8 (serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 8
An aparitie: 2009
Editura: LEDA

O cunoaştem pe Elena Gilbert, proaspăt întoarsă din vacanța petrecută în Europa şi gata să-şi reia poziția de top în ierarhia socială a liceului Robert E. Lee din Fell’s Church. Un cumplit accident a răpit viața părinților ei, lăsând-o pe ea împreună cu sora ei mult mai mică în grija unei mătuşi. La început Elena este intenționat descrisă ca un copil răsfățat dintr-o familie bogată - o eroină cu care nu trebuie să te identifici – fapt ce va determina cititorii să aprecieze la adevărata valoare maturizarea şi dezvoltarea sa ca personaj pe parcursul seriei. Ea ajunge cu timpul să poată face diferența între atenția oferită din interes şi iubirea adevărată, precum şi ce înseamnă sacrificiul făcut pentru cei dragi.
Stefan Salvatore este elevul proaspăt transferat din Italia la liceu, care prin aspectul fizic plăcut, atitudinea rezervată şi alura misterioasă are toate atributele necesare pentru a pune inima pe jar unei fete ca Elena (sau a cititoarelor). Ea nu este însă singura care suspină după el, asta bineînțeles, până când apare în peisaj Damon, fratele lui cel sexy, oaia neagră a familiei, pe care doar Elena pare a-l aprecia. Pe parcurs, se dezvăluie cititorilor frânturi dintr-un Damon total diferit.
Deşi cei doi par a fi doi frați normali, care se ceartă mereu, în spatele lor se ascund poveşti pentru care nimeni din Fell’s Church nu este pregătit. Oare vor aduce cei doi numai haos în micul oraş sau vor fi chiar ei cei care vor restabili normalitatea? Acum au încă un motiv care să-i despartă dar şi unul care îi apropie cum nici ei nu ar mai fi crezut că e posibil.
L. J. Smith reuşeşte cumva să fie pe placul mai multor generații de adolescenti, cu o serie de succes mondial scrisă cu mult inainte de începerea euforiei din jurul vampirilor, care astăzi ne cuprinde într-o oarecare măsură pe toți. Veți găsi în Jurnalele Vampirilor o doză consistentă de romantism, mister, suspans şi chiar umor. Numai Damon singur ar merita lectura acestei serii. Este unul dintre cele mai distractive personaje pe care le-ați întâlnit. Deşi ştii că trebuie să fii atent, să nu te apropii de el, şi să încerci să nu îl placi, cu siguranță nu vei rezista tentației de a-l cunoaşte mai bine.
Este ceva inedit în modul în care se vorbeşte despre perioadele istorice parcurse de cei doi frați, mai ales epoca renaşterii şi, deşi în realitate lucrurile probabil nu erau chiar atât de roz în acele vremuri, nu poți să nu îți doreşti să fi experimentat pe propria piele lumea descrisă de Smith –bineînțeles, cu condiția de a fi în compania unuia dintre ei.
Seria aparent începe greu, acțiunea se dezgheață încet, dar totul nu este decât o măsură calculată a autoarei pentru a permite cititorilor să se familiarizeze cu împrejurimile şi împrejurările creându-i o stare de siguranță şi comfort. Pe măsură ce se afundă în poveste, vor realiza însă că toate aceste trăiri sunt false, acțiunea devenind misterioasă şi întortocheată.
Nu vă gândiți că e o serie light. Din contră, este presărată de momente terifiante: mâini care te apucă pe întuneric, posesii şi desigur, vampiri – dintre cei clasici, periculoşi, mortali. De altfel, pericolul pare să te pândească la tot pasul. Vechiul cimitir, biserica dărăpănată cu spiritele fără odihnă şi sentimentul de iubire tânără sortită eşecului adaugă o nuanță de gothic, pe care iubitorii genului o vor aprecia.
Trebuie s-o votați pentru că misterul, dragostea şi pericolul nu au fost vreodată mai strâns legate, sacrificiul pentru cei dragi nu a fost vreodată atât de mare, iar prietenia atât de importantă. Jurnalele Vampirilor reprezintă un reper în literatura de gen.
(Bibliophile Mystery)

*** 

 Amurg de Stephenie Meyer

Numar volume: 4 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 4
An aparitie: 2008
Editura: RAO



Amurg este prima în topul a milioane de cititori şi seria care probabil a dat startul plăcerii de a citi cărți fantasy multora dintre voi.
Nu se ştie dacă este vorba de poveste, de personaje sau de stil, dar cert este că Twilight a ajuns un adevărat brand, un etalon. Mii de alte cărți foarte bune sunt recomandate fanilor ei, ceea ce spune destul.
Adolescenta Bella Swan în vârstă de 17 ani, locuia cu mama sa în însoritul Phoenix, Arizona, părinții fiind divorțați. În vacanța de vară, obişnuia să petreacă o lună cu tatăl ei, în micul orăşel Forks din Washington State, aflat sub o pătură constantă de nori. Nu-i plăcea deloc oraşul, nereuşind să se acomodeze cu frigul şi umezeala, dar când mama ei se mărită cu un jucător de baseball şi începe să călătorească prin țară împreună cu el, Bella este nevoită să se mute acolo.
În prima zi de şcoală, îl cunoaşte pe Edward Cullen, care o cucereşte imediat cu chipul incredibil de frumos. Bella este foarte surprinsă când acesta pare să o deteste fără motiv, dar fascinația ei în ceea ce îl priveşte se adânceşte, mai ales când, după o mică absență, el îi salvează viața într-un mod extrem de ciudat.
Acțiunea pare să se desfăşoare în timp real, autoarea descrie prin ochii Bellei fiecare privire, fiecare gest cât de mic al lui Edward. Toate aceste determină ca implicarea cititorilor să devină totala, fascinația lor pentru el crescând odată cu a ei.
Bella este un personaj care atrage în special pentru că este o fată simplă, normală, care se percepe pe sine într-un mod caracteristic adolescenței – ciudată şi nesemnificativă. Totuşi, fără să realizeze, ea devine centrul atenției băieților din liceu. Neîndemânatică şi predispusă la o mulțime de accidente, are avantajul de a fi inteligentă, independentă şi curajoasă. Aceste calități sunt cele care îi vor permite să se apropie de Edward, legătura lor dezvoltându-se pe parcursul seriei. Nu va fi o relație facilă, bunele intenții putând avea un cu totul alt efect decât cel dorit. Dar cine a zis că dragostea e uşoară? Mai ales când apar alți pretendenți a căror dragoste şi pasiune concurează cu cele mai profunde drame ale literaturii. Triunghiul amoros care pare să se creeze este unul deosebit şi pentru faptul că linia dintre o prietenie profundă şi dragoste poate fi uneori neclară. Pe parcursul celor patru volume, Bella, Edward şi Jacob vor evolua, orice tentă de adolescență rămând undeva în trecut. Fiecare are o misiune, fiecare are repsonsabilități. Dragostea pentru Bella face şi desface alianțe.
Familia Cullen este specială nu numai pentru că este formată în totalitate din vampiri, ci şi datorită abilităților deosebite pe care le posedă aceştia: Edward citeşte gândurile, Alice vede viitorul, Jasper poate influența stările de spirit ale celor din jur. Dar nu acestea sunt calitățile cele mai importante, calitățile care îi deosebesc fundamental de cei ca ei. În schimb sunt calitățile care vor atrage noi pericole, pericole care vor amenința viața întregii familii şi a prietenilor lor.
Twilight este considerată o carte fenomen. Nu există nimic forțat, nimic în plus, iar ritmul şi fluiditatea cu care este scrisă se potrivesc perfect. Meyer are curajul de a crea un mit propriu al vampirilor. Aceştia nu ard în lumina soarelui, ci pielea lor ca de marmură capătă sclipiri de diamant – de aceea şi locuiesc în Forks, unde este înnorat mai mereu – nu se sperie de cruci sau de usturoi, nu mănâncă mâncare umană, conduc maşini cu o viteză amețitoare şi… se îndrăgostesc.
Trebuie să votați Amurg pentru că este una dintre cele mai antrenante, plăcute şi romantice poveşti ale momentului. Se poate citi la micul dejun, în drum spre şcoală, în tramvai sau în pauza de masă. Este cartea pentru care găseşti cele mai ciudate metode de obține timp liber.
(Bibliophile Mystery)

Puteti vota pana pe 27 mai la ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI.
*CUPA CARTILOR este parte a campaniei "Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania"


@Carti Alese

Comentarii

  1. Amurg, fara doar si poate! Vampirii ceilalti si-au schimbat ,,mamica" ...Asta nu stiu daca este de bine...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am votat şi eu tot Amurg, pentru că merită, e mult mai bună decât Jurnalele vampirilor, e scrisă mai ok şi povestea din prima carte e mult mai hmm nu ştiu, te prinde mai bine ca prima carte din Jurnalele Vampirilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. AMURG este cartea care mi-a deschis ,,apetitul" pentru vampiri, asa cum nu a facut-o nici macar Anne Rice cu al sau ,,Interviu cu un vampir"..deci, prin alunecare, ,,jurnalele.." reprezinta pentru mine un sequel..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi la mine Amurg a fost prim carte care am citit-o în acest gen, bine mai era Dracula, dar nu se compară, Dracula e genială comparativ cu orice altă carte :))

      Ștergere
    2. La mine a fost prima prima .Defapt pot spune ca inafara de startul cartilor cu vampiri a dat si startul cartilor SF<3

      Ștergere
  4. chiar acum la PRoTV Saga Amurg- Eclipsa

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt singura de pe aici care a votat cu Jurnalele Vampirilor? :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Amurg am votat și se pare ca tot ea a câștigat ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. Amurg cu siguranta <3.Cartile sunt de o suta de ori mai buna decat filmele ,chiar nu se compara .In carte reltia dintre Bella si Edward e mai puternica ,mai stransa ,mai amuzanta in film pararea mea ca nu a fost infatisata la adevarata ei valoare .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filme niciodată nu vor înfăţişa adevărata valoare a cărţilor, filmele taie mult din cărţi, iau doar căteva replici care li se par lor mai ok, de asta sunt doar adaptări, ar fi foarte tare să fie o carte cap coadă ecranizată, cu replici, scene, totul să fie exact :))

      Ștergere
  8. Am votat Amurg. Sunt cartile mele de suflet si cele care m-au facut o cititoare inflacarata. Nici nu aveti idee cat ma bucur ca a castigat.

    RăspundețiȘtergere
  9. sincer sunt de acord cu rezultatul, Amurg mi se pare mult mai b un si JV ar momentele lui bune, dar are si ceva scapari

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi