Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

10/15/2014

De 19 ori Katherine de John Green Recenzie

"Colin luă o gură de aer și alunecă, scufundându-și capul. Plâng, gândi în sinea lui, deschizând ochii pentru a privi prin apa plină de spumă. Simt că plâng, deci probabil că plâng, dar e imposibil să fiu sigur, întrucât mă aflu sub apă. Dar el nu plângea. În mod curios, se simțea prea deprimat pentru a plânge. Prea rănit. Era ca și când ea luase din el acea parte care plângea.

        S-a întâmplat și a nouăsprezecea oară. Colin Singleton a fost părăsit de Katherine, numită mai apoi sistematic K19. Relațiile lui Colin au fost atât scurte, cât și de lungă durată, dar un lucru surprinzător a fost că toate au avut același nume, de parcă ar fi urmărit de acest nume toată viața. Ultima Katherine i-a frânt inima și încercă să înțeleagă de ce a fost pus din nou în această situație. Sensibil, atotștiutor, Colin își găsește alinarea în matematică, fiind interesat de anagrame și împreună cu cel mai bun prieten,, pornește într-o călătorie după despărțirea de cea de-a nouăsprezecea Katherină, pentru a descoperi noi orizonturi. În timpul verii Colin luptă cu propria condiție și se întâlnește cu cineva care i-ar putea schimba viața.   

"Poţi iubi pe cineva cât de mult doreşti. Dar nu poţi iubi niciodată oamenii la fel de mult pe cât le duci lipsa."

"Dar plăcerea nu înseamnă să deţii persoana respectivă. Plăcerea constă în asta. Să ai un alt rival în aceeaşi încăpere cu tine."

"Te-ai întrebat vreodată cum ar fi dacă oamenii te-ar iubi mai mult sau mai puțin în cazul în care ar putea să vadă ce se află înăuntrul tău? Vreau să spun, eu mereu am simțit că toate fetele mă părăseau odată ce începeau să vadă cum sunt eu cu adevărat (...). Dacă oamenii m-ar putea vedea așa cum mă văd eu- dacă ei ar putea trăi în amintirile mele- oare ar putea cineva, oricine, să mă iubească?"

      De 19 ori Katherine se adresează tuturor persoanelor care au iubit sau au vrut să iubească pe cineva, dar au fost înlăturați. Colin este un personaj interesant, care vede iubirea cu alți ochi, pentru că nu are cum s-o înțeleagă. Personajul este unul pasionat de cărți, matematică, este un băiat în care putem găsi condiția intelectualului și datorită acestui lucru personajul crede că poate să preconizeze matematic sfârșitul unei relații. Pe tot parcursul romanului se încearcă acest lucru, să se găsească o formulă, o anagramă care să prevadă drumul unei relații. Hassan este un personaj secundar, prietenul cel mai bun al lui Colin și este o piesă de rezistență a cărții. Hassan îi oferă un sprijin lui Colin și are un umor grozav.
      Pe lângă tema iubirii, pe care o regăsim și în titlu, avem parte și de tema intelectualului reprezentată de micul geniu, Colin. În ceea ce privește iubirea, avem parte de mai multe condiții/ipostaze. În primul rând îl avem pe Colin, care trece printr-o criză datorită tuturor relațiilor pe care le-a avut și vrea să găsească o soluție matematică. În al doilea rând avem celelalte personaje, precum Hassan sau celelalte, pe care le găsim în cea de-a doua jumătate a romanului. Viziunea romanului este una frumos conturată și simți că se adresează cititorului. Cu toții trecem prin diferite despărțiri, care ne marchează sau nu, dar nu putem nega faptul că uneori aceste despărțiri pot fi dureroase. Finalul romanului ne demonstrează încă o dată cât de misterioase pot fi căile dragostei și oricât am încerca s-o înțelegem sau s-o anticipăm, ne amintește că mereu e cu un pas înaintea noastră.


Nota: 9.5/10
Titlu: De 19 ori Katherine
Autor: John Green
Editura: Editura Trei
Recenzie: Claudiu

Un comentariu:

  1. o carte super super cute :D dar mai mult mi-au placut relatiile de prietenie decat cea de iubire :D

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate