Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

1/03/2014

Film: 12 years a slave (12 ani de sclavie) Recenzie

Cutremurător. Emoționant. De neuitat.
      
     Twelve years a slave este un film cu o distribuție de excepție, pe care nu-l veți uita prea ușor. A fost lăudat de foarte mulți critici și chiar vreau să câștige un premiu al academiei de film pentru că merită. Filmul este adaptarea romanului bibiliografic apărut în secolul XIX de Solomon Northup. (puteți citi cartea pentru că a apărut la începutul anului la Editura Meteor) Solomon era un bărbat de culoare liber, respectat, care locuia în apropierea New Yorkului împreună cu soția și cei doi copii ai săi. Bărbatul ajunge să fie răpit și vândut ca sclav. În New Orleans, unde este trimis, primește un alt nume, Platt și supraviețuirea este una cruntă. În sud persoanele de culoare lucrau pe diferite plantații, după ce erau vânduți și răsvânduți, erau puși la muncă până la ultima suflare.
        Ce este rasismul? În ultimul timp toată lumea pronunță acest cuvânt, mai ales în țara noastră unde sunt rromi (chiar nu-mi vine să cred că am scris rrom). Dar știe toată lumea prin ce-au trecut oamenii de culoare în ultimele secole? Filmul de față este o imagine dură, crudă, dar adevărată a Americii de atunci. Oamenii de culoare ajungeau să fie răpiți și ținuți captivi până ce erau vânduți ca niște păpuși, iar oamenii care îi cumpărau, păi...nu erau oameni. Nu vedeai vreun gram de ființă în ochii lor, când ajungeau să schingiuiască până la moarte un bărbat sau o femeie de culoare, sau să despartă o mamă de copiii ei. Femeia n-avea să-și mai vadă copiii vreodată, iar stăpânul ajungea să și profite de ea. Sincer mi-e rușine de mine, de personele care au putut să se poarte astfel. Solomon care ajunge să fie sclav, și-a pierdut doisprezece ani din viață, nu și-a văzut copiii crescând și nu i-a mai fost alături soției. Ce demnitate din partea albilor? Unde e mila? Nu e...12 years a slave este un film emoționant, cu scene ale realității secolului XIX.

“I will survive! I will not fall into despair! I will keep myself hearty until freedom is opportune!”
5 comentarii:

 1. salut, ai putea de unde pot sa procur cartea publicata de Solomon in 1853, o am in engleza, dar as vrea sa o citesc inromana, asta daca exista pe undeva in ideea ca am cautat-o pe net si inca nu am gasit nimic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din păcate nu a fost tradus romanul și la noi.

   Ștergere
 2. Buna! Cartea este in curs de aparitie la Meteor Press: http://www.meteorpress.ro/carti-1178-12_ani_de_sclavie.php

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate