Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

6/10/2013

Inainte sa adorm de S.J. Watson Recenzie

Comandă această carte de la Editura Trei pe site-ul editurii.

"M-am născut mâine,  
astăzi trăiesc, 
ziua de ieri m-a ucis."
-Paviz Owsia

Se trezește. Camera îi este străină, bărbatul de lângă ea nu știe cine este, iar propriul chip îi este de nerecunoscut. E ca și cum în același trup sunt două femei, o versiune tânără și alta mai în vârstă. Christine trece prin acest coșmar de fiecare dată. După ce adoarme memoria ei este ștearsă. Fiecare dimineață este tipică, necunoscută. Suferă de o amnezie care nu-i permite să rețină amintiri decât 24 de ore și nu știe ce s-a întâmplat cu viața ei în ultimii douăzeci de ani. Când se uită în oglindă rămâne șocată, tenul perfect este înlocuit cu ridurile unei femei de peste patruzeci de ani, iar bărbatul care e lângă ea de fiecare dată îi mărturisește că  este soțul ei, Ben. Nu-și aduce aminte când s-au întâlnit, ce a văzut în el și ce a determinat-o să-l ia de soț. Află de la soțul ei ce este în neregulă cu ea și cum de a ajuns așa. Ben răspunde întrebărilor în fiecare zi "Cine sunt?", "Cine ești?", "Unde sunt?", iar Christine de fiecare dată trebuie să o ia de la zero. Privește albumul de poze și nu este sigură de ce vede, își dă seama că e mai târziu cu douăzeci de ani și are multe de învățat. Doar că într-o zi când Ben era plecat la muncă, Christine răspunde la telefon și stă de vorbă cu un anumit doctor Nash, care îi explică totul. Doctorul o ajută, fără știrea soțului să-și recapete memoria folosind un exercițiu simplu -jurnalul-. Acesta îi amintește unde se află ascuns acest jurnal și să scrie de fiecare dată tot ce se întâmplă în ziua respectivă. Acest proces este unul zilnic și este benefic pentru femeie deoarece află mult mai repede ce s-a întâmplat în acei 20 de ani pierduți și își dă seama că nu toată lumea este sinceră. Cu cât scrie și își investighează trecutul, cu atât Christine e mai aproape de adevărul terifiant. 


"Doar suferința mea e nouă. Zi de zi."

Înainte să adorm este romanul memoriei pierdute. Este ca un puzzle, doar că piesele care trebuiesc adunate sunt amintiri. În primul rând romanul m-a captivat încă de la început. Starea de confuzie pe care o aveam în timp ce îl citeam și misterul, farmecul mi-a atras atenția. Tot parcursul romanului e un nod pe care îl dezlegi puțin câte puțin și este o experiență emoționantă, care te marchează. 
Temele romanului sunt structurate în așa fel încât cititorul să experimenteze criza personajului principal. Memoria și amnezia, evident, sunt temele principale care au făcut din acest roman o senzație. Iubirea, familia și călătoria psihologică a personajului principal pentru a-și recăpăta umanitatea, amintirile, viața normală antrenează cititorul pentru deznodământul romanului. Descoperirea adevărului și lupta psihică pentru vindecare te lasă fără cuvinte. Te șochează și te atrage subiectul pentru că un astfel de subiect poate exista și în realitate.
Personaje nu sunt multe, dar acest lucru nu este în niciun fel un puct slab. Conflictul psihologic al personajului principal este cel mai important lucru și este nucleul romanului care te ține în suspans de la început până la sfârșit. Empatizezi cu personajul principal și simți măcar jumătate din ce-ar putea simți. Trăiești cu adevărat tot ce se întâmplă în această carte și greu o vei uita. (Dar ăsta e un lucru bun, așa-i?) Încă din incipit am rămas impresionat și m-a făcut să citesc în continuare cartea lui S.J. Watson. Aveam impresia că acest roman este scris de o femeie, dar m-am înșelat este scris de un bărbat. Stilul lui de a scrie te prinde, iar misterul ce înconjoară personajul principal îi dă și un aer de roman polițist. Am rămas impresionat de personajul principal de care pur și simplu te atașezi de la bun început. Faptul că nu știe ce i s-a întâmplat, iar singura ei sursă de amintiri este jurnalul ascuns de care uită dacă nu îi reamintește doctorul. Încă o problemă este prima pagină a jurnalului ei pe care  scrie că nu trebuie să aibă încredere în Ben, soțul ei care o îngrijește și care îi este alături zi de zi. M-a șocat și în același timp m-a pus pe gânduri cum de relația lor a putut supraviețui. Christine nu-și amintea de prima lor întâlnire sau că s-au căsătorit, iar relațiile lor intime mai rare puteau fi un chin pentru ea pentru că în capul ei, pentru ea, era doar un străin și se culca cu un străin. Multele emoții te copleșesc atunci când nu știe dacă e mințită sau nu pentru că soțul ei zi de zi îi răspunde altfel întrebărilor puse și pur și simplu nu știi ce să crezi. Finalul este dramatic, plin de suspans și cu o revelație usturătoare.
Mi-a plăcut enorm de mult acest roman. M-a impresionat drama acestei femei și pe tot parcursul romanul am empatizat cu ea. Chiar dacă această carte este ficțiună pură, sunt multe cazuri de amnezie în lumea aceasta, care pot ajunge la nivelul acestei cărți. În 2014 avem ocazia să vizionăm și filmul bazat pe această carte, în care rolul principal îl are Nicole Kidman și sunt foarte mulțumit de alegerea făcută. Aștept cu nerăbdare filmul, dar până atunci vă sfătuiesc să citiți cartea, v-o recomand!

Nota: 10+/10
Titlu: Înainte să adorm
Autor: S.J. Watson
Editura: Trei
Recenzie: Claudiu 

@Carti Alese

6 comentarii:

 1. Am vazut cartea asta in engleza la librarie si m-a fermecat din prima clipa. Nici nu am stiut ca exista varianta in romana (ce prostuta sunt!).
  Chiar e interesanta, parca e scrisa de autoarea seriei "Jocurile foamei" dupa recenzie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am mai auzit de aceasta carte pana acum.Subiectul ma atrage foarte mult,iar recenzia ma face sa vreau sa o citesc cat mai repede!!

  RăspundețiȘtergere
 3. O carte foarte interesanta si profunda. Cred ca m-as simti tare pierdut printre filele cartii.

  RăspundețiȘtergere
 4. De asemenea,este prima data cand aud de carte dar recenzia ta ma face sa vreu sa o citesc,stilul cartii parand antrenant si probabil nelasandu-te sa renunti la ea pana ce nu e terminata.Este pe lista mea :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Am citit cartea. Este intensa si foarte frumos structurata. M-a prins de la prima pagina si nu am mai lasat-o din mana pana la final.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, este o carte foarte buna si ma bucur ca v-a placut! :)

   Ștergere

Persoane interesate