Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

4/27/2013

Circul noptii de Erin Morgenstern Recenzie

"Un visător este cineva care își găsește drumul doar în miez de noapte și a cărui pedeapsă este ceea că vede zorii înainte de restul lumii." -Oscar Wilde

    Circul face oamenii să viseze. Dar nu toată lumea știe că, ce se află în fața lor este cu adevărat magic, iar circul are o menire. Toată activitatea circului se desfășoară noaptea, începe când soarele apune, iar porțile se închid la răsărit. Este sfârșitul secolului al XIX-lea, Bailey trăiește în Massachusetts și Le Cirque des Rêves , pentru el este un loc incredibil. Când era mai tânăr nu s-a bucurat așa de mult de el cum urma s-o facă acum, dar ce nu știa el e că circul are o menire ascunsă. Ne întoarcem în timp, înainte de a exista circul, în secolul al XIX-lea, Prospero Magicianul cucerea New Yorkul cu spectacolele sale, dar când fiica lui de șase ani îi este dată în grijă, planurile lui s-au schimbat. Celia Bowen, fiica lui, era un talent înnăscut. Putea mișca obiectele și să le distrugă așa cum dorea, dar el începe s-o antreneze pentru a deveni și mai bună. Tatăl Celiei împreună cu Alexander, un domn misterios, pun bazele unui joc. Celia a făcut un legământ, era legată de adversarul ei până la ultima confruntare. Nu știa cine sau /cum arată, știa doar că adversarul ei era pregătit de această persoană misterioasă Alexander, așa cum e și ea pregătită de tatăl ei. Regulile jocului nu i-au fost dezvăluite,   știa doar că învingătorul este cel care va progresa cel mai mult și-l va depăși pe celălalt. 
 
     În timp ce Celia era antrenată de Hector Bowen zis și  Prospero Magicianul, peste ocean Alexander își pregătește și el jucătorul, un orfan pe nume Marco. Peste mulți ani plini de magie, cei doi se vor reuni la Le Cirque des Rêves, circul  incredibil care va face istorie. Celia se duce la Londra și obține postul de iluzionistă, lăsând pe toți uimiți de ce poate face și atunci Marcus și-a dat seama cine îi este adversarul. Dar cum poți să joci dacă nu știi regulile? Iubirea lor poate influența jocul ?
Labirintul din Nori

"O Incursiune de Dimensiuni
O Ascensiune spre Firmament
Nu există Început
Și nici Sfârșit
Intri pe unde Poftești
Pleci când Dorești"
Și nicând nu te Prăbușești"

Circul nopții este o carte cu o structură complexă când vine vorba de timp și spațiu. Erin Morgenstern a creat o lume magică potrivită pentru toate vârstele. A fost interesant să aflu ce s-a întâmplat înainte de circ și care a fost intriga. Motivul circului întâlnit în roman este exploatat foarte mult, se creează un întreg univers care depășește imaginația cititorului și felul în care ne este reprezentat este unic. Un circ unde magia este la ea acasă, misterios în alb-negru și care are program doar noaptea. Cele trei personaje importante din carte sunt Celia, Marcus și Bailey. Celia și Marcus sunt adversari în acest joc și a fost interesant, plin de suspans tot timpul. Bailey este acel personaj nevinovat dornic de aventură și care va primi una peste așteptările sale. Membrii circului sunt mai mulți fiecare având ceva special și avem parte de un personaj român. Avem parte de două planuri temporale, unul este cel al jucătorilor și celălalt este cel al personajului inocent, care se apropie de prezentul primului plan temporal. Modul în care s-a terminat cartea mi-a plăcut enorm. S-a încheiat cum am bănuit, dar într-un mod misterios și deosebit. Iubirea, sacrificiul, magia și sensibilitatea  este ceea ce definește acest roman. 

Nota: 10/10
Titlu: Circul nopții
Autor: Erin Morgenstern
Editura: Corint
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

13 comentarii:

 1. Foarte tare cartea asta .Mi-ar placea s-o citesc

  RăspundețiȘtergere
 2. superba recenzia ca intotdeauna. are cineva idee de ce nu apare cartea si pe libris?

  RăspundețiȘtergere
 3. Imi place foarte mult carte asta. Chiar am de gand sa mi-o comand imediat cum apare si fac rost de bani :)
  M-a impreionat citatul acela.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu o am pe wish list. Eu am destul de multe :))

   Ștergere
 4. imi place foarte mult cartea aceasta:D mia ales si coperta:D

  RăspundețiȘtergere
 5. O carte foarte frumoasa :) Am dat-o gata in doua zile, nu m-am putut desprinde de ea!

  RăspundețiȘtergere
 6. "Bailey este acel personaj nevinovat dornic de aventură și care va primi una peste așteptările sale"..cât mi-a plăcut faza asta=)) Superba recenzie

  RăspundețiȘtergere
 7. Incep sa regret din ce in ce mai mult ca nu am precomandat-o. Are o actiune foarte interesanta din cate se observa si chiar ma atrage.
  Frumoasa recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 8. De mult timp asteptam sa apara cartea asta, mi-a atras atentia cand am citit descrierea si cred ca este o carte diferita de tot ce am citit pana acum. Va fi si prima mea carte citita despre un circ.
  Ma bucur ca au pastrat copera.

  RăspundețiȘtergere
 9. Este o carte foarte buna. Nu am putut sa-mi iau mainile de pe ea. Personajele, locurile in care actiunea se petrece, totul este magic si la extrem. Superba carte si merita citita. O alta foarte buna carte este" Pilat's wife"(Pontius Pilat), este o carte nemaipomenita. Nu stiu daca se gaseste si in Romania

  RăspundețiȘtergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 11. Am citit cartea. Trebuie sa recunosc ca este genul de lectura de facut pe nerasuflate: pur si simplu, dupa ce ai inceput cartea, nu o mai poti lasa din maini pana ce nu ai ajuns la capat. E fascinanta datorita atmosferei create, a personajelor extraordinare care o populeaza si a intrigii. E una din cele mai frumoase carti citite de mine in ultimul timp.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate