1/26/2014

Personajul meu preferat (castigatorul concursului Fete stralucitoare)

         Personajul meu preferat face parte dintr-o serie de cărţi care au contituit la vremea apariţiei un fenomen internaţional, şi continuă şi în prezent să fie un fenomen pentru generaţiile noi. Seria la care fac referire este : ,,Harry Potter” , care îl are drept personaj principal pe cel enunţat în titlul omonim.
Nu cred că există copil, şi de ce nu, adult, care să nu fie fascinat de lumea magică descrisă în Harry Potter. Citind ,,Hary Potter”, am reuşit să intru într-o lume magică, o lume care pare atât de reală încât ridică semne de întrebarea cu privire la inexistenţa ei. Fiecare pagină din roman constituie o aventură alături de personajul principal Harry Potter, în care am empatizat, am râs şi am plâns alături de el şi am trăit la intensitate maximă întâmplările sale şi ale prietenilor săi. L-am invidiat pe Harry pentru că a avut ocazia să studieze la Şcoala de Magie şi Vrăjitorie ,,Hogwarts”, o şcoală minunată în care toţi ne-am dori să studiem, dar la care din păcate nu te poţi înscrie, ci mai degrabă eşti selctat şi anunţat prin intermediul unei bufniţe care trimite scrisori.
Totodată, Harry Potter mi-a inspirat milă pentru că a rămas orfan de la o vârstă fragedă, părinţii fiindu-i ucişi de Lordul Cap de Mort (sau cel al cărui nume nu trebuie pronunţat) . Singurul supravieţuitor al nefericitului eveniment, fiind Harry Potter, asupra căruia blestemul ,,Avada-Kedrava” nu a funcţionat, deşi este un blestem fatal, acesta funcţionând ca un ,,ricoşeu” împotriva lui Voldemort, lăsându-l într-o stare greu de definit, el nefiind în întregime nici mort şi nici viu.
            Acţiunea centrală a celor 7 volume urmăresc destinul lui Harry care inevitabil se intersectează cu cel al lui Voldemort care doreşte să se răzbune şi să-l ucidă. De-alungul celor 7 romane, asistăm la o transformare treptată a micuţului vrăjitor, care se maturizează devenind adolescent iar către final adult!
Ceeea ce mi-a plăcut cel mai mult la această serie a fost faptul că autoarea J K Rowling nu a creat un univers fanatstic care să fie o alternativă a universului nostru existenţial, aşa cum este cazul tărâmului minunat din seria ,,Conicile din Narnia” a lui Lewis (o serie pe care o recomand), nici nu a creat un tărâm mitic, un tărâm care a existat în alte timpuri şi care a fost populat ulterior cu tot felul de creaturi cu puteri supranaturale (de exemplu ,,Hobbitul”, ,,Stapanul inelelor “ale lui Tolkien). J K Rowling a creat un univers paralel cu al nostru, un univers care există din punct de vedere temporal în acelaşi timp cu universul nostru, şi în care sunt amintite şi instituţii din lumea ,,încuiaţilor” (cei care nu posedă abilităţi magice, cei care nu sunt capabili să vadă, de exemplu expresul Hogwarts care staţionează în fiecare an în gară), ca de exemplu: Ministerul Magiei din Londra zilelor noastre, minister invizibil pentru încuiaţi, dar care coexistă în universul nostru.
         Romanul este presărat şi cu multe situaţii amuzante, în majoritatea fazelor comice apare Harry alături de Ron, Neville sau verişorul său Dudley şi unchiul şi mătuşa sa Vernon şi Petunia. Aceştia din urmă îl crescuseră după ce le fusese lăsat la uşă, după moartea părinţilor săi, de către Hagrid, cel care va deveni unul dintre cei mai buni profesori ai lui Harry, dar care este şi păstrătorul cheilor de la Hogwarts, Hagrid fiind un semi-uriaş pe care nu aveţi cum să nu-l îndrăgiţi. Deşi nu este iubit de această familie adoptivă în care este considerat un băiat ciudat, cu puteri supranaturale care îi pun viaţa în pericol ,,scumpului” Dudley, el reuşeşte să-şi creeze propria familie, înconjurându-se de prieteni precum : Hermonie, Ron Weasley şi familia sa, spiriduşul Dobby, bufniţa Hedwig, Remus Lupin, Nevile Poponeaţă, unchiul său Sirius Black, Hagrid şi mulţi alţi prieteni, dar nu în ultimul rând directorul Şcolii de magie, pofesorul Albus Dumbledore.
        La Hogwarts viaţa nu este lipsită de griji şi probleme, personajele se confruntă cu probleme obişnuite de viaţă numai că ele se petrec într-o lume magică. Lumea lui Harry îi ajută pe adulţi să viseze cu ochii deschişi, ne determină pe toţi să ne dorim cu ardoare să putem stduia la Hogwarts şi să putem face parte într-o anumită ,,Casă” în funcţie de alegerea Jobenului Magic care realizează sortarea în primul an şcolar. Casa din care face parte Harry Potter este cea a Cercetaşilor, şi este condusă de doamna McGonagall.
Pentru cei care de abea acum descoperă universul magic al lui Harry Potter, le doresc călătorie plăcută şi le ofer două sfaturi:
1. Nu vă ataşaţi de personaje prea mult, dacă nu vreţi să suferiţi,
2. Nu toate personajele sunt ceea ce vor sa pară, aparenţele sunt înşelătoare, spun asta din proprie experinţă, pentru că am urât un personaj la fel de mult cum l-a urât şi Harry, şi la final am trăit acelaşi sentiment de milă şi de compasiune pentru el, cand era prea târziu (cei care aţi citit romanul ştiţi despre cine vorbesc, cei care sunteţi la începutul poveştii, vă urez lectură plăcută!).
      Harry este un personaj celebru care va fascina generaţii la rând! Nimeni nu va mai putea vre-odată să dea naştere unui asemenea personaj şi unui asemenea univers în care fantasticul se îmbină perfect cu realul, fapt ce îi dă impresia cititorului că lumea magică există, numai că lui îi lipseşte capacitatea de a o vedea.

În cazul în care ştiţi cumva că puteţi mişca lucrurile din jurul vostru şi puteţi face tot felul de chestiuni magice, nu vă rămâne decât să aşteptaţi o bufniţă care să vă aducă scrisoarea către Şcoala de Magie şi Vrajitorie ,,Hogwarts”, unde veţi putea face cunoştinţă cu Harry Potter! Succes!

Scris de Cătălina Paun Cezarina

5 comentarii:

  1. Felicitări, Cătălina! Foarte frumoasă descrierea lui Harry!! ^.^

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos Claudiu, am observat 2 greseli de scriere gresita la tastatura, my fault...modifica wordul si nu am fost atenta. Mie mi-a placut foarte mult seria HP si o recomand tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  3. cum sa nu-l iubesti pe harry? 8->

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate