Treceți la conținutul principal

CUPA CARTILOR - Etapa 2 - Runda 3 - Cele 13 motive VS Eve


 Cele 13 motive de Jay Asher

Numar volume: 1  
An apariție: 2012
Editură: LEDA 

Sper că sunteţi gata, pentru că sunt pe cale să vă spun povestea vieţii mele. Mai exact, de ce s-a sfârşit viaţa mea. Şi dacă asculţi casetele astea, atunci eşti şi tu unul dintre motive.
Reacţionăm diferit la ideea sinuciderii. E uşor să spunem: „Hei! Eu nu gândesc aşa, nu pot accepta propria-mi anihilare ca soluţie. Cum să pot simţi această carte când însăşi premisa ei se opune tuturor convingerilor mele?” Dar stai aşa! Chiar ASTA e ideea!  Nu suntem la fel, cei din jur nu ne influenţează în aceeaşi măsură, nu aceleaşi lucruri au importanţă şi da, nu aceleaşi soluţii ni se par acceptabile. Nu sunt motivele mele sau ale tale, sunt motivele lui Hannah!
Cele treisprezece motive pleacă de la o situaţie fără ieşire. Nimic din ce-a fost nu mai poate fi reparat. Dar încă se poate controla şi preveni ce urmează să se întâmple. Altora.
Spus într-un mod brutal, e o carte care-ţi oferă motive pentru care să nu faci altora ce ţie nu ţi-ar plăcea să ţi se facă. Pentru că totul poate scăpa de sub control. Pentru că suntem diferiţi. Pentru că nimeni nu poate da timpul înapoi şi nimeni nu poate repara răul deja făcut. Pentru că e bine să ai curajul să arăţi ce simţi şi ce vrei. Poate dacă Clay ar fi făcut asta, deznădejdea lui Hannah nu ar fi câştigat.
Totuşi destinatarii casetelor merită oare povara pusă pe umerii lor de Hannah? E vorba de răzbunare, de necesitatea explicării gestului, de prevenirea altor victime? Veţi decide voi.
De admirat este faptul că autorul nu prezintă sinuciderea ca pe o soluţie, dimpotrivă. Dacă şi Hannah ar fi avut un pic de curaj, ar fi putut afla că sentimentele lui Clay sunt aproape. Că totul se poate rezolva. Că există şi alte soluţii.
Uitaţi ideea că o să vă placă cartea pentru că... nu e nimic de plăcut. Tot ce faci este să simţi. Să simţi ceea ce a simţit Hannah, să simţi ceea ce simte Clay. E o carte care te răscoleşte şi care-ţi frământă mintea şi inima deopotrivă.
Acum nu vă gândiţi că e o carte plictisitoare, pentru că nu e. Autorul prezintă alternativ trăirile şi punctele de vedere ale lui Hannah şi Clay şi astfel oferă mai multe faţete, mai multe percepţii, argumente şi contraargumente, punându-te în situaţia de a-ţi face propria analiză. Jay Asher reuşeşte să te ţină în priză, să te facă curios să afli totul. Nu poţi renunţa, trebuie să afli! E un carusel de sentimente în toate nuanţele posibile.
De ce s-o votaţi? Pentru că este o carte care pune probleme, care chinuie. Pentru că sunt atât de multe şi diferite reacţii la ea încât e clar că a atins o coardă sensibilă. Pentru că trimite un mesaj clar cu privire la cum ar trebui să ne purtăm, că faptele noastre pot avea consecinţe nebănuite, că trebuie să ne pese de cei din jur şi de sentimentele lor.
(Bibliophile Mystery) 
***
Eve de Anna Carey


Numar volume: 2 (serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 1
An aparitie: 2011 
Editura: LEDA 





Ce este frumos la distopii este faptul că eroului/eroinei i se acordă o şansă. 
În Eve şansa este a alegerii. A alegerii dintre ce i s-a pregătit şi ceea ce ar putea fi o viaţă liberă. Doar atât. 
Avem de a face cu o lume în care oamenii au o destinaţie fixă, oribilă. Soarta lor este stabilită de însăşi cei care ar trebui să protejeze şi să ajute la dezvoltarea societăţii, dar care cred că scopul scuză mijloacele. Asta în cazul în care chiar i-ar interesa binele cetăţii şi a cetăţenilor şi nu ar avea propriile lor planuri meschine. 
Acţiunea se petrece într-un ritm trepidant. Eroina este bulversată şi obligată să ia decizii vitale în decursul a câtorva ore, în contextul aflării unor elemente care îi răstoarnă lumea cu susul în jos. Autoarea a reuşit să construiască un personaj veridic, care nu capătă peste noapte abilităţi şi calităţi care să-i permită uşor să facă faţă provocărilor. Şi asta face posibil ca cititorul să se identifice uşor cu Eve. Ea face greşeli, uneori cu urmări grave, face alegeri eronate sau este victima unor decizii mârşave ale altora. Totuşi găseşte resurse să reziste, să se salveze. Mâna de ajutor şi noroc vine în mod natural, nimic nu dă impresia unei exagerări. La fiecare pas evoluează. 
Prietenia, povestea de dragoste se strecoară şi se uneşte pe nesimţite, în mod fericit în lupta pentru supravieţuire, devenind un tot. Personajul lui e puternic şi, chiar daca nu a avut o viaţă uşoară, nu şi-a pierdut bunătatea şi sensibilitatea. Este un suflu proaspăt, un băiat bun, atât de rar în literatura pentru tineri, el este tandru, protector şi loial, iar Eve, în ciuda celor învăţate, recunoaşte asta în el („un om bun”). 
Personajele secundare, bune sau rele, sunt frumoase. Prezenţa fiecăruia aduce o notă aparte poveştii şi inspiră cititorul. Speranţa şi deznădejdea coexistă. Fiecare pas poartă către o nouă încercare, către o nouă luptă. 
Finalul poate smulge lacrimi cititorului, să-l facă să ţipe că nu e corect. Da, speranţa şi deznădejdea coexistă. Eve nu poate avea totul, Caleb nu (mai) are nimic. Ceva important va fi pierdut, dar important este ce va decide Eve să piardă. 
Stilul autoarei este pictural şi fiecare detaliu are rolul său. Modul în care scrie face posibilă vizualizarea cu uşurinţă a întregului, de la sentimente până la ultima piatră prăfuită. Totuşi imaginaţia cititorului este doar îndrumată, fiecare putând să-şi aducă propria contribuţie. Anna Carey găseşte un amestec optim de descrieri, acţiune şi sentimente garantând astfel o lectură plăcută. Cel ce parcurge textul este ţinut alert şi nu poate lăsa cartea din mână. Ceva se întâmplă la tot pasul, ceva la care nici nu s-a gândit. Niciun plan nu prea ajunge la bun sfârşit şi nu are rezultatul scontat. 
De ce s-o votaţi? Pentru că intriga este foarte bună, ritmul povestirii extraordinar, personajele realiste, iar cartea se termină pe o muchie de cuţit atât de ascuţită încât niciun alt volum doi nu va fi aşteptat cu mai multă nerăbdare. În plus este un îndemn pentru bărbaţi să considere femeia egalul şi partenerul lor
(Bibliophile Mystery)
Puteti vota pana pe 18 iunie la ora 24.00 
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI 
*CUPA CARTILOR este parte a campaniei "Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania"





@Carti Alese

Comentarii

  1. Nici de data aceasta n-am avut cum să mă decid prea bine pentru că nu am citit decât recenzii şi prezentări făcute acestor cărţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am citit doar ''Eve'' si a fost destul de bune, vreau sa citesc si ''Cele 13 motive''.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu am citit niciuna dintre ele,dar planuiesc...am ales cele treisprezece motive:)

    RăspundețiȘtergere
  4. nu am citit nici eu vreuna din ele, dar, nu stiu de ce, Eve.

    RăspundețiȘtergere
  5. am votata eve....mi se pare ca este mai optimista...cele 13 motive, ce am citit din ea , iti lasa un gust oarecum amar...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca este destul de prvizibil cine va castiga, desi eu voi incerca sa intorc rezultatul si am votat Eve

    RăspundețiȘtergere
  7. am2 cărți sunt frumoase :D
    hmmm....

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi