Treceți la conținutul principal

Chestiunea Finkler de Howard Jacobson Recenzie

Un grup de trei prieteni.
În timp relația lor de prietenie se degradează.
Julian Treslove duce o viață haotică, lipsită de sens, nu are grijă de cei doi copii ai lui și are diferite relații de scurtă durată, pentru că era confundat cu diferite vedete. Dar într-o seară acesta a fost confundat cu un evreu și a fost atacat și jefuit de o femeie. Să fi fost femeia de care i-a vorbit ghicitoarea din Barcelona?
Această întâmplare l-a făcut să se intereseze și mai mult de evrei, de religia lor, trecutul lor și de Sam Finkler (prietenul lui evreu). Îl invidia pe Sam, pentru că era evreu sau  că avea o soție și era un scriitor, filosof și vedetă de televiziune. Admirația lui Julian Treslov pentru evrei este dăunătoare pentru ceilalți pentru că îi neglijează și se neglijează pe sine. După ce Finkler și Libor (celălalt prieten al lui) devin văduvi, acesta se simte puțin vinovat pentru că l-a trădat pe Finkler, culcându-se de mai multe ori cu soția acestuia. Află că Finkler nu era cu adevărat un evreu pentru că nu respecta toate tradițiile impuse de poporul său. Holocaustul din cel de-al Doilea Război Mondial îl simte și acum, pentru că evreii sunt încă arătați cu degetul, atacați, umiliți și omorâți în diferite colțuri ale lumii.
     După toate obiceiurile/tradițiile descoperite, este pregătit Treslorve să le accepte, să devină un evreu pentru persoana iubită?
 Răspunsul îl găsiți, citind romanul.
"...un ucigaș de visuri, un asasin de speranțe, un vampir .
(...)
Ca un bărbat care iubea femeile până la moarte, Treslove nu pricepea cum ar putea fi el ucigașul visurilor lor."

Nu mă așteptam ca această carte să-mi placă așa de mult! Este genul de carte, la care nu te așteptai să trateze anumite teme și să exploreze diferite tipuri de mentalități. Obsesia lui Treslove pentru iudaism, pentru evrei m-a cam dat peste cap. Am aflat multe despre trecutul și obiceiurile evreilor, dar și despre viața unui bărbat, care din punctul meu de vedere este distrus moral, prin toate faptele comise. Avem și tipul de bărbat, care își neglijează soția și copiii, dar regretă atunci când e prea târziu; mai avem tipul de iubire de care nu te desparți, chiar dacă fizic nu mai este, este răpită de moarte. Un roman complex, care tratează diferite teme. Acțiunea romanului are loc în Londra, iar romanul este narat la persoana a III-a.



Nota 9/10
Titlul: Chestiunea Finkler
Autor: Howard Jacobson
Editura: Rao
Recenzie:Claudiu
FACEBOOK-ul EDITURII



@Carti Alese

Comentarii

  1. imi place subiectul,chiar nu am citit pana acum carti care sa vorbeasca despre asa ceva...
    interesante cele doua citate..:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer nu îmi sună prea interesantă cartea. E ok, adică nu cred că e plictisitoare, dar nu reprezintă un element de noutate... şii sinceră să fiu nu cred că aş citi-o:-?

    RăspundețiȘtergere
  3. subiectul cărții nu prea ma atrage...

    RăspundețiȘtergere
  4. hmm..nu prea citesc carti de genul ascesta, dar poate o sa incerc..

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar m-am intrebat cum este cartea aceasta:-?

    RăspundețiȘtergere
  6. Este o carte interesanta.Care mai mult te invata despre oameni:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Titlul suna a roman politist,dar tema e religioasa impletita cu dilema psihologica.Imi aduce aminte de filmul Le Rabbi Jacob,care ma amuza mereu.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi