Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

6/11/2012

Chestiunea Finkler de Howard Jacobson Recenzie

Un grup de trei prieteni.
În timp relația lor de prietenie se degradează.
Julian Treslove duce o viață haotică, lipsită de sens, nu are grijă de cei doi copii ai lui și are diferite relații de scurtă durată, pentru că era confundat cu diferite vedete. Dar într-o seară acesta a fost confundat cu un evreu și a fost atacat și jefuit de o femeie. Să fi fost femeia de care i-a vorbit ghicitoarea din Barcelona?
Această întâmplare l-a făcut să se intereseze și mai mult de evrei, de religia lor, trecutul lor și de Sam Finkler (prietenul lui evreu). Îl invidia pe Sam, pentru că era evreu sau  că avea o soție și era un scriitor, filosof și vedetă de televiziune. Admirația lui Julian Treslov pentru evrei este dăunătoare pentru ceilalți pentru că îi neglijează și se neglijează pe sine. După ce Finkler și Libor (celălalt prieten al lui) devin văduvi, acesta se simte puțin vinovat pentru că l-a trădat pe Finkler, culcându-se de mai multe ori cu soția acestuia. Află că Finkler nu era cu adevărat un evreu pentru că nu respecta toate tradițiile impuse de poporul său. Holocaustul din cel de-al Doilea Război Mondial îl simte și acum, pentru că evreii sunt încă arătați cu degetul, atacați, umiliți și omorâți în diferite colțuri ale lumii.
     După toate obiceiurile/tradițiile descoperite, este pregătit Treslorve să le accepte, să devină un evreu pentru persoana iubită?
 Răspunsul îl găsiți, citind romanul.
"...un ucigaș de visuri, un asasin de speranțe, un vampir .
(...)
Ca un bărbat care iubea femeile până la moarte, Treslove nu pricepea cum ar putea fi el ucigașul visurilor lor."

Nu mă așteptam ca această carte să-mi placă așa de mult! Este genul de carte, la care nu te așteptai să trateze anumite teme și să exploreze diferite tipuri de mentalități. Obsesia lui Treslove pentru iudaism, pentru evrei m-a cam dat peste cap. Am aflat multe despre trecutul și obiceiurile evreilor, dar și despre viața unui bărbat, care din punctul meu de vedere este distrus moral, prin toate faptele comise. Avem și tipul de bărbat, care își neglijează soția și copiii, dar regretă atunci când e prea târziu; mai avem tipul de iubire de care nu te desparți, chiar dacă fizic nu mai este, este răpită de moarte. Un roman complex, care tratează diferite teme. Acțiunea romanului are loc în Londra, iar romanul este narat la persoana a III-a.Nota 9/10
Titlul: Chestiunea Finkler
Autor: Howard Jacobson
Editura: Rao
Recenzie:Claudiu
FACEBOOK-ul EDITURII@Carti Alese

8 comentarii:

 1. imi place subiectul,chiar nu am citit pana acum carti care sa vorbeasca despre asa ceva...
  interesante cele doua citate..:P

  RăspundețiȘtergere
 2. Sincer nu îmi sună prea interesantă cartea. E ok, adică nu cred că e plictisitoare, dar nu reprezintă un element de noutate... şii sinceră să fiu nu cred că aş citi-o:-?

  RăspundețiȘtergere
 3. subiectul cărții nu prea ma atrage...

  RăspundețiȘtergere
 4. hmm..nu prea citesc carti de genul ascesta, dar poate o sa incerc..

  RăspundețiȘtergere
 5. Chiar m-am intrebat cum este cartea aceasta:-?

  RăspundețiȘtergere
 6. Este o carte interesanta.Care mai mult te invata despre oameni:)

  RăspundețiȘtergere
 7. Titlul suna a roman politist,dar tema e religioasa impletita cu dilema psihologica.Imi aduce aminte de filmul Le Rabbi Jacob,care ma amuza mereu.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate