Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/19/2012

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 12 - Instrumente Mortale VS Harry Potter

Instrumente Mortale de Cassandra Clare 

Numar volume: 5 (serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 3 
An aparitie: 2011
Editura: LEDA


Instrumente mortale nu este doar o „altă serie fantasy”. Este acea serie pe care ar trebui să o citească toată lumea, acea serie care reprezintă un reper valabil al genului. Deşi este catalogată ca Young Adult, ea va fi sigur apreciată în egală măsură şi de cei maturi. 

Autoarea reuşeşte să construiască o lume care pare deopotrivă reală şi magică. Cassandra Clare stabileşte în această lume un echilibru perfect între legende, mituri urbane şi real care are ca efect integrarea perfectă a cititorului în aceasta. Este o lume ce nu aparţine doar oamenilor obişnuiţi ci una care aparţine deopotrivă Vânătorilor de umbre, zânelor, vârcolacilor şi vampirilor chiar şi demonilor. Societatea Vânătorilor de umbre este mistică, întunecată, sexy, curajoasă şi puternică, una din care îţi vei dori să faci parte.

Personajele sunt foarte bine construite şi variate. Fiecare corespunde rolului care i s-a dat şi fiecare este influenţat de modul în care acţiunea se desfăşoară. 

Clary este pe măsura celui mai bun prototip al eroinei fantasy, inteligentă, cu o isteţime a vieţii, curaj şi bunătate şi cu acel ceva care îi oferă autenticitate şi care o ţine ancorată în real. Real este şi fermecătorul Jace care se ascunde sub aparenţa unui temperament enervant ce ajunge insuportabil chiar şi pentru cei care îl iubesc. Legătura dintre Jace şi Clary devine exemplul cel mai nefericit al dragostei interzise, lăsând cititorul să fiarbă până la aflarea deznodământului.

Personajele secundare sunt destule şi pe fiecare îţi doreşti să le vezi mai mult, să le regăseşti mai des. Alec şi Magnus, Isabelle şi Simon, Luke şi Sebastian şi toţi ceilalţi au propria istorie care alături de personalităţile lor variate dau consistenţă şi valoare seriei. 

Acţiunea este intensă şi uneori atinge limita dark, devenind înfricoşătoare. Mai ales prin faptul că simţi că te afli în mijlocul acţiunii, că puţinele opţiuni ale personajelor sunt puţinele tale opţiuni. Luptă sau fugi! – nu vei putea simţi mai real cum adrenalina duduie nu doar prin vasele lor ci şi prin sângele tău. 

În Instrumente mortale nimic nu este la întâmplare, nimic nu este o coincidenţă sau un mod facil de a ieşi dintr-o situaţie. Mai mult, autoarea se joacă cu cititorul arătându-i din timp indicii cu privire la ce se va întâmpla, dar nu vă gândiţi că acesta îşi va da seama. De ce? Pentru că fiecare amănunt poate da naştere mai multor posibilităţi. Elementele mici, aparent neînsemnate sunt cele care la un moment capătă valoarea punctului de cotitură, acel buştean sau piatră care schimbă cursul râului, acea buturugă mică ce răstoarnă carul mare. Pe măsura volumelor, lupta eternă dintre bine şi rău devine mai acută, mai profundă, iar trăirile personajelor vor fi chinul cititorului.

Totuşi, deşi problemele seriei sunt foarte serioase, de la salvarea relaţiilor până la salvarea lumii şi eventual supravieţuirea personajelor, nu lipseşte umorul. Replicile adolescenţilor (care, să fim serioşi cât de serioşi pot fi şi cât timp???) poartă acele ironiei şi hazului de necaz.

De ce să votaţi seria? Pentru că are tot ce şi-ar putea dori un tânăr cititor (orice cititor): mister, suspans, surprize, trădări, dragoste şi chiar mici tuşe de dramoletă. Indiferent de stilul vostru preferat, indiferent de ceea ce vă face să vibraţi tot veţi găsi ceva care să vă placă şi să apreciaţi în Instrumente mortale. O serie cu adevărat mortală.
 (Bibliophile Mystery)


*** 

 Harry Potter de J. K. RowlingNumar volume: 7 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 7
An aparitie: 2002
Editura: EGMONTHarry Potter este cartea generației noastre. Nu este cineva care să nu fi citit un volum din serie sau care să nu fi auzit de ea.

Este o serie care a permis copilor deveniţi adolescenţi şi apoi tineri posibilitatea de a visa cu ochii deschişi la o lume diferită în care fiecare ar putea fi primit. O lume în care fiecare ar putea întâlni inorogi şi dragoni şi să facă şi ceva magie.

Seria este povestea băiatului de 11 ani care descoperă că este vrăjitor şi are astfel ocazia să scape de rudele care l-au terorizat timp de un deceniu. În ea descoperiți șansa lui de a afla cine e cu adevărat.
Ajuns în lumea vrăjitorilor Harry descoperă şi trăieşte înconjurat de creaturi magice: goblini, vârcolaci, unicorni, centauri. Este o lume care îi oferă posibilitatea să afle mereu lucruri noi despre el însuşi. Descoperirea adevărului despre părinţii săi şi despre moartea lor, a faptului că întreaga lume a vrăjitorilor „buni” aşteaptă de la el izbăvirea şi înfrângerea lui Cap de Mort nu este chiar atât de uşor de suportat. În plus, el este supus unor numeroase comploturi şi maşinaţiuni cărora trebuie să le dezlege iţele dacă vrea să scape cu viaţă. Dar cu toate problemele legate de noul lui statut, Harry Potter găseşte şi lucruri bune. Are ocazia să aprecieze valoarea prieteniei adevărate şi a familiei, chiar daca aceasta nu se bazează pe legături de sânge. Hermione şi Ron îi vor sta mereu aproape şi mereu îi vor acoperi spatele.

Ron, este puştiul cam naiv şi nu prea înzestrat, născut într-o familie săracă, care însă reuşeşte să facă faţă vieţii. Având încă șase frați, mulți mai mari, își dorește ceva al lui, pentru că tot timpul a fost nevoit să poarte lucruri rămase mici celorlalți. Totuși nu se lasă marcat de reputaţia lui Harry.
Hermione este mândră de ceea ce poate face, de inteligenţa şi talentul pe care în mod evident le are. Dar pentru că niciunul dintre părinții ei nu este vrăjitor, îi este foarte greu să se împună în fața celorlalți. Îl ajuta pe Harry direct şi necondiţionat.

Harry Potter vorbeşte de fapt despre maturizare. Cei trei prieteni se transformă şi cresc emoţional şi uman de la un volum la altul, fiecare carte reprezentând câte un an viaţa lor.

Personajele sunt complexe şi prin poveştile fascinante pe care le poartă fiecare, dau greutate seriei. Ele au și rolul de a scoate în evidenţă calităţile şi defectele lui Potter, modul în care acesta se dezvoltă sub influenţa tentaţiilor şi pericolelor care îl pândesc mereu, sub greutatea sorții care îi este rezervată. Fecare volum adaugă câte o piese la giganticul puzzle care în final va indica deznodământul luptei dintre răul absolut şi puritate.

J. K Rowling creează o lume cu adevărat fabuloasă. O lume complexă, plină de surprize, o lume în care glumele presărate la tot pasul se împletesc cu momente înspăimântătoare. Atenţia autoarei pentru detalii este extraordinară şi oferă rafinament și complexitate întregii serii. De exemplu, uriaşul castel ascuns prin magie de vederea oamenilor simpli, are scări schimbătoare care te pot duce în cu totul alte locuri decât vroiai, o sală a meselor cu un tavan ce redă vreme de afară, portrete şi fantome cu care poţi purta o discuţie. Un roman pe care orice copil îl va iubi.

Trebuie să votați Harry Potter pentru că este o poveste despre datorie, dragoste, loialitate, despre lupta dintre bine şi rău, despre maturizare, despre tot ceea ce înseamnă să fii uman într-o lume prea puţin umană. Totul este posibil, chiar şi să pierzi.

(Bonnie)

Puteti vota pana pe 21 mai la ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI

*CUPA CARTILOR este parte a campaniei Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania@Carti Alese

8 comentarii:

 1. Eu cred că runda aceasta e pierdută de Instrumente mortale :-? Adică majoritatea din cei care votează au crescut cu Harry Potter şi nu cred că Instrumente mortale e mai tare ca Harry Potter.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta este parerea noastra, dar mai sunt si cei care zic aca sunt satui de Harry Potter si ca este pentru copii. Oricum, am votat Harry Potter, sunt sigura ca Instrumente Mortale este o serie draguta, dar nu am inceput inca sa citesc.

   Ștergere
  2. Da, ştiu că sunt persoane care spun că Harry Potter e pentru copii, dar sunt mai mulţi care nu cred asta, cel puţin eu aşa sper:))

   Ștergere
  3. Harry Potter, nu e numai pentru copii. A inceput asa, dar evolueaza si stilul se maturizeaza pe masura ce personajele cresc. (^_^)

   Ștergere
 2. Imi pare rau ca am pierdut aceasta runda a cupei cartilor. Nu sunt in tara, dar, as fi votat HP!

  RăspundețiȘtergere
 3. Bineinteles ca 'Instrumente mortale'

  RăspundețiȘtergere
 4. doua carti superbe, ambele se afla in top 10, dar HP este de departe favoritul meu, pacat ca a pierdut aceasta runda, probabil pentru ca mojoritatea il considera pentru copii

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate