Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/19/2012

Extrem de tare & incredibil de aproape de Jonathan Safran Foe

Dragă cititorule,
Mă numesc Oskar şi sunt inventator, astrofizician şi fan Beatles. Am nouă ani.
Tati a murit la 11 septembrie 2001. Chiriaşul bunicii e mut şi are palmele tatuate cu DA şi NU. În camera lui tati am găsit o cheie pe care am de gând s-o încerc în toate încuietorile din New York. ªtiai că acum sunt mai mulţi oameni vii pe Pământ decât au fost vreodată? Adică, dacă ar vrea cu toţii să-l joace pe Hamlet în acelaşi timp, n-ar putea, pentru că n-ar fi destule cranii! Asta e povestea mea, pe care n-am de gând să ţi-o spun de un googolplex de ori. Ce noroc pe tine că m-ai întâlnit!
Oskar Schell este inventator, francofil, explorator, pacifist, astrofizician amator, bijutier, admirator al lui Stephen Hawking şi fan Beatles. Are nouă ani. Şi o misiune secretă: să străbată New Yorkul în căutarea încuietorii la care se potriveşte o cheie misterioasă, găsită printre lucrurile tatălui său, victimă a atentatului de la 11 septembrie. Din specia inocenţilor inspiraţi care s-au mai făcut „auziţi“ în literatură de la William Faulkner la Kurt Vonnegut, Oskar filtrează lumea prin lentilele lui de copil supradotat, poate autist, poate doar dureros de precoce. Are o voce uneori exasperantă, alteori nemaipomenit de duioasă, de cele mai multe ori hipnotică – şi un umor involuntar de zile mari. Ceilalţi doi povestitori, la fel de enigmatici, sunt protagoniştii unei iubiri mutilate, puse sub semnul unei alte tragedii a lumii moderne, şi astfel ia naştere ruta narativă World Trade Center – Dresda – Hiroshima, ca o punere în abis a durerii mai multor generaţii.
Cu toate că Jonathan Safran Foer taie în carnea istoriei recente, nici un rând din roman nu reverberează apocaliptic, dulceag sau tendenţios. La catharsisul emoţional pe care îl provoacă această carte contribuie şi componenta ei vizuală, un alt fel de text, crescut din carnea celui present în litere, un alt fel de poveste.
BESTSELLER NEW YORK TIMES
BESTSELLER AMAZON.COM
Prix des libraires du Québec (Roman hors Québec, 2007)
Finalist la International IMPAC Dublin Literary Award, 2007
Selectat pe listele: American Library Association (ALA) Notable Books for Adults, 2006; New York Public Library's "25 Books to Remember", 2005;
Village Voice 25 Favorite Books, 2005
BEST BOOK OF THE YEAR 2005: Los Angeles TimesWashington Post Book WorldChicago TribuneSt. Louis Post-DispatchRocky Mountain News
Roman tradus în peste 30 de limbi.
@Carti Alese


10 comentarii:

 1. Pot să spun UAU! A fost super descrierea, adică ideea cu un copil de 9 ani super inteligent nu e nimic nou, dar misterul cheii şi mutul care stă în chirie sunt nişte lucruri foarte importante. Chiar sunt curioasă dacă va găsi încuietoarea care se deschide cu acea cheie.
  Cartea e apărută la noi, nu?:-? În ultima vreme descopăr multe cărţi interesante de care nu aveam habar.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da stiu si eu am descoperit multe carti care nici nu stiam ca se afla pe piata romanesca :)) .Daca ma intrebi pe mine sunt aproape sigura ca va reusi sa gasesca incuietoarea si sa deschida usa ,eu nu vad altfel cartea.

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. dince ştiam eu era sediul Google.

   Ștergere
  2. Acum ceva vreme am aflat pe youtube ca inseamna numarul cu cele mai multe cifre...

   Ștergere
 3. Mi se pare foarte interesantă cartea şi îmi place descrierea lui Oskar. O să încerc să fac rost de ea :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Cred ca merita citita o astfel de carte...foarte precisa descrierea :D

  RăspundețiȘtergere
 5. Doamne ce copil adorabil <3 .M-au cucerit deja ochii ...
  Oskar este un copil puternic care a facut fata morti tatalui sau .La noua ani dovedeste o tarie de caracter care ar putea muta muntii de loc si o determinare de neclintit cand isi incepe misiunea de cautare.O carte care ne infatiseaza o lume vazuta prin ochii inocentei mare ,plina de pericole dar in acelasi timp surprinzatoare si provocatoare.

  RăspundețiȘtergere
 6. atentatele de la 11 spetembrie au fost sursa de inspiratie pentru ceva romane si filme, dar cartea aceasta se detaseaza de celelalte prin simplu fapt ca evenimentele sunt privinte prin prisma unui copil

  RăspundețiȘtergere
 7. Foarte tare coperta.ochii aia m-au vrajit definitiv...

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate