Treceți la conținutul principal

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 7 - Cele 13 motive VS Mandrie si prejudecata


 Cele 13 motive de Jay Asher

Numar volume: 1  
An apariție: 2012
Editură: LEDA 
Sper că sunteţi gata, pentru că sunt pe cale să vă spun povestea vieţii mele. Mai exact, de ce s-a sfârşit viaţa mea. Şi dacă asculţi casetele astea, atunci eşti şi tu unul dintre motive.
Reacţionăm diferit la ideea sinuciderii. E uşor să spunem: „Hei! Eu nu gândesc aşa, nu pot accepta propria-mi anihilare ca soluţie. Cum să pot simţi această carte când însăşi premisa ei se opune tuturor convingerilor mele?” Dar stai aşa! Chiar ASTA e ideea!  Nu suntem la fel, cei din jur nu ne influenţează în aceeaşi măsură, nu aceleaşi lucruri au importanţă şi da, nu aceleaşi soluţii ni se par acceptabile. Nu sunt motivele mele sau ale tale, sunt motivele lui Hannah!

Cele treisprezece motive pleacă de la o situaţie fără ieşire. Nimic din ce-a fost nu mai poate fi reparat. Dar încă se poate controla şi preveni ce urmează să se întâmple. Altora.
Spus într-un mod brutal, e o carte care-ţi oferă motive pentru care să nu faci altora ce ţie nu ţi-ar plăcea să ţi se facă. Pentru că totul poate scăpa de sub control. Pentru că suntem diferiţi. Pentru că nimeni nu poate da timpul înapoi şi nimeni nu poate repara răul deja făcut. Pentru că e bine să ai curajul să arăţi ce simţi şi ce vrei. Poate dacă Clay ar fi făcut asta, deznădejdea lui Hannah nu ar fi câştigat.
Totuşi destinatarii casetelor merită oare povara pusă pe umerii lor de Hannah? E vorba de răzbunare, de necesitatea explicării gestului, de prevenirea altor victime? Veţi decide voi.
De admirat este faptul că autorul nu prezintă sinuciderea ca pe o soluţie, dimpotrivă. Dacă şi Hannah ar fi avut un pic de curaj, ar fi putut afla că sentimentele lui Clay sunt aproape. Că totul se poate rezolva. Că există şi alte soluţii.
Uitaţi ideea că o să vă placă cartea pentru că... nu e nimic de plăcut. Tot ce faci este să simţi. Să simţi ceea ce a simţit Hannah, să simţi ceea ce simte Clay. E o carte care te răscoleşte şi care-ţi frământă mintea şi inima deopotrivă.
Acum nu vă gândiţi că e o carte plictisitoare, pentru că nu e. Autorul prezintă alternativ trăirile şi punctele de vedere ale lui Hannah şi Clay şi astfel oferă mai multe faţete, mai multe percepţii, argumente şi contraargumente, punându-te în situaţia de a-ţi face propria analiză. Jay Asher reuşeşte să te ţină în priză, să te facă curios să afli totul. Nu poţi renunţa, trebuie să afli! E un carusel de sentimente în toate nuanţele posibile.

De ce s-o votaţi? Pentru că este o carte care pune probleme, care chinuie. Pentru că sunt atât de multe şi diferite reacţii la ea încât e clar că a atins o coardă sensibilă. Pentru că trimite un mesaj clar cu privire la cum ar trebui să ne purtăm, că faptele noastre pot avea consecinţe nebănuite, că trebuie să ne pese de cei din jur şi de sentimentele lor.
(Bibliophile Mystery) 

***


Mândrie și prejudecată de Jane Austen

Număr volume: 1
An apariție: n/a
Editura: LEDA 



Este greu să descrii un roman clasic recunoscut la nivel mondial ca fiind una dintre cele mai bune poveşti de dragoste din literatura engleză. Ce s-ar putea scrie despre el pentru a-i evidenţia adevărata valoare? Cred că am să încep cu un citat.
N-aş putea să precizez nici ora, nici locul, nici prima privire, nici primul cuvânt. E mult de atunci. Când mi-am dat seama, era prea târziu.”
Acesta este răspunsul domnului Darcy la întrebarea domnişoarei Elizabeth Bennet când anume s-a îndrăgostit de ea.
Mândrie şi prejudecată este o lectură extraordinară, o paradă de maniere şi sentimente dar în aceeaşi măsură o etalare a prostiei şi suficienţei umane manifestate în societatea de la începutul anilor 1800. Autoarea s-a bucurat de un simţ ascuţit pentru descoperirea şi redarea într-un mod amuzant a ridicolului din oameni şi societate. Poate părea răutăcioasă, dar e şi corectă pentru că evidenţiază şi calităţile acestora, realizând în fapt o critică la adresa societăţii vremii.
Stilul este alert, descriptiv, amplu, într-un cuvânt excepţional. Povestea n-ar fi putut fi mai antrenantă. Nu găseşti nimic din stilul sau limbajul uneori greoi al textelor vechi, de care tinerii de obicei se sperie.
Adevărata valoare a acestei cărţi este dată de descrierea caracterelor. Personajele sunt magnifice, credibile în totalitate, umane prin capriciile, grijile, greşelile sau ciudăţeniile pe care le afişează. Acţiunea este special creată pentru a le surprinde aceste trăiri, iar percepţia autoarei asupra naturii umane este remarcabilă.
Elizabeth şi Darcy sunt amândoi inteligenţi, încrezători şi spirituali. Care dintre voi nu a fost măcar un pic atrasă de celebrul domn Darcy, mândru şi distant, chiar arogant? Personajul Lizzy are o mentalitate cu mult înaintea epocii ei. Interacţiunile dintre cei doi protagonişti nu sunt doar un simplu flirt, ci reprezintă un progres, o depăşire a situaţiei materiale, a convenienţelor vremii şi a părerilor proprii şi acelor din jur. Toate înţelegerile/neînţelegerile dintre ei sunt însoţite de un umor fin.
Eroinele lui Jane Austen sunt vestite pentru lupta pe care o poartă în permanenţă între sentimente şi avere şi au fost mereu criticate pentru capacitatea de a le primi pe amândouă la final. Rareori întâlnim, în opera clasică, poveşti cu final fericit.

Trebuie sa votaţi Mândrie şi prejudecată pentru că este pur şi simplu o plăcere să o citeşti, pentru că în cultura generală a fiecăruia dintre noi trebuie să se regăseasca şi un strop de literatură clasică, mai ales când aceasta este atât de fluentă şi plină de viaţă. 
(Bibliophile Mystery)

Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrați AICI

*CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România 



@Carti Alese

Comentarii

  1. Well, nu cred că o carte apărută recent o să poată întrece Mândrie şi Prejudecată de Jane Austen, e una din cele mai bune cărţi care există ;)) Sau cine ştie poate o să fiu surprinsă, oricum am votat Mândrie şi Prejudecată

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit Cele 13 motive, dar din cele vazute pe ent este o lectura cu un mare impact, dar...Mandrie si Prejudecata este cu adevarat o capodopera literara pe care am savurat-o cu sufletul la gura.
    Nu va spun ce aleg..:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mandrie si prejudecata: definitiv! Altfel, nu stiu de ce am citit-o de vreo...50 de ori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am recitit-o de cel putin cinci ori ,de fiecare data ma invata altceva si de fiecare data are acelasi impact emotional asupra mea <3

      Ștergere
  4. concluzie: cei care au votat 13 motive....nu au citit NICIODATA mandrie si prejudecata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte multa lume spune ca Mandrie și prejudecata este foarte fumoasa. Eu nu am citit niciuna din carti, dar cred ca a 2-a este mult mai buna. Prima carte este scrisa recent si nu cred ca este la fel de placuta lumii.

    RăspundețiȘtergere
  6. cu toate ca nu am citit cele 13 motive am auzit numai lucruri bune despre acesta carte și cu siguranța în viitorul apropiat o voi cumpăra ;))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mandrie si Prejudecata este cu siguranta de neegalat .Cum s-a mai spus ,nici eu nu cred ca o carte aparuta recent poate intrece o asemenea capodopera.E greu sa spui in cuvinte ce impact emotional are asupra ta si aici imi pot da dreptate cei care au citit-o ,nu ai cum sa uiti o astfel de carte .

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt cam spurprinsa de rezultat, Mandrie si prejudecata este o carte care nu poate geniala care a supravietuit timpului

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi