Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/13/2012

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 10 - Academia Vampirilor VS Vampirii din Morganville


 Academia Vampirilor de Richelle Mead

Număr volume: 6 (serie completă)
Număr volume apărute la noi: 6
An apariție: 2010
Editura LEDA
  

Dragostea și loialitatea sunt mai puternice decât legăturile de sânge.

Academia Vampirilor “prinde” de la primele pagini şi nu printr-o scenă de acţiune extraordinară, ci prin modul de prezentare a personajelor.
Acţiunea se centrează pe Rose şi Lissa care au o prietenie foarte strânsă, ce durează încă din copilărie.
Cele două au încercat să se ascundă printre oameni după ce, cu doi ani în urmă, au fugit de la Academia Sf. Vladimir. Aici moroii – vampirii vii – sunt instruiţi şi protejaţi, iar dhampirii – gardieni ai moroilor, pe jumătate vampiri – sunt educaţi şi antrenaţi pentru a-i apăra de strigoi – vampiri nemuritori care se hrănesc cu sângele moroilor şi dhampirilor. Descoperite şi escortate înapoi de gardianul Dimitri Belikov, ele trebuie să înfrunte pedeapsa pentru evadare, comentariile răutăcioase ale colegilor şi consecinţele evadării lor. Imediat după reîntoarcerea lor apar o mulţime de întâmplări ciudate care le vor influenţa viaţa.
Rose este o eroină grozavă. Poate avea singură grijă de ea – deşi nu prea are, principala ei preocupare fiind binele Lissei. Nu e tipul să se lase călcată în picioare sau să facă ce i se spune şi asta, de regulă o bagă în încurcături. Însă face tot ce-i stă în putere pentru a-i proteja pe cei pe care îi iubeşte. Seria câştigă mult prin sarcasmul şi replicile ei obraznice dar pline de umor. Profesorul ei, Dimitri, îi devine un model de atitudine şi comportament, scopul ei fiind de a-i ajunge egal şi...iubită, deşi totul e împotriva lor.
Dimitri are 24 de ani, ceea ce îi conferă o maturitate şi un echilibru în gândire pe care nu le putem întâlni la niciun adolescent. Renumit pentru profesionalismul şi stilul impecabil de luptă de care dă dovadă, îi este total opus lui Rose. Este poreclit „Zeul” şi se ridică la nivelul acestui apelativ în tot ceea ce face. El devine pentru Rose un adevărat prieten şi aproape o obsesie. Atracţia ei faţă de el se transformă în ceva mult mai profund decât le este permis şi din această cauză inima îi va fi sfărâmată în nenumărate rânduri.
Sfâşietoarea călătorie în care porneşte Rose este una iniţiatică, din care se va întoarce total schimbată, devenind una dintre cele mai puternice eroine întâlnite... Este un drum făcut în încercarea de a-şi alina durerea, de a face dreptate şi a curma suferinţa unei persoane dragi.... Dar drumul se va dovedi a fi cel care oferă posibilitatea unei noi șanse, şansă pe care Rose o va apuca cu ambele mâini şi cu tot sufletul ei.

Lissa Dragomir nu este un vampir oarecare, ci şi prinţesa, singura supravieţuitoare a familiei ei. De aceea trebuie apărată de strigoi în orice moment dar, aşa cum se va dovedi, trebuie apărată şi de proprii ei semeni. Odată cu titlul de prinţesă vin şi responsabilităţile, ea trebuind să se ridice la nivelul aşteptărilor reginei şi a celorlalţi membri ai consiliului regal. Unicitatea darului ei, stăpânirea magiei spiritului, o va face un aliat important atât în luptele  fizice cât şi în cele sufleteşti.
Rose şi Lissa par a fi jumătăţi ale aceluiaşi întreg, contribuind în egală măsură la dezvoltarea acţiunii. Ele descoperăîmpreună vechea legendă a moroilor şi secretele pierdute ce le pot explica legătura specială pe care o au.
Pe parcursul seriei, ambele se maturizează şi sunt testate. Ambele se confruntă cu iubiri nepermise sau incomode, ambele trebuie să ia decizii vitale.
Întâlnim triughiul amoros, iar „rivalul” Adrian Ivashkov a împărţit deja lumea în două tabere. Carismatic, rebel şi excentric, el este tot ce şi-ar putea dori o fată şi totuşi nu el este ceea ce îşi doreşte Rose....sau este?
Acţiune, iubire, pierderi, trădări şi regăsiri, toate se leagă în Academia Vampirilor. Este o serie devenită „de suflet” pentru toţi adolescenţii.
Daca sunteţi fani ai poveştilor cu vampiri cu siguranţă veti devora Academia vampirilor! Dacă nu sunteţi fani ai povestilor cu vampiri cu siguranţă veţi deveni unul.

Trebuie să votaţi Academia Vampirilor pentru că oferă o perspectivă interesantă – mai ales pentru noi, românii – miturilor despre vampiri. Este evident că autoarea a cercetat amănunţit toate aceste povestiri înainte de a scrie. Pentru că are tot ce v-aţi dori: acţiune, mister, iubire interzisă, umor şi suspans.
(Bibliophile Mystery) 
*** 

Vampirii din Morganville de Rachel Caine

Număr volume: 12 (serie incompletă)
Număr volume apărute la noi: 7
An apariție: 2010
Editura LEDA

Bine aţi venit în Morganville, Texas!
Nu rămâneţi pe afară după ce se lasă întunericul!

Povestea nu începe în mod spectaculos. Avem o tânără, Claire Danvers, care, deşi tocilară, ducea o viață normală. Asta până când s-a mutat în Morganville. Pentru că nimeni nu putea bănui ce se ascunde în noaptea din Morganville. De aici totul se năruie, iar povestea devine nesperat de atrăgătoare.
Forţată să părăsească relativa siguranţă a campusului, Claire ajunge să ia contact direct cu „ciudăţeniile” oraşului. Şi să ia contact e puţin spus; ea se trezeşte implicată în cele mai mari lupte duse de creaturile care stăpânesc oraşul. Se va afla în prima linie atât în lupta dintre oameni şi vampiri cât şi în lupta pentru supremaţie dintre aceştia din urmă.
Şi dacă ar fi totul clar ar fi fost bine, dar Claire nu are nici măcar şansa asta.
E imposibil să ştii în cine se poate avea încredere; în Morganville binele şi răul sunt strâns legate. Prietenii se pot dovedi înşelători, iar duşmanii devin aliaţi neaşteptaţi – câteodată. Vampirii din Morganville abundă în personaje interesante şi atractive. Avem iubitul care te bagă în belele, dar cu cele mai bune şi pure intenţii, şi care e, cum altfel, irezistibil. Avem prietenul misterios şi prietena gotică care sunt mult mai mult decât par la prima impresie. Găsim vampiri răi şi buni, sau cel puţin corecţi – adică ce înţeleg ei prin a fi corect. În plus, ne putem bucura de prezenţaunui savant excentric (aproape) nebun care o îndrăgeşte (sau nu) pe eroina noastră şi care îi oferă – atunci când nu o atacă – cunoştinţe pe care am vrea să le avem cu toţii. Personajele meteorice vin şi pleacă, dar nu uită să strice totul în urma lor.
În plus, Claire mai trebuie să se şi maturizeze şi să facă faţă propriilor sentimente. Lucru nu prea uşor atunci când sentimentele te bagă clar în alte noi sau vechi probleme.
Noroc că Claire este o fată foarte deşteaptă şi asta o salvează uneori. Dacă până acum aţi râs cumva de tocilare e cazul să vă revizuiţi poziţia. În Morganville tocilara Claire conduce şi prin ceea ce ea decide, uneori doar instinctiv, influenţează şi asigură chiar supravieţuirea cetăţenilor umani ai oraşului.
Acţiunea e alertă. Seria, aflată deja la volumul 7 în România, aduce mereu ceva nou. Avem linia generală care se continuă de-a lungul seriei, dar fiecare volum are propria acţiune care în final adaugă un element, un pas important la povestea generală. Fiecare conflict îşi va găsi rostul, fiecare luptă va avea urmările sale. La fiecare pas descoperi vechi secrete (pe care le înlocuieşti cu altele noi), la fiecare pas ţi se se năruie planul bine ticluit şi toate speranţele. Jurăminte de credinţă, supuneri forţate şi eliberări improbabile conduc şi răstoarnă situaţii. Păci fragile şi ameninţări de oriunde pun în pericol oameni şi vampiri deopotrivă. Dispar oameni, dispar vampiri şi nimeni nu reuşeşte să dea de capăt iţelor, iar linia dintre viaţă şi moarte se subţiază prea mult.
În plus totul trebuie ţinut secret faţă de restul lumii. Ce se întâmplă în Morganville trebuie să rămână în Morganville altfel...
Trebuie să votați Vampirii din Morganville deoarece e o serie antrenantă, presărată cu pericole și mistere, cu prietenii şi relaţii puse la încercare, crime şi pedepse meritate sau nu, schimb de tactici, schimb de tabere, decizii majore, maturizări şi pierderi, dar din care nu lipsește elementul cel mai important: Iubirea.
 (Bibliophile Mystery / The Fantasy)

Puteți vota până pe 15 mai la ora 24.00
Pentru a afla rezultatele rundelor anterioare intrați AICI

CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România @Carti Alese

15 comentarii:

 1. Ambele cărţi sunt bune şi sunt despre vampiri, cred că nu o să fie mare diferenţă, deşi cred că o să câştige Academia Vampirilor.-? Am sesizat că balanţa e aplecată spre ea.

  RăspundețiȘtergere
 2. In sfarsit 2 carti pe care le-am citit. Acum pot vota pe experienta si nu din auzite. Vampirii din Morganville, pentru ca este mai pe placul meu. (^_^)
  Cel putin prima carte.

  RăspundețiȘtergere
 3. foarte multi vampiri...dar, daca nu sunt traduse toate cartile...nu mai vreau sa experimentez ATEPTAREA...Ce am patit cu seria Twilight, numai Claudiu stie, iar despre Vampirii Sudului ce sa mai vorbesc....nenorocitul ala de vol 12 nu a aparut nici in SUA...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. a aparut pe 1 mai parca - in SUA

   Ștergere
  2. Da ,e destul de naspa ca e distanta destul de mare intre volume pana apar .Citesi in vara un volum si apoi citesti vara viitoare alt volum .Uiti naiba si ce ai citit :))

   Ștergere
 4. da....se putea precomanda volumul 12, incepand cu 1 mai....de fapt si de drept anuntasera aparitia pe 12 mai...

  RăspundețiȘtergere
 5. Pot participa si eu cu blogul meu la cupa cartilor?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca te referi la preluarea postarilor dedicate cartilor supuse la vot, sigur ca DA!

   Ștergere
 6. ooops!E de foarte rau, daca am votat Academia?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)) Amandoua sunt serii foarte bune, de ce sa fie rau?

   Ștergere
 7. Academia Vampirilor clar :X .Cartile sunt absolut superbe ,le-am citit pe nerasuflate si fiecare volum ma lasa si mai nerabdatoare sa il citesc pe urmatorul.Sincer eu nu am auzit nici o critica serioasa la adresa cartiilor si nici nu cred ca ar putea gasi cineva ceva de reprosat<3

  RăspundețiȘtergere
 8. Sincera sa fiu amandoua au fost geniale.

  RăspundețiȘtergere
 9. ambele sunt frumoase, dar oricene le-a citit pe amandoua stie la cine va merge votul mea, povestile sunt diferite, iar personajele principale sunt diametral opuse, dar Academia vampirilor ar trebui sa castige competitia asta si cred ca are sanse sa ajunga in top 4 cel putin, chiar daca cei de la Leda sustin ca nu se vinde

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate