Treceți la conținutul principal

De 19 ori Katherine de John Green Recenzie

"Colin luă o gură de aer și alunecă, scufundându-și capul. Plâng, gândi în sinea lui, deschizând ochii pentru a privi prin apa plină de spumă. Simt că plâng, deci probabil că plâng, dar e imposibil să fiu sigur, întrucât mă aflu sub apă. Dar el nu plângea. În mod curios, se simțea prea deprimat pentru a plânge. Prea rănit. Era ca și când ea luase din el acea parte care plângea.

        S-a întâmplat și a nouăsprezecea oară. Colin Singleton a fost părăsit de Katherine, numită mai apoi sistematic K19. Relațiile lui Colin au fost atât scurte, cât și de lungă durată, dar un lucru surprinzător a fost că toate au avut același nume, de parcă ar fi urmărit de acest nume toată viața. Ultima Katherine i-a frânt inima și încercă să înțeleagă de ce a fost pus din nou în această situație. Sensibil, atotștiutor, Colin își găsește alinarea în matematică, fiind interesat de anagrame și împreună cu cel mai bun prieten,, pornește într-o călătorie după despărțirea de cea de-a nouăsprezecea Katherină, pentru a descoperi noi orizonturi. În timpul verii Colin luptă cu propria condiție și se întâlnește cu cineva care i-ar putea schimba viața.   

"Poţi iubi pe cineva cât de mult doreşti. Dar nu poţi iubi niciodată oamenii la fel de mult pe cât le duci lipsa."

"Dar plăcerea nu înseamnă să deţii persoana respectivă. Plăcerea constă în asta. Să ai un alt rival în aceeaşi încăpere cu tine."

"Te-ai întrebat vreodată cum ar fi dacă oamenii te-ar iubi mai mult sau mai puțin în cazul în care ar putea să vadă ce se află înăuntrul tău? Vreau să spun, eu mereu am simțit că toate fetele mă părăseau odată ce începeau să vadă cum sunt eu cu adevărat (...). Dacă oamenii m-ar putea vedea așa cum mă văd eu- dacă ei ar putea trăi în amintirile mele- oare ar putea cineva, oricine, să mă iubească?"

      De 19 ori Katherine se adresează tuturor persoanelor care au iubit sau au vrut să iubească pe cineva, dar au fost înlăturați. Colin este un personaj interesant, care vede iubirea cu alți ochi, pentru că nu are cum s-o înțeleagă. Personajul este unul pasionat de cărți, matematică, este un băiat în care putem găsi condiția intelectualului și datorită acestui lucru personajul crede că poate să preconizeze matematic sfârșitul unei relații. Pe tot parcursul romanului se încearcă acest lucru, să se găsească o formulă, o anagramă care să prevadă drumul unei relații. Hassan este un personaj secundar, prietenul cel mai bun al lui Colin și este o piesă de rezistență a cărții. Hassan îi oferă un sprijin lui Colin și are un umor grozav.
      Pe lângă tema iubirii, pe care o regăsim și în titlu, avem parte și de tema intelectualului reprezentată de micul geniu, Colin. În ceea ce privește iubirea, avem parte de mai multe condiții/ipostaze. În primul rând îl avem pe Colin, care trece printr-o criză datorită tuturor relațiilor pe care le-a avut și vrea să găsească o soluție matematică. În al doilea rând avem celelalte personaje, precum Hassan sau celelalte, pe care le găsim în cea de-a doua jumătate a romanului. Viziunea romanului este una frumos conturată și simți că se adresează cititorului. Cu toții trecem prin diferite despărțiri, care ne marchează sau nu, dar nu putem nega faptul că uneori aceste despărțiri pot fi dureroase. Finalul romanului ne demonstrează încă o dată cât de misterioase pot fi căile dragostei și oricât am încerca s-o înțelegem sau s-o anticipăm, ne amintește că mereu e cu un pas înaintea noastră.


Nota: 9.5/10
Titlu: De 19 ori Katherine
Autor: John Green
Editura: Editura Trei
Recenzie: Claudiu

Comentarii

  1. o carte super super cute :D dar mai mult mi-au placut relatiile de prietenie decat cea de iubire :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi