Treceți la conținutul principal

Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut de Simona Tache și Mihai Radu Recenzie

    Viața de cuplu, un bărbat și o femeie sub același acoperiș și problemele lor existențiale. Cartea de față e o colecție de texte cu privire la diferite subiecte, cu o perspectivă dublă. Se vorbește despre lucrurile mărunte, de la micile greșeli ale celor două sexe până la conflictele permanente care apar între o femeie și un bărbat. Cartea are un umor grozav începând de la titlul cărții, până la ultimul text și e concepută ca un mic război, cei doi soldați fiind reprezentați de femeie și bărbat, care dețin ca arme cuvintele. Simona propune un subiect și critică atitudinea, comportamentul lui Mihai, iar apoi el atacă și el cum poate până îi vine și lui rândul la primul atac. Nu văd cartea aceasta ca pe un ghid, suntem conștienți de faptul că fiecare dintre noi avem defectele noastre, doar că cei doi autori condimentează cu umor defectele celor două sexe, lectura fiind savuroasă. Un lucru este clar, cu toate că bărbatul și femeia par că duc un război continuu, aceștia sunt conștienți că se iubesc, iar lucrurile care deranjează sunt iertate, chiar dacă în ambele cazuri pot fi multe. Vă puteți regăsi în texte (dacă nu, urmează să vă regăsiți...) și nu puteți decât să râdeți, pentru că cei doi naratori au perfectă dreptate; vă puteți face o imagine de ansamblu cu privire la noua etapă a vieții voastre care va urma la un moment dat. Viața de cuplu, căsătoria, nu este doar lapte și miere, cere compromisuri și multă tărie.

"Pentru că la Școala de Șoferi nu se dau coronițe, nu se împart cutii de bomboane ca premii, pentru că nu sunt facultăți de șoferi, mastere, doctorate, cariere universitare cu care să se poată lăuda maică-sa în bloc, femeia are interes zero când vine vorba de condus mașini. Nu e motivată, nu se simte femeie."
"Practic, lumea asta e așa cum e, tocmai pentru că Dumnezeu n-a avut nevastă. Dacă avea, îl dădea la o parte, punea ea mâna și-o făcea și n-ar mai fi ieșit așa dezordonată."
"Cum îți dai seama, dacă vezi două schelete stând de vorbă, care dintre ele e femeie? Ăla care se vaită că a cam pus pe el."
"Femeile ar mânca, dar nu le lasă societatea. Tre' să rămână slabe și frumoase, așa că țin dietă zilnică încă din perioada pempărșilor. Suzeta de-asta s-a și inventat, ca să aibă și bebelușii-fetiță senzația că mănâncă ceva."

     Cartea se citește ușor, mi-a plăcut foarte mult umorul și faptul că a fost sinceră, directă. Există un conflict continuu, dar echilibrat, între cei doi. Subiectele, întâmplările discutate sunt obișnuite, dar umorul le pune într-o altă lumină. Avem parte de o dublă perspectivă, ceea ce e un lucru interesant (avem parte de viziunea femeii și a a bărbatului cu privire la criticile aduse). Viața de cuplu este una plină de provocări, greșeli, neînțelegeri, dar atât timp cât implică și iubire totul va decurge normal.

Nota: 9.5/10
Titlu: Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut
Editura: Trei
Autor: Simona Tache și Mihai Radu
Recenzie: Claudiu

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi